27 Ιουλίου 1943 η RAF βομβαρδίζει το Μεγανήσι

Μια σπάνια φωτογραφία βρετανικής προέλευσης έρχεται να συμπληρώσει άρθρο, που είχαμε δημοσιεύσει παλιότερα με τίτλο: Μυστική Αποστολή στο Ιόνιο (1944) – Κωδικός DASTARD.

27 Ιουλίου 1943 η RAF (Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας) βομβαρδίζει το Μεγανήσι

Από το βιβλίο του Θέμη Μαρίνου: «Μυστική Αποστολή στο Ιόνιο (1944) – Κωδικός DASTARD»:

Τον Απρίλιο του 1944, μια ομάδα Ελλήνων αξιωματικών και υπαξιωματικών, με επικεφαλής τον τότε υπολοχαγό Θέμη Μαρίνο, αποστέλλεται από το Γενικό Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής στο Ιόνιο. Στόχος της Αποστολής: η οργάνωση δικτύου πληροφοριών και δολιοφθορών στα γερμανοκρατούμενα νησιά Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και στη γύρω θαλάσσια περιοχή, και η προλείανση του εδάφους για ενδεχόμενη συμμαχική απόβαση.

Αντιγράφουμε τις πληροφορίες που «φωτίζουν» την εικόνα

…Από το Φισκάρδο, όπου τον περίμενε το πλοιάριο για τη Λευκάδα, συνέχισε το ταξίδι χωρίς πρόβλημα, όμως έπρεπε να περάσουν υποχρεωτικά και από το Μεγανήσι, όπου υπήρχε γερμανικός έλεγχος…

Στο Μεγανήσι ο Λάζαρης* παρατήρησε πως υπήρχαν εγκαταστάσεις κατασκευής κι επισκευής καϊκιών και μικρών πλοιαρίων για λογαριασμό του εχθρού, που αποτελούσαν εξαίρετο στόχο για βομβαρδισμό από τη συμμαχική Αεροπορία. Έτσι, το Μεγανήσι μας έδωσε τις πρώτες δύο πολύ σημαντικές επιτυχίες, πρώτον τη θεώρηση της πλαστής άδειας ταξιδίου, με την οποία αποσπάσαμε τις γνήσιες γερμανικές υπογραφές και σφραγίδες, και δεύτερον την επισήμανση της ναυτικής επισκευαστικής μονάδας, έναν αξιόλογο στόχο για τη συμμαχική Αεροπορία.

Πράγματι, μετά την επιστροφή του Λάζαρη από τη Λευκάδα, η RAF, κατόπιν ειδοποίησής μας, επέδραμε με σμήνος βομβαρδιστικών και ισοπέδωσε τη μονάδα. Ευτυχώς χωρίς αθώα θύματα, δεδομένου ότι τα χωριά του νησιού βρίσκονται στο ύψωμα, σε κάποια απόσταση από την ακτή…

* Γιάννης Λάζαρης: μόνιμος υπολοχαγός, ήταν υπαρχηγός της αποστολής του Γενικού Συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής στο Ιόνιο.

52-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf

Tags:«Μυστική Αποστολή στο Ιόνιο (1944) – Κωδικός DASTARD»Γιάννης Λάζαρηςη RAF βομβαρδίζει το ΜεγανήσιΘέμης Μαρίνος


Πηγή