Πύργος: Έφυγε η ποιήτρια Κλυταιμνήστρα Τζαβάρα

Η ποιήτρια της νοσταλγίας, των αισθημάτων και των εικόνων, Κλυταιμνήστρα Τζαβάρα, έφυγε για την αιωνιότητα.

Η άνοιξη πήρε την πνοή της και την έσμιξε με τις πνοές και τ’ αρώματα των λουλουδιών, όπως ήταν η πνοή της ποίησής της και η αύρα της ψυχής της…

Η Κλυταιμνήστρα Τζαβάρα ήταν μια αρχόντισσα του Πύργου, μια κυρία του πνεύματος και του πολιτισμού. Εμπνευσμένη, μελίρρυτη, αισθαντική και κοσμιωτάτη έδινε την παρουσία της στο πνευματικό και κοινωνικό χώρο με ευπρέπεια και λαμπρότητα. Προικισμένη με πολλές αρετές, με οικογενειακή παράδοση και με χριστιανική συνείδηση, δημιούργησε μαζί με τον ενάρετο αείμνηστο σύζυγό της Δημήτρη Τζαβάρα, μια σπουδαία οικογένεια με τις δύο λατρευτές κόρες της, Βίλμα και Άντα. Διακρίθηκε σε όλα και πρόσφερε πολλά στην κοινωνία και στην πνευματική Ηλεία.

Το πνευματικό έργο της ξεχώριζε για την ποιότητα και την αυθεντικότητά του. Έγραψε 4 ποιητικά βιβλία, μια συλλογή διηγημάτων και ένα μυθιστόρημα. Έκανε λογοτεχνικές εκπομπές, ομιλίες, συμμετείχε σε πολλές συλλογικές δράσεις και ζούσε σαν μια έντιμη, υπεύθυνη και αξιοσέβαστη Ελληνίδα. Έφυγε πλήρης σε όλα. Ο βίος της, η επίγεια παρουσία της φέρνει τη σφραγίδα της επιτυχημένης και δικαιωμένης γυναίκας – πρότυπο, της αληθινής ποιήτριας της ζωής.

Γ.Ν.


Πηγή