Η Δυτική Ελλάδα μεταφέρει τεχνογνωσία και εκπαίδευση σε 2.500 επαγγελματίες αλιείς απ’ την Νιγηρία – Συνεργασί […]


Για την ανάπτυξη ενός προγράμματος μεταφοράς τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης…

…στον τομέα της αλιείας που στόχο έχει τη δημιουργία ενός νέου αλιευτικού στόλου με την κατασκευή 100 σύγχρονων σκαφών από ελληνικές επιχειρήσεις και την εκπαίδευση και πιστοποίηση 2.500 επαγγελματιών ψαράδων από το Πανεπιστήμιο Πατρών ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. Το έργο προωθείται από τις Νιγηριανές Αρχές, σε συνεργασία με Ελληνικές και Νιγηριανές επιχειρήσεις.

Αντιπροσωπεία της Νιγηριανής εταιρείας Concept Amadeus Limited, μέλη του Πανεπιστημίου Πατρών και εκπρόσωποι εταιρειών που συμμετέχουν στο έργο επισκέφθηκαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, προκειμένου να παρουσιάσουν το αντικείμενο του προγράμματος, αλλά και να συζητήσουν ευρύτερες συνεργασίες στον τομέα της Αγροδιατροφής.

Την αντιπροσωπεία καλωσόρισε ο κ. Κατσιφάρας, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια θα στέκεται πάντα αρωγός σε πρωτοβουλίες συνεργασίας με στόχο να ενισχυθούν και οι δεσμοί των δύο χωρών, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής Γιώργος Σαλάχας εστίασε στη σημαντική συνδρομή που μπορεί να έχει η Περιφέρεια στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος με τη συνεργασία των δύο χωρών. Υπογράμμισε ότι για τη Δυτική Ελλάδα ο πρωτογενής τομέας, η αλιεία και ο τομέας των υδατοκαλλιεργειών έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, κάτι που έχει αποδειχθεί στην πράξη και με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη.
«Με την βοήθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Πατρών και των εταιρειών προσβλέπουμε σε μια ευρεία συνεργασία με τη Δημοκρατία της Νιγηρίας, με την εφαρμογή προγραμμάτων μεταφοράς τεχνογνωσίας και καινοτομίας, αρχίζοντας με την αλιεία αλλά και σε όλους τους τομείς της αγροδιατροφής» πρόσθεσε ο κ. Σαλάχας.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της εταιρείας THEO – MAN Γιώργος Θεοδώρου ανέφερε ότι στόχος είναι η συνεργασία να μην περιοριστεί στην παράδοση των 100 σκαφών αλλά και να δημιουργηθούν εξειδικευμένα στελέχη για την αλιεία αλλά και την προώθηση των αλιευμάτων.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο CEO της εταιρείας Concept Amadeus Limited, Prince Patrick Osobase, ο οποίος υπογράμμισε ότι η αρχή γίνεται με αυτό το πρόγραμμα δίνοντας την ευκαιρία προσφοράς δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στο Δέλτα του Νίγηρα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, οι καθηγητές του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Κατσέλης και Γιάννης Κλαδάς, εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών και τα μέλη της Νιγηριανής αποστολής.


Πηγή