Παραγωγοί της Ηλείας δεν έλαβαν τα χρήματα της στρεμματικής ενίσχυσης – Έμειναν ταπί παραμονές του Πάσχα

Με άδειους λογαριασμούς θα κάνουν Πάσχα παραγωγοί της Ηλείας, οι οποίοι περίμεναν πως και πως να πάρουν τα χρήματα της στρεμματικής ενίσχυσης αλλά με έκπληξη διαπίστωσαν ότι… έμειναν εκτός πληρωμής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% των παραγωγών της Τοπικής Κοινότητας Περιστερίου του δήμου Ήλιδας, δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ από την στρεμματική ενίσχυση για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Για διαφορετικούς λόγους

Σε κάποιες περιπτώσεις οι παραγωγοί δεν συμπλήρωσαν το πλαφόν των κιλών που απαιτούνται ανά στρέμμα προκειμένου να λάβουν την ενίσχυση, παρά το γεγονός ότι έχει υποβληθεί αίτημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να προχωρήσει σε μείωση του πλαφόν.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις περιοχές με καλλιέργειες χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις στο σύστημα και σε άλλες δεν καταγράφηκαν τα χωράφια κατά τον εντοπισμό που έγινε από αέρος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται παραμονές του Πάσχα με άδεια χέρια.

‘Έγινε λάθος…’

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κ. Βασίλη Ροκανά από το Περιστέρι, ο οποίος δήλωσε στην ‘Π’: «Έχω 25 στρέμματα Κορινθιακή σταφίδα και παρέδωσε 4,5 τόνους ξερή σταφίδα και παρ’ όλα αυτά δεν πήρα την στρεμματική ενίσχυση.

Και δεν είμαι μόνο εγώ, είναι το 50% των παραγωγών του Περιστερίου που δεν την έχει λάβει και οι υπεύθυνοι μου λένε ότι έχει γίνει λάθος στην τηλεπισκόπιση. Εγώ τι να κάνω τώρα; Έχω τα εγγόνια μου που περίμεναν να τους ψωνίσω για το Πάσχα και τώρα έχω μείνει με άδεια χέρια».

Αρκετοί παραγωγοί στράφηκαν χθες στην Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, μην κρύβοντας την αγανάκτησή τους, αναζητώντας λύση.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, είναι αρκετοί που δεν έχουν λάβει τα χρήματά τους και έχουμε δεχθεί έντονες διαμαρτυρίες» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος καλεί τους παραγωγούς που δεν έχουν λάβει την στρεμματική ενίσχυση να υποβάλλουν ενστάσεις μέχρι και την Παρασκευή 5 Μαΐου, προκειμένου να επανεξεταστούν οι περιπτώσεις τους.


Πηγή