Νίκος Τσουκαλάς: “Κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου η τροπολογία για τη μείωση του Φ.Π.Α στην εστίαση, στα τρό […]

Κατατέθηκε σήμερα στο σχέδιο νόμου η τροπολογία για τη μείωση του Φ.Π.Α στην εστίαση, στα τρόφιμα και στην ενέργεια.
Με την κατατεθειμένη τροπολογία επανέρχονται στον χαμηλότερο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, από το Φ.Π.Α. (13%) στο είκοσι τέσσερα της εκατό (24%) που ισχύει σήμερα :

  • Τα είδη λαδιών, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύμες, αλάτι, ξύδια κ λπ.,
  • Η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.
  • Η παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών.
  • Επίσης, μειώνεται από δεκατρία τοις εκατό (13%) που είναι σήμερα σε έξι τοις εκατό (6%) ο συντελεστής του φόρου για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.
    Από την εισηγητική έκθεση της τροπολογίας διαφαίνεται η Αντικατάσταση του Παραρτήματος III του Κώδικα Φ.Π.Α., όπου επανέρχονται στον μειωμένο συντελεστή (13%) βασικά είδη διατροφής και στις υπηρεσίες εστίασης. Ειδικότερα, επανέρχονται στο μειωμένο συντελεστή, μεταξύ άλλων, είδη ζυμαρικών, ψαριών, αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς κλπ. των οποίων ο συντελεστής είχε αυξηθεί στο 24%.

Επισιτιστικά καταστήματα (εισηγητική έκθεση) :

Επανέρχεται στον μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. η εστίαση, με την υπαγωγή στο συντελεστή αυτό , η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων. Στα μη αλκοολούχα ποτά που εξαιρούνται της μειώσεως δεν περιλαμβάνεται βέβαια το νερό (συμπεριλαμβανομένου του μεταλλικού) το οποίο υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή.

Η ανωτέρω μειώσεις θα ισχύουν από 20.5.2019.

ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ Γ. ΝΙΚΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΦΕΕ Ζακύνθου


Πηγή