Μια ξεχωριστή πλατεία που ενεργοποιεί τους πολίτες της Πάτρας

Ένας χώρος αδιάφορος και εγκατελελειμμένος, πλέον απέκτησε χρώμα και ζωντάνια. Η πλατεία Επτανήσου μεταφορφώθηκε σε έναν χώρο άκρως διασκεδαστικό για μικρούς και μεγάλους.

Η πρώτη πλατεία που απέκτησε «ταυτότητα» από τους ίδιους τους χρήστες-γείτονες, τους έδωσε τη δυνατότητα να νιώσουν πως είναι μοναδική και την οριοθετούν ως δική τους.

Η πλατεία Επτανήσου είναι πλέον μια μικρή νησίδα όασης μέσα σε ένα αχανές αστικό και απρόσωπο τοπίο, που σε καλοσωρίζει στην οδό Κεφαλληνίας με ένα σύγχρονο τρισδιάστατο ξύλινο γλυπτό το οποίο ανάλογα με την οπτική γωνία μπορεί κανείς να σχηματίσει τις λέξεις HELLO ή ΚΕΝΟ + .

Καθώς ο επισκέπτης περπατάει πάνω στις κόκκινες διαβάσεις μπορεί να συναντήσει δύο κίτρινες και δυο μπλε περιοχές-στάσεις όπου μπορεί να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει με διαφορετικές ποιότητες (άραγμα, αστικό σαλόνι) και και να παίξει στη διάρκεια της ημέρας στα παιχνίδια δαπέδου (λαβύρινθος, twister δρόμου, στίβος).

Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2019 μέσω αστικών παιχνιδιών και προφορικών αφηγήσεων γειτονιάς του προγράμματος Αστικά Κοινά. Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Τηλιγάδη, υπεύθυνη του προγραμμάτος Αστικά Κοινώ στόχος τους είναι να ενεργοποιήσουν αστικά κενά της πόλης και να τα μετατρέψουνσ’ ένα χάρτη αστικών δρώμενων [αστικά κοινά] με, από και για τους ίδιους τους γείτονες.

Μια διαφορετική πλατεία στην Πάτρα (pics+video)
Μια διαφορετική πλατεία στην Πάτρα (pics+video)

Την Κυριακή (19.05.2019) ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες στην πλατεία από την ομάδα των Αστικών Κοινών με τη ενεργό συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Η έμπρακτη συνεισφορά τους στην υλοποίηση της διαμόρφωσης της πλατείας ήταν ολοένα και μεγαλύτερη με αποκορύφωμα τη πρώτη γιορτή γειτονιάς: το Πατιρντί, όπου οι κάτοικοι περπάτησαν, ξεναγήθηκαν στον ανανεωμένο χώρο πλατείας, έπαιξαν, συνομίλησαν και φώναξαν «η πλατεία μας ανήκει!».

Στη γιορτή γειτονιάς φιλοξενήθηκε επίσης το φωτογραφικό οδοιπορικό με θέμα «Η Γειτονιά μας από το Χθες στο Σήμερα», που έχει επιμεληθεί η ομάδα ΔΙΟΔΟΣΣΣ της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ» στο πλαίσιο του έργου πρόληψης που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια για την Κοινωνική Δικτύωση και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας στη σημασία και το νόημα της συλλογικής μνήμης, την αναβίωση και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μια διαφορετική πλατεία στην Πάτρα (pics+video)
Η πλατεία πριν και μετά...

Η πλατεία πριν και μετά…


Πηγή