Ελευθερία Λογοθέτη: Oταν η λαϊκή τέχνη συναντά το σύγχρονο κόσμημα

Με καταγωγή από τη Λευκάδα, θέλησε να συνδυάσει δύο μεγάλες αγάπες: την παράδοση του τόπου της, την καρσάνικη βελονιά με τα κοσμήματα.

Ταλαντούχα, ευρηματική και με ιδιαίτερες ιδέες, η Ελευθερία Λογοθέτη δημιούργησε το «Ελίχρυσο»… για το οποίο σύντομα όλοι θα μιλούν!

Πώς προέκυψε η ενασχόληση με τα κοσμήματα;

Την αγάπη για το κέντημα την ανακάλυψα σε μικρή ηλικία, όπου έχω αναμνήσεις να κεντώ μαζί με την γιαγιά μου στα σκαλοπάτια του σπιτιού μας και να με μυεί στην τέχνη του κεντήματος. Αφορμή για να ασχοληθώ με τα κοσμήματα ήταν ένα δώρο που έλαβα από έναν πολύ καλό μου φίλο, που είχε σε κόσμημα την κάτοψη του Παρθενώνα. Εκεί λοιπόν ξεκίνησε το ταξίδι της δημιουργίας, στο να βρω τον τρόπο να συνδυάσω το κέντημα που τόσο αγαπούσα με τα κοσμήματα, τη λαϊκή τέχνη της Λευκάδας, με το σήμερα.

Η συλλογή τι άλλο περιλαμβάνει;

H συλλογή περιλαμβάνει καρφίτσες, μεγάλες και μικρές, με τις οποίες άρχισα να πειραματίζομαι και έγιναν η αφορμή να ξεκινήσω αυτό το δημιουργικό ταξίδι. Αργότερα, προσάρμοσα τα σχέδια σε μενταγιόν με διάφορα μεγέθη και σχέδια, σε σκουλαρίκια, βραχιόλια αλλά και δαχτυλίδια. Πρόσφατα, δημιούργησα μια μίνι συλλογή με clutch, όλα κεντημένα στο χέρι και μικρά πορτοφολάκια.

Τι το ξεχωριστό έχουν;

Είναι κοσμήματα που έχουν κυρίαρχο στοιχείο το κέντημα με την καρσάνικη βελονιά. Η βελονιά αυτή είναι μοναδική στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο. Εργόχειρα κεντημένα με τη βελονιά αυτή είναι πραγματικά έργα τέχνης. Τα εργόχειρα που δημιουργούνται με τη βελονιά αυτή είναι κεντημένα από την ανάποδη του καμβά (ύφασμα) και παρ’ όλα αυτά δεν ξεχωρίζεις ποια είναι η ανάποδη και ποια η ορθή του κεντήματος. Είναι μια γεωμετρική τεχνική κεντήματος που σημαίνει ότι, αν κάνεις λάθος στο μέτρημα, έχεις κάνει λάθος στο σχέδιο και χρειάζεται ξήλωμα και πάλι από την αρχή.

Είναι όλα χειροποίητα;

Είναι όλα χειροποίητα και αυτό είναι που τα κάνει μοναδικά. Εχουν όλα μικρά κεντημένα μοτίφ από τα εργόχειρα τα οποία τα έχω προσαρμόσει στο μέγεθος του κοσμήματος. Οι κλωστές που χρησιμοποιώ είναι μεταξωτές 100%, δυσεύρετες πλέον σήμερα και αυτός είναι και ένας παράγοντας που ανεβάζει το κόστος τους. Τα πλαίσια του κοσμήματος είναι προσεκτικά διαλεγμένα ώστε να δένουν αρμονικά με τα ιδιαίτερα αυτά μοτίφ. Συνήθως χρησιμοποιώ vintage μπρούντζινα πλαίσια, ορείχαλκο επιχρυσωμένο και ασήμι 925.

Η παραδοσιακή αυτή βελονιά πόσα χρόνια κρατά;

Από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Η ανάγκη των Καρσάνων (οι γυναίκες που κατάγονται από την Καρυά Λευκάδας) να εκφράσουν τις επιθυμίες τους και τις ευαισθησίες τους μέσα από ένα διαφορετικό τρόπο κεντήματος πέραν του ήδη υπάρχοντος, τις οδήγησε στη δημιουργία μιας νέας τεχνοτροπίας, την καρσάνικη βελονιά. Πρωτοπόρος στην πορεία προς την ανάδειξη της βελονιάς αυτής, η Μαρία Σταύρακα (Κουτσοχέρω), η οποία ήταν γυναίκα με ανάπηρα χέρια και παρά την αναπηρία της δημιούργησε καινούργια σχέδια, εξέλιξε τη βελονιά και με την προσπάθειά της έγινε γνωστή πανελληνίως.

Τελικά υπάρχει μια στροφή στην παράδοση με τα πλεκτά και όλα αυτά το τελευταίο διάστημα;

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, εξελίσσονται και τίποτα πλέον δεν είναι μόνιμο στη ζωή μας είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουμε στην παράδοσή μας, να διατηρήσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας ζωντανά. Εμείς, η επόμενη γενιά πρέπει να βοηθήσουμε στη διάδοση και στη διάσωση της παράδοσης και ό,τι άλλο μας ενώνει με τις ρίζες μας.

Τι σχεδιάζεις από εδώ και στο εξής;

Θέλω πάντα να σχεδιάζω προσεκτικά το επόμενο βήμα μου και βρίσκομαι σε διαρκή αναζήτηση. Θα ήθελα πολύ να εξελίξω τη συλλογή με τα αξεσουάρ και στόχος μου είναι να μπορέσω να αποτυπώσω την παράδοση της καρσάνικης βελονιάς και σε ρούχα. Και να κάνω το «Ελίχρυσο» όσο πιο γνωστό γίνεται γιατί μαζί με αυτό γίνεται γνωστή και η λαϊκή τέχνη της πατρίδας μου.

Από το περιοδικό TV Κους Κους που κυκλοφόρησε με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Tags:Ελευθερία ΛογοθέτηΕλίχρυσο


Πηγή