Την Δευτέρα η πρεμιέρα της ταινίας – ντοκιμαντέρ Juan de Fuca – ”Σε αναζήτηση του Βορείου Περάσματος”.

Κοινωνία Την Δευτέρα η πρεμιέρα της ταινίας – ντοκιμαντέρ Juan de Fuca – ”Σε αναζήτηση του Βορείου Περάσματος”.

Ο Ιωάννης Απόστολος Φωκάς (π.1532-π.1602) –γνωστός στις ιστορικές πηγές ως Juan Griego ή Juan de Fuca– υπήρξε ένας Έλληνας θαλασσοπόρος, παραγκωνισμένος από την Ιστορία παρά τη σπουδαιότητα των κατορθωμάτων του, ο οποίος, για περισσότερα από σαράντα χρόνια, υπηρέτησε την Ισπανική Αυτοκρατορία ως μαέστρε, πιλότος και εξερευνητής στα πλοία του Καρόλου Ε’ και του Φιλίππου Β’ στη Μεσόγειο, στον Ατλαντικό και στον Ειρηνικό.

Το πιο παράτολμο εγχείρημά του ήταν η αναζήτηση ενός θρυλικού περάσματος, των λεγομένων «Στενών του Ανιάν»: ένα πέρασμα τεραστίας στρατηγικής σημασίας, το οποίο, την εποχή της ανακάλυψης της Αμερικής, θεωρείτο ότι θα επέτρεπε τον περίπλου του Νέου Κόσμου από τον Βορρά όπως o Πορθμός του Μαγγελάνου στον Νότο.

Αυτό το τολμηρό του σχέδιο –που θα γινόταν η άλλη όψη του επιτεύγματος των Μαγγελάνου και Ελκάνο– ματαιώθηκε, ωστόσο, στο τέλος. Παρόλα αυτά, τον έκανε να γίνει ο πρώτος δυτικός που έφτασε τόσο βόρεια ακολουθώντας τις άγνωστες ακτές του Ειρηνικού και αυτός που ανακάλυψε τον Καναδά από δυσμάς. Τα στενά μεταξύ της Νήσου του Βανκούβερ και της Πολιτείας της Ουάσιγκτον φέρουν σήμερα το όνομά του‧ εντούτοις, το πρόσωπό του παραμένει άγνωστο και διφορούμενο για την Ιστορία.

Στο πλαίσιο των εορτασμών των 500 χρόνων από τον Πρώτο Γύρο του Κόσμου, η Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα –σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, την Casa Mediterráneo, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Ομοσπονδία Απόδημων Κεφαλλονιτών και Θιακών “Οδυσσεύς”– ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα οπτικοακουστικό υλικό προς διάδοση, που να αποκαθιστά και να γνωστοποιεί την ιστορική σημασία αυτού του Έλληνο-Ισπανού θαλασσοπόρου στο πλαίσιο των ανακαλύψεων στον Νέο Κόσμο.

Σε τούτο το έργο, η Ευρυδίκη Λειβαδά, ερευνήτρια και βιογράφος του Χουάν ντε Φούκα, και ο Πέδρο Ολάγια, ελληνιστής, συγγραφέας και κινηματογραφιστής, παρουσιάζουν τις προσπάθειες της ιστορικής έρευνας για την αποκατάσταση της μνήμης προσώπων και γεγονότων χαμένων στο χρόνο, διηγούμενοι από την Κεφαλλονιά –πατρίδα του Χουάν ντε Φούκα– όλα όσα γνωρίζουμε έως τώρα για αυτόν τον αμφιλεγόμενο και τολμηρό Έλληνα και Ισπανό θαλασσοπόρο.

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Πέδρο Ολάγια και την Ευρυδίκη Λειβαδά, με τη συμμετοχή του Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα. κ. Enrique Viguera.

Θα ακολουθήσει δεξίωση με ισπανικό κρασί.


Πηγή