Το πρόγραμμα της παράταξης «Όραμα για τη Δυτ. Αχαΐα» του Σπ. Μυλωνά για καθαριότητα- ανακύκλωση


Τις θέσεις και προτάσεις του συνδυασμού του «Όραμα για τη Δυτική Αχαΐα» για δύο ακόμη καίρια ζητήματα του Δήμου, την καθαριότητα και την ανακύκλωση παρουσιάζει ο επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς.

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση του συνδυασμού, αναφέρεται:

«Κάθε σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία ως πρώτο της μέλημα έχει την καθαριότητα και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα απορρίμματά της. Η καθαριότητα είναι μια ζωτικής σημασίας υπηρεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ποιότητα ζωής και την υγεία των δημοτών, αλλά και για την ανάπτυξη της περιοχής μας και ως τέτοια υπηρεσία είναι καθαρά υπόθεση του Δήμου και σε καμία περίπτωση δεν παραχωρείται σε ιδιώτες.

Το μέλλον στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η ανακύκλωση στην πηγή γιατί μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισής τους, εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, αποφεύγεται η ρύπανση του περιβάλλοντος, επιτυγχάνεται η μακροπρόθεσμη πτώση των τιμών των προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης, βελτιώνεται η υγεία των κατοίκων του πλανήτη, διασφαλίζεται καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για τη διάσωση του πλανήτη και τέλος δημιουργείται η παιδεία για συμμετοχή στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής.

Η υφιστάμενη κατάσταση στο Δήμο μας στον ευαίσθητο αυτό τομέα για τη δημόσια υγεία είναι τραγική και απαράδεκτη, τα λόγια αδυνατούν να περιγράψουν με απόλυτη σαφήνεια την κατάσταση που επικρατεί. Όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες απερίγραπτων καταστάσεων και εικόνων που δυσφημίζουν και ντροπιάζουν το Δήμο μας, όπως κάδους σπασμένους και τρύπιους, χωρίς καπάκια και ρόδες, άπλυτους και απεριποίητους, υπερχειλισμένους από σκουπίδια, ένα γερασμένο στόλο, προσωπικό χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, ανεξέλεγκτες χωματερές σε όλη την επικράτεια του Δήμου με πρώτη και καλύτερη εκείνη που η ίδια η δημοτική αρχή ίδρυσε και συντηρεί με κάθε λογής σκουπίδια στο οικόπεδο ανάμεσα στο Δημοτικό στάδιο και το κλειστό γυμναστήριο της Αχαγιάς. Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δημότες και επισκέπτες κάθε λίγο έρχονται να επιβεβαιώσουν τη ζοφερή αυτή πραγματικότητα.

Η ανακύκλωση είναι αστείο να αναφέρεται ακόμα και ως έννοια στο Δήμο μας από τον τρόπο με τον οποίο την διαχειρίζεται η παρούσα δημοτική αρχή. Ο ΧΥΤΑ Φλόκα υπολειτουργεί με τα σκουπίδια να μένουν άταφα, τα στραγγίδια να ξεχειλίζουν από το βιολογικό του μολύνοντας το έδαφος, τα υπόγεια και επιφανειακά νερά της περιοχής αλλά και τον Πατραϊκό κόλπο. Ακόμα οι κρυφές συζητήσεις και οι υπόγειες συμφωνίες του δημάρχου δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι θα γίνουμε ο σκουπιδότοπος ολόκληρου του Νομού.

Στρατηγικές επιλογές και δεσμεύσεις

Στοχεύουμε σε ένα Δήμο καθαρό με αξιοποίηση όλων των νέων τεχνολογιών, άμεση καθιέρωση της ανακύκλωσης στην πηγή με τη συμμετοχή των δημοτών.

Αποκατάσταση του φυσικού τοπίου στον χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) Πετροχωρίου.

Καθαρισμός και αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών στην επικράτεια του Δήμου με αυστηρές κυρώσεις για όσους συνεχίζουν να αυθαιρετούν.

Σωστή λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. Φλόκα για την εξυπηρέτηση των περιοχών ευθύνης του και του αρχικού του σχεδιασμού.

Καθιέρωση δράσεων για την ευαισθητοποίηση των δημοτών στα θέματα καθαριότητας με συμμετοχή της σχολικής κοινότητας και φορέων.

Οργάνωση και λειτουργία της υπηρεσίας

  • Αγορά καινούργιου σύγχρονου εξοπλισμού από απορριμματοφόρα, σάρωθρο, πλυντήριο κάδων, φορτηγό και τσάπα αξιοποιώντας όλες τις πηγές χρηματοδότησης (Ε.Σ.Π.Α., ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, δημοτικοί πόροι, χρονομίσθωση κλπ)
  • Δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.), όπως προβλέπει ο Περιφερειακός σχεδιασμός, ώστε να μεταφέρονται συμπιεσμένα σε κοντέινερ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το κόστος μεταφοράς, οι φθορές και οι βλάβες των οχημάτων από την κακή βατότητα που υπάρχει στο οδικό δίκτυο και να αυξηθεί ο χρόνος αποκομιδής ανά βάρδια.
  • Αναπροσαρμογή του προγράμματος αποκομιδής απορριμμάτων με τακτική επισκεψιμότητα ανά οικισμό και πλήρη κάλυψη όλου του Δήμου.
  • Πρόγραμμα για το πλύσιμο των κάδων, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Δημιουργία τμήματος για την καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων και για την αποκομιδή βαρέων αντικειμένων.
  • Ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό τους μήνες της τουριστικής αιχμής.
  • Υπογειοποίηση κάδων στην Κάτω Αχαΐα και σε πυκνοκατοικημένα χωριά.
  • Σε μεγάλους παραγωγούς απορριμμάτων τοποθέτηση pres containers.
  • Υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά και με τη συμμετοχή άλλων φορέων με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα καθαριότητας, ανακύκλωσης και περιβάλλοντος.

Τα θέματα που αφορούν στον Χ.Υ.Τ.Α. Φλόκα θα αναφερθούν σε ειδικό κεφάλαιο του προγράμματός μας».


Πηγή