Νεκτάριος Φαρμάκης από την Αρχαία Ολυμπία: «Στις 26 Μαΐου, το ρολόι της Ηλείας… προχωράει στη νέα εποχή!»

«Επέλεξα την Αρχαία Ολυμπία για την κεντρική προεκλογική ομιλία μου στην Ηλεία, γιατί αισθάνομαι ότι αποτελεί την κοιτίδα όλων μας. Την αρχή και το τέλος όλης της Δυτικής Ελλάδας! Και εδώ, σε αυτή την πανάρχαια γη, την παγκοσμίως γνωστή, αλλά και κατάφωρα παραμελημένη, σας καλώ απόψε να δώσουμε έναν νέο Ολυμπιακό Όρκο: Ότι θα αγωνιστούμε μαζί για να ξανακάνουμε την Ηλεία πρωταθλήτρια και τη Δυτική Ελλάδα, Ολυμπιονίκη!»

Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στους εκατοντάδες Ηλείους που παραβρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην συγκέντρωση και ομιλία που πραγματοποίησε στον υπαίθριο χώρο δίπλα στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος και γέμισε ασφυκτικά.

«Ηλεία… ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!» φώναξε ο κ. Φαρμάκης, καλώντας τους πολίτες του νομού να στηρίξουν στις περιφερειακές εκλογές της προσεχούς Κυριακής τον συνδυασμό του και την μεγάλη πολιτική αλλαγή στη Δυτική Ελλάδα, μία αλλαγή που όπως υπογράμμισε θα μετατρέψει την Ηλεία, από ουραγό σε ατμομηχανή ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα

«Το ρολόι της Δυτικής Ελλάδας δεν γυρίζει πάλι πίσω. Ο κ. Κατσιφάρας και η… οπισθοδρομική κομπανία του, στις 26 Μαΐου θα κάνουν στην άκρη για να περάσουμε εμείς» ανέφερε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας την πρόθεσή του να δημιουργήσει μία νέα και εξωστρεφής ταυτότητα για τη Δυτική Ελλάδα, ως «Ολυμπιακή Περιφέρεια» και «Γη της Φλόγας».

«Πόσο μυαλό χρειάζεται για να καταλάβει κάποιος ότι διαθέτουμε ένα brand που ισοδυναμεί με πραγματικό θησαυρό και πάνω σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε; Πόση εξυπνάδα πρέπει να έχει κάποιος για να καταλάβει ότι ως Δυτική Ελλάδα, κανείς δεν μας ξέρει και κανείς ποτέ δεν θα μας μάθει, αλλά ότι ως γη της Ολυμπίας μπορούμε να φτάσουμε παντού;» αναρωτήθηκε ο κ. Φαρμάκης, που κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα… χαμένα χρόνια της Ηλείας, αλλά και στο δικό του σχέδιο για άμεση οικονομική ανάταξη της περιοχής.

Ξεκινώντας από την Πατρών – Πύργου, ο κ. Φαρμάκης μίλησε για «διαρκή θυσία της περιοχής και των πολιτών της στον βωμό της πολιτικής… του τίποτα» που όπως είπε, «βρήκε τους πιο γνήσιους εκφραστές στο πρόσωπο των κ.κ. Σπίρτζη και Κατσιφάρα» και προσθέτοντας ότι «η πρόσφατη φιέστα εγκαινίων αποδείχτηκε μία κακόγουστη φιέστα που ξεπερνούσε ακόμα και τα όρια του θράσους, καθώς μετά από λίγες μέρες έγινε γνωστό πως ο εκλεκτός εργολάβος του κ. Σπίρτζη δεν μπορεί να καταθέσει τις εγγυητικές, ούτε για τις δύο εργολαβίες που του είχαν μείνει, με αποτέλεσμα, το έργο στην Ηλεία να πηγαίνει ακόμα πιο πίσω και ουσιαστικά, κανείς να μην ξέρει πότε θα ξεκινήσει». «Η Πατρών – Πύργου θα φτιαχτεί. Αλλά όχι από τον κ. Σπίρτζη και όχι με Περιφερειάρχη τον κ. Κατσιφάρα. Και αυτό το γνωρίζετε πλέον καλά…», συμπλήρωσε.

Επίσης, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του για οικονομική ανάπτυξη με μία μεγάλη επένδυση στο ιστορικό και πολιτιστικό «απόθεμα» της Ηλείας, που μπορεί να μετατρέψει την περιοχή σε κέντρο διοργάνωσης συνεδρίων, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων επί 12 μήνες τον χρόνο. «Όνειρό μου, η δημιουργία στην Αρχαία Ολυμπία ενός μεγάλου πολυχώρου εκδηλώσεων, αλλά και σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων. Εδώ, μπορούμε να προσκαλούμε κάθε χρόνο και να έρχονται, χιλιάδες φοιτητές των ΤΕΦΑΑ και των Σχολών Φιλοσοφίας και Ιστορίας, από όλα τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Εδώ, μπορούν να γίνονται μεγάλες πολιτιστικές διοργανώσεις με διεθνές κύρος και αντίχτυπο.

Ξέρετε τι σημαίνουν όλα αυτά, όχι μόνο για την Ολυμπία, αλλά για όλη την Ηλεία; Νέες δουλειές και χιλιάδες θέσεις εργασίας!

Θα σας δώσω και ένα παράδειγμα: Στην Γαλλία, μόνο στον Πύργο του Άιφελ, φτάνουν καθημερινά περίπου 20.000 επισκέπτες και εργάζονται άμεσα ή έμμεσα στο μνημείο, πάνω από 1.000 άνθρωποι. Και εμείς έχουμε Αρχαία Ολυμπία και την αφήνουμε ανεκμετάλλευτη;

Έγκλημα! Πόσο μάλλον, όταν δεν υπάρχει μόνο η Αρχαία Ολυμπία, αλλά και η Αρχαία Ήλιδα και ο Επικούρειος Απόλλωνας. Και πόσο μάλλον, όταν εδώ στην Ηλεία, υπάρχει και το Κατάκολο. Ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια κρουαζιέρας στην χώρα» είπε.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης εστίασε επίσης στη δημιουργία ετησίου προγράμματος επισκευών και συντηρήσεων των έργων υποδομής (δρόμοι, αρδευτικά έργα, κλπ) αλλά και σε επέκταση των Χωρικών Επενδύσεων σε περιοχές εκτός του άξονα «Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία», με κύριο στόχο την αναγέννηση των χωριών και την επιστροφή των ανθρώπων σε αυτά.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη δημιουργίας νέων συνεργατικών και διακλαδικών επιχειρήσεων, που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «εργοστάσια της νέας εποχής».

«Το πρώτο βήμα θα είναι, οι αγρότες μας να μετατραπούν σε σύγχρονους επιχειρηματίες, με άρτιες υποδομές. Και το δεύτερο βήμα: Οι αγροδιατροφικές και διακλαδικές συμπράξεις, μέσω των οποίων θα τυποποιούνται τα προϊόντα μας και θα πωλούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θα δημιουργήσουμε νέες παραγωγικές αλυσίδες, ώστε τα προϊόντα μας να ξεκινούν από το χωράφι και να φτάνουν στο ράφι» εξήγησε, προσθέτοντας πως η δική του περιφερειακή Αρχή θα ενισχύσει αυτή την προσπάθεια με τη δημιουργία αγροτικού ΚΕΠ και τοπικού Οργανισμού Προώθησης των Εξαγωγών.

«Αγροτική παραγωγή, πολιτισμός και τουρισμός θα μας βγάλουν μπροστά» υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας το τρίπτυχο πάνω στο οποίο στηρίζεται ο σχεδιασμός της παράταξής του, καταλήγοντας ως εξής: «Αρκετά ανεχτήκαμε τη μοίρα του κακομοίρη και πολλά περιθώρια δώσαμε σε ανθρώπους που δεν μας άξιζαν. Στις 26 Μαΐου το ρολόι της Ηλείας προχωράει στη νέα εποχή. Η Ηλεία αλλάζει, η Δυτική Ελλάδα αλλάζει. Πετάει τα άδεια κοστούμια και φοράει στολή εργασίας!»


Πηγή