Η Α.ΚΙ.Δ.Α. εκφράζει τη βαθειά της θλίψη για την απώλεια του φιλόλογου, ιστορικού και συγγραφέα Βασίλη Κ. Λάζα […]


Ο κυρ Βασίλης, όπως τον γνωρίζαμε…

…υπήρξε μία πολύπλευρη προσωπικότητα των γραμμάτων, ένας επιστήμονας με πολυσχιδή μόρφωση, σπάνια οξυδέρκεια και καταλυτική κρίση. Συνάμα ήταν ένας απλός και προσιτός άνθρωπος, που παρέμεινε σταθερά αταλάντευτος στα πιστεύω και τα ιδανικά του, γνωρίζοντας τις διώξεις στις μαύρες εποχές της χώρας μας.

Υπήρξε πολυγραφότατος και μάλιστα όχι μόνο πάνω σε ιστορικά θέματα, όπως συνήθως πιστεύεται. Οι ιστορικές του μελέτες, ωστόσο, φώτισαν άγνωστα ιστορικά γεγονότα της τοπικής μας ιστορίας, στηριγμένες σε πρωτογενές αρχειακό υλικό, που ο ίδιος με πολύ κόπο συγκέντρωσε και ερμήνευσε με απόλυτα αντικειμενικό τρόπο. Με λόγο γλαφυρό, αφού χειριζόταν άψογα τη γλώσσα, συνέγραψε απαρχής την πολιτική ιστορία της Αχαΐας σε ένα κλασικό πολύτομο έργο, μνημείο ιστορικής συνέπειας και επιστημονικής δεοντολογίας.

Ο άθλος του συνάγεται και από το γεγονός, ότι καταπιάστηκε με την πρόσφατη τοπική ιστορία, την οποία ο ίδιος έζησε, αλλά κατόρθωσε να απομακρυνθεί από τα προσωπικά του βιώματα, τις πικρίες και τις δοξασίες, καταλείποντας στις επόμενες γενεές ένα άρτιο και αξεπέραστο επιστημονικό ιστορικό έργο.

Από τις τελευταίες του μελέτες υπήρξε εκτενές άρθρο του στο ηλεκτρονικό περιοδικό της Δυτικής Αχαΐας «Πολιτεία», ενώ υπήρξε και κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Πολιτεία» για το Σταφιδικό Ζήτημα στην Αχαΐα. Η συνεργασία αυτή υπήρξε πολύτιμη για εμάς και απολύτως διδακτική.
Ο θάνατος του Βασίλη Κ. Λάζαρη αφήνει ένα μεγάλο κενό στα γράμματα, το οποίο αναπληρώνει το μνημειώδες έργο του.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει.


Πηγή