Πύργος: Ο δεκάλογος παρεμβάσεων στην Ηλεία για την επόμενη μέρα – Τους βασικούς άξονες τους προγράμματός του π […]

Δέκα σημαντικές παρεμβάσεις για την επόμενη μέρα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο εκλογικό του κέντρο στον Πύργο (28ης Οκτωβρίου αρ. 1 και Σάκη Καράγιωργα) ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και επικεφαλής του συνδυασμού «Δυτική Ελλάδα- Δικαίωμα στην Πρόοδο», Απόστολος Κατσιφάρας.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις για την Πατρών-Πύργου, όπου ως γνωστόν οι εργασίες ανακατασκευής ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα.

Στη συνέχεια ο κ. Κατσιφάρας παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους για την Ηλεία, τονίζοντας ότι πρώτος και κυριότερος στόχος είναι η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού στο σύνολο του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου του έργου, έως τον Πύργο, την Αρχαία Ολυμπία, το Καλό Νερό και την Τσακώνα.

«Ολυμπία Οδός χωρίς την Αρχαία Ολυμπία δεν νοείται, ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης, είναι ζήτημα αναπτυξιακού προσανατολισμού για τον τόπο» είπε χαρακτηριστικά επ’ αυτού. Ακολούθως αναφέρθηκε στο τρένο, επισημαίνοντας ότι έχουν εξασφαλιστεί πόροι για την επαναλειτουργία της γραμμής Πατρών-Πύργου. «Δεν νοείται η Ηλεία να παραμένει αποκομμένη απ’ το τρένο. Έχουμε εξασφαλίσει 16 εκατ. ευρώ απ’ το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα και άλλα τόσα απ’ την κεντρική κυβέρνηση. Παράλληλα, υπάρχει το θεματικό τουριστικό τρένο απ’ το Κατάκολο έως την Αρχαία Ολυμπία είναι παρέμβαση που έχει ενταχθεί στην ΟΧΕ Κατακόλου-Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας και με τη λειτουργία του θα αλλάξει τα τουριστικά δεδομένα της περιοχής». σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας και τόνισε ότι μέσω της ΟΧΕ στην Ηλεία επενδύονται 51 εκατ. ευρώ με έργα που αλλάζουν την εικόνα, τη λειτουργικότητα και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της περιοχής, περιλαμβάνοντας εμβληματικά έργα όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας στάθηκε στο φυσικό αέριο, κάνοντας λόγο για έργο που το περίμενες η περιοχή δεκαετίες.

«Πάνω από 25 χρόνια το διεκδικούσε η Δυτική Ελλάδα. Σήμερα μπαίνουμε στη φάση της κατασκευής των πρώτων δικτύων διανομής σε Πύργο, Πάτρα και Αγρίνιο. Οι βιομηχανίες μας αποκτούν πλεονέκτημα, οι πολίτες αποκτούν πρόσβαση σε μια φιλική προς το περιβάλλον και φθηνότερη πηγή ενέργειας», δήλωσε.

Ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των δύο λιμανιών, Κυλλήνης και Κατακόλου με λίμενικά εργα και ανάπλαση της χερσαίας ζώνης, στην υποστήριξη των νοσοκομείων με τον αναγκαίο εξοπλισμό και ενεργειακές αναβαθμίσεις, στην κατασκευή νέων σχολείων στα Λεχαινά και στη Νέα Μανωλάδα, ώστε να εξαλειφθεί οριστικά το πρόβλημα σχολικής στέγης στην Ηλεία.

Μάχη για την αγροτιά και την ανεργία

Για την επόμενη τετραετία ο περιφερειάρχης ανέπτυξε το όραμά το για την αγροτική οικονομία, προτάσσοντας την εξωστρέφεια και την ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι δώσει τη μάχη για τη μείωση της ανεργίας και η τοπική αυτοδιοίκηση.

«Στεκόμαστε κοντά στον αγρότη της Ηλείας, στον παραγωγό, στον άνθρωπο του καθημερινού μόχθου. Μ’ ένα συνεκτικό σχέδιο στήριξης της αγροτικής οικονομίας αλλά και ενθάρρυνσης των νέων ανθρώπων να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, καινοτομικές υπηρεσίες για την εδραίωση και την ανταγωνιστικότητά τους στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Και ασφαλώς, μέλημά μας είναι και το μεγάλο και πολυσύνθετο ζήτημα της ανεργίας. Δεν κλείνουμε τα μάτια στην αγωνία κυρίως των νέων ανθρώπων, των παιδιών μας, να βρουν δουλειά, να βρουν σταθερό και αξιοπρεπές εισόδημα. Δεν έχουμε -με άμεσο τρόπο- αρμοδιότητα για τα θέματα της απασχόλησης. Δεν μένουμε, όμως, με σταυρωμένα τα χέρια. Δημιουργούμε ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη
και την εργασία και μέσα απ’ αυτό το περιβάλλον περνά και ο στόχος της αποκλιμάκωσης της ανεργίας», επισήμανε ο κ. Κατσιφάρας και τόνισε ότι «η Περιφέρεια δεν τράβηξε την άκρη της στα δύσκολα αλλά μπήκε μπροστά και κέρδισε. Έδωσε προοπτική σ’ αυτό τον τόπο».

Η συνέντευξη Τύπου φιλοξενήθηκε στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού -που λειτουργεί ήδη στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου αρ. 1 και Σάκη Καράγιωργα- παρουσία υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, ενώ παρών ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του συνδυασμού, Άρης Γκατζόγιας.


Πηγή