Έτοιμα όλα για τις κάλπες στην Ηλεία: Παραθόθηκε το εκλογικό υλικό – Στις κάλπες 168.889 εκλογείς

«Πρωτόγνωρες» για τα εκλογικά χρονιά της χώρας, χαρακτήρισε τις αυριανές εκλογές ο Διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Π.Ε Ηλείας Βασίλης Αλεξόπουλος, δηλώνοντας ωστόσο ότι όλα είναι έτοιμα ώστε και αυτές οι εκλογές να πραγματοποιηθούν χωρίς προβλήματα.

Τους τελευταίους δυο μήνες, ομάδα 42 εργαζομένων από τις Διοικητικές – κυρίως – Υπηρεσίες και την Υπηρεσία Πληροφορικής της Π.Ε Ηλείας, εργάζονται και συνεργάζονται ώστε όλα να είναι έτοιμα. Και τα έχουν καταφέρει, αφού, όπως εξήγησε ο κ.Αλεξόπουλος, από το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησε η παράδοση του εκλογικού υλικού και των Ψηφοδελτίων των Ευρωεκλογών στις Εφορευτικές Επιτροπές των Δήμων, ενώ η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε χθες, ώστε οι Δήμοι με τη σειρά τους να οργανώσουν και να παραδώσουν το υλικό για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Πόσοι και που ψηφίζουν

Στην Ηλεία φέτος θα ψηφήσουν 168.889 εκλογείς. Από αυτοί οι 3.200 είναι νέοι εκλογές, καθώς επίσης 229 ετεροδημότες και 215 Κοινοτικοί εκλογείς (σ.σ πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που θα ψηφίσουν για τις Ευρωεκλογές. Ο αριθμός των ψηφοφόρων φέτος, όπως εξήγησε ο κ.Αλεξόπουλος, είναι μειωμένος κατά 6.185 σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2014.

Οι εκλογές αυτές είναι πρωτόγνωρες, για δυο λόγους. Αφενός γιατί οι εκλογείς θα ψηφίσουν σε τέσσερις διαφορετικές εκλογές, δηλαδή Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, Δημοτικές και Εκλογές και αφετέρου γιατί θα πρέπει να απευθύνονται σε δυο εκλογικά τμήματα. Από τα 432 Ε.Τ που λειτουργούσαν στην Ηλεία, αύριο θα υπάρχουν 323 επιπλέον Ε.Τ. για τις περιοχές άνω των 300 εγγεγραμμένων.

«Σε περιοχές με 300 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους θα έχουμε Ενιαία τμήματα, δηλαδή σε ένα χώρο θα υπάρχουν και οι κάλπες, ενώ σε περιοχές άνω των 300 εγγεγραμμένων, τα Ε.Τ είναι διαιρεμένα σε Α΄ και Β΄,με διαφορετικό Δικαστικό Αντιπρόσωπο και Εφορευτική Επιτροπή. Στο Α΄ ψηφίζουμε Ευρωεκλογές και Περιφερειακές και αμέσως, στο Β΄ για Δημοτικές και Κοινοτικές. Αυτό θα διευκολυνθεί τη διαδικασία ώστε να μη μπερδευτεί και κουραστεί ο κόσμος, αλλά θα βοηθήσει και στην εξαγωγή του εκλογικού αποτελέσματος», εξηγεί ο κ.Αλεξόπουλος.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να βρουν που ψηφίζουν μέσα από την εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις» (www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma) αφού συμπληρώσουν επώνυμο, όνομα, όνομα πατρός και μητρός και έτος γέννησης.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 7:00 το απόγευμα, ενώ αν κάποιος δεν είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, θα μπορούν να απευθύνονται στους δημους (σ.σ θα είναι ανοιχτή μέχρι το κλείσιμο των καλπών), να πάρουν βεβαίωση ταυτοπροσωπίας και στη συνέχεια να ψηφίσουν.

Τα αποτελέσματα

Οι πολίτες που επιθυμούν να ενημερώνονται για τα εκλογικά αποτελέσματα, όπως εξήγησε ο Προϊστάμενης Πληροφορικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Παρασκευάς Λυκουργιώτης, μπορούν να μπαίνουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.pde.gov.gr/ekloges όπου θα καταχωρούνται όλα τα αποτελέσματα άμεσα, με την λήψη των τηλεγραφημάτων. Στο ίδιο πληροφοριακό σύστημα (σ.σ για όλες της Π.Ε της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας) θα καταχωρούνται τα αποτελέσματα για τις Ευρωεκλογές, τις Περιφερειακές, τις Δημοτικές και Κοινοτικές, αλλά μόνο για κόμματα και παρατάξεις, όχι για πρόσωπα. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι Ευρωεκλογές, με καταχώρηση σταυρών για τα κόμματα που – μετά από οδηγία του ΥΠΕΣ – θα φανεί ότι έχουν εξασφαλίσει έδρες.

Όσον αφορά τη δυνατότητα ανταπόκρισης του συστήματος στον αυξημένο αριθμό επισκεπτών/χρηστών, ο κ.Λυκουργιώτης εξήγησε τέλος πως «Για οποιοδήποτε σύστημα δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα βλάβης. Προσπαθούμε ωστόσο να την ελαχιστοποιήσουμε. Φέτος, για το λόγο αυτό, της αντιμετώπισης της αυξημένης επισκεψιμότητας, το πληροφοριακό σύστημα της ΠΔΕ φιλοξενείται στις κρατικές υποδομές νέφους Gcloud της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων».

Στον δήμο Ήλιδας

Στα χέρια των δικαστικών αντιπροσώπων παραδίδονται από χθες, στον δήμο Ήλιδας, οι σάκοι με το εκλογικό υλικό για την διεξαγωγή των αυριανών ευρωεκλογών, δημοτικών, κοινοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι άρχισαν να παρουσιάζονται από χθες το πρωί στο Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, το οποίο λειτούργησε από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, και παραλάμβαναν τους διορισμούς τους για να αναλάβουν καθήκοντα στην αυριανή εκλογική διαδικασία, και στην συνέχεια μετέβαιναν στους δήμους Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας- Κυλλήνης, για την παραλαβή των σάκων με το εκλογικό υλικό.

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και σήμερα και το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας θα λειτουργήσει από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και το Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Έτοιμα τα τμήματα

Παράλληλα, χθες νωρίς το απόγευμα τα συνεργεία του δήμου Ήλιδας ολοκλήρωσαν τα εκλογικά τμήματα του δήμου, τοποθετώντας τις κάλπες και τα παραβάν, προκειμένου αύριο να λειτουργήσουν κανονικά. Συνολικά στήθηκαν 320 κάλπες και παραβάν.

Στον δήμο Ήλιδας θα λειτουργήσουν 143 εκλογικά τμήματα. Τα 66 από αυτά είναι στην πόλη της Αμαλιάδας, τα 50 στις Δημοτικές Κοινότητες της Αμαλιάδας και τα 27 στην Δημοτική Ενότητα της Πηνείας.

Τα 63 εκλογικά τμήματα αφορούν τις ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές, τα 63 τις δημοτικές εκλογές και τα 17, στις μικρές δημοτικές κοινότητες, θα είναι μεικτά.

Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν θα είναι (Α) και (Β). Στα τμήματα που είναι (Α), θα διεξάγοντας οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές εκλογές και στα τμήματα που είναι (Β) θα διεξάγονται οι δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε τμήμα θα υπάρχουν από δύο κάλπες. Οι εκλογείς θα εισέρχονται στο ένα τμήμα, θα ψηφίζουν και εν συνεχεία θα βγαίνουν και θα εισέρχονται στην διπλανή αίθουσα, στο άλλο τμήμα, στο οποίο θα ξαναψηφίζουν!

Και απευθείας αποτελέσματα

Εκτός από του σάκους με το εκλογικό υλικό, από το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του δήμου Ήλιδας, θα διανεμηθούν και σαράντα κινητά τηλέφωνα σε αντίστοιχους δικαστικούς αντιπροσώπους, προκειμένου να δώσουν απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών τα αποτελέσματα των τμημάτων τους.

Τα τμήματα τα οποία θα δώσουν απευθείας εκλογικά αποτελέσματα είναι στο (Α),δηλαδή τμήματα στα οποία θα διεξάγονται οι ευρωεκλογές και οι περιφερειακές εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, κινητό τηλέφωνο θα βρίσκεται στα εκλογικά τμήματα του δήμου Ήλιδας: 196, 198,201, 202, 203,204, 205, 207,209, 211, 213,215, 217, 221, 222, 225, 227,228, 229, 230,236, 239, 242,243, 246, 247, 250,251, 252,253, 255, 258,262, 265, 267, 268, 271, 272, 273 και 274.

Στην είσοδο του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου έχουν τοιχοκολληθεί οι καταστάσεις με τα εκλογικά τμήματα, προκειμένου να ενημερώνονται οι εκλογείς για το που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν τροποποιήσεις, οι εκλογείς καλό θα είναι να ενημερωθούν έγκαιρα για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα αύριο Κυριακή. Εκτός από τον δήμο μπορούν να ενημερώνονται απευθείας από το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού εισέλθουν στην σελίδα του μέσω internet και στην ειδική εφαρμογή ‘Μάθε που ψηφίζεις’.


Πηγή