Στην ανάπτυξη και σε νέες δουλειές στοχεύει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τις υποδομές


Του Γιώργου Κουτρουμάνη*

Έναν πλήρη προγραμματικό χάρτη με έργα εθνικής εμβέλειας σε κάθε τομέα, από τις οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές μέχρι τη διαχείριση των φυσικών πόρων, την ενέργεια, τα κτίρια και τις ψηφιακές υποδομές, περιλαμβάνει το αντίστοιχο κυβερνητικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ό, τι αφορά την περιοχή μας, το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Πύργου, καθώς και την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου στο νέο λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας διακρίνεται από μια σημαντική καινοτομία που αφορά τη διαχείριση των φυσικών πόρων και των υποδομών στο σύνολο τους. Αυτή θα παρακολουθείται από ειδική επιτροπή, υπό τον Πρωθυπουργό, ενώ θα δημιουργηθεί κι ένα «Εθνικό Μητρώο Υποδομών», προκειμένου για κάθε υποδομή (νέα ή παλαιότερη) να υπάρχει πλέον ένας μόνον αρμόδιος φορέας για τη συντήρησή της.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην ιδιωτική χρηματοδότηση, ώστε να καταστεί ταχύτερη αλλά και πιο οικονομική η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Υποδομών. Και αυτό γιατί είναι πραγματικά οξύμωρο σε μια χώρα που έχει δοκιμαστεί από μια μακροχρόνια οικονομική κρίση η ιδιωτική συμμετοχή στη χρηματοδότηση των έργων να μην υπερβαίνει το 15%.

Υπό το πρίσμα αυτό, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό των έργων με το πρωτοποριακό εργαλείο «προτάσεις καινοτομίας», κατά το παράδειγμα κρατών που έχουν υιοθετήσει με πολύ μεγάλη επιτυχία το συγκεκριμένο μοντέλο. Το εργαλείο αυτό θα επιτρέπει σε ιδιωτικούς φορείς να μπορούν να διαμορφώσουν και να υποβάλουν προτάσεις για την υλοποίηση έργων.

Παράλληλα, όλα θα σχεδιαστούν με απολύτως διαφανείς και ευέλικτες διαδικασίες, ενώ θα εκτελεστούν βάσει του πραγματικού συμφέροντος των πολιτών και όχι των εργολάβων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «εμείς θα καθορίσουμε τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και όχι όσοι έχουν συμφέρον να μας εγκλωβίσουν σε έργα που δεν περνούν την αυστηρή δοκιμασία της σχέσης κόστους – οφέλους», με στόχευση φυσικά την ανάπτυξη.

Γιατί υποδομές και ιδιαίτερα καλά σχεδιασμένες υποδομές, σημαίνουν ανάπτυξη, εφόσον κάθε ευρώ που επενδύεται σ’ αυτές επιστρέφεται περίπου στο διπλάσιο στην εθνική οικονομία. Και γιατί τα έργα σημαίνουν θέσεις εργασίας.

Εν κατακλείδι, το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας συνεπάγεται 12 δισεκατομμύρια σε επενδύσεις υποδομών για την επόμενη τετραετία, ενώ θα επιφέρει περίπου 45.000 θέσεις εργασίας.

Είναι δε προφανές, ότι με τη στήριξη των πολιτών αυτό θα γίνει πράξη.

  • Ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης είναι πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας και πρόεδρος της Ειδικής Κομματικής Οργάνωσης των Ορκωτών Λογιστών της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Πηγή