Εκλογές 2019: Έφθασε η ώρα της κάλπης – Live όλες οι εξελίξεις

Η ώρα της κάλπης έφθασε και τόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και η περιφερειακή ενότητα Ηλείας με τους επτά δήμους βρίσκονται σε ετοιμότητα για την ομαλή διεξαγωγή των Περιφερειακών, Δημοτικών, Κοινοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών.

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις μέσω του LIVE BLOG:
*περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα για να εμφανιστεί

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 19:00 το απόγευμα και στην πλειονότητά τους τα εκλογικά τμήματα έχουν διασπασθεί σε Α’, όπου και θα γίνεται η ψηφοφορία για τις Ευρωεκλογές και τις Περιφερειακές εκλογές, και σε Β’ για την ψηφοφορία των Δημοτικών και Κοινοτικών εκλογών, ενώ υπάρχουν και μεικτά τμήματα σε μικρές κοινότητες.

To Patrisnews.com, το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό site της Πελοποννήσου, όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, θα μεταδώσει έγκυρα και έγκαιρα, όλα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των εκλογών για τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Σε επίπεδο Περιφέρειας

Συνολικά και στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν δημιουργηθεί και θα λειτουργήσουν 1.693 Εκλογικά Τμήματα. Θα χρησιμοποιηθούν 2.987 αίθουσες και έχουν στηθεί 6.772 κάλπες, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και στους 19 Δήμους της Δυτικής Ελλάδας οι 690.404 εκλογείς.

Στην Π.Ε. Αχαΐας το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 282.910 εκλογείς, στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας σε 238.016 εκλογείς και στην Π.Ε. Ηλείας σε 168.889 εκλογείς.

Έτοιμα τα εκλογικά τμήματα

Τα εκλογικά τμήματα έχουν ετοιμαστεί από προχθές και χθες ολοκληρώθηκε από τους δήμους η παράδοση των σάκων με το εκλογικό υλικό στους δικαστικούς αντιπροσώπους, καθώς επίσης παραδόθηκαν και τα κλειδιά των εκλογικών τμημάτων.

Χθες ολοκληρώθηκε από τα δύο Πρωτοδικεία του νομού και η αντικατάσταση δικαστικών αντιπροσώπων, στις περιπτώσεις που δηλώθηκε κώλυμα την τελευταία στιγμή, κυρίως για λόγους υγείας, ενώ Πρωτοδικεία και δήμοι θα λειτουργήσουν σήμερα από τις 7 το πρωί μέχρι και το πέρας της διαδικασίας, για την αντιμετώπιση προβλημάτων, την χορήγηση τυχόν πιστοποιητικών, την λήψη αποτελεσμάτων και την παράδοση σάκων με ψηφοδέλτια.

Στους δήμους έχουν αναρτηθεί οι καταστάσεις με τα εκλογικά τμήματα, προκειμένου να ενημερώνονται οι εκλογείς για το που ψηφίζουν, ενώ έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται και ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου Εσωτερικών ‘Μάθε που ψηφίζεις’.

Τι έγγραφα χρειάζονται για την ψηφοφορία

Για να επιτευχθεί η ταυτοπροσωπία στις εκλογές κάθε ψηφοφόρος χρειάζεται να έχει μαζί του ένα από τα εξής έγγραφα:

Αστυνομική ταυτότητα

Διαβατήριο

Άδεια οδήγησης

Ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες Αρχές

Πόσους σταυρούς βάζουμε σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές

Τι ισχύει για τις Ευρωεκλογές

Για τις Ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι επιλέγουν το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν να ψηφίσουν και εκφράζουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξουν.

Τι ισχύει για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές

Για τις Περιφερειακές Εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Στην Ηλεία οι σταυροί προτίμησης στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο είναι τρεις (3).

Για τις Δημοτικές Εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης

σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

– όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης

– όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης

και έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης

Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης

Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των σταυρών προτίμησης θα αναγράφεται και στα εκλογικά τμήματα.

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων των Περιφερειακών, Δημοτικών Εκλογών και Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου και 2ας Ιουνίου 2019 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα γίνει και για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες με τη χρήση ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος.

Οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο της ΠΔΕ, https://www.pde.gov.gr ο οποίος ειδικά για σήμερα θα προωθεί τους χρήστες στον ιστότοπο με τα εκλογικά αποτελέσματα.


Πηγή