Σωματείο Ιπποκράτης: “Δεν ιδρώνει το αυτί της κυβέρνησης από τα συνεχόμενα φαινόμενα βίας”

Το Σωματείο Ιπποκράτης αναφέρει σε ανακοίνωση του:

"Την ώρα που ο κος Τσίπρας έκανε διακοπές με τον κο Πολάκη στην Κρήτη για εορτές του Πάσχα αλυσίδα βίαιων περιστατικών και κλοπών στα Νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα Νοσοκομεία είναι έρμαια σε κάθε είδους παραβατικότητας.

Στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» Πατρών ασθενής ανήμερα του Πάσχα έσπασε την τζαμαρία εντός του χώρου των Επειγόντων Περιστατικών, επιτέθηκε σε ιατρούς και από τύχη δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός συναδέλφου ή ασθενή. Στο εν λόγω Νοσοκομείο οι κλοπές σε προσωπικά αντικείμενα και χρήματα προσωπικού και ασθενών είναι καθημερινό φαινόμενο. Το Νοσοκομείο διαθέτει μόνο δέκα φύλακες, έναν ή δύο στην βάρδια.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου καθημερινό φαινόμενο είναι οι ξυλοδαρμοί ιατρών από ασθενείς και συνοδούς και οι κλοπές εντός των κλινικών του Νοσοκομείο και στον περιβάλλοντα χώρο που βρίσκονται οι χώροι στάθμευσης. Το Νοσοκομείο διαθέτει δεκαέξι φύλακες, δύο σε κάθε βάρδια και ο χώρος που αναπτύσσεται το Νοσοκομείο είναι απέραντος.

Στο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου ανήμερα το Πάσχα ασθενής επιτέθηκε σε ιατρό και τον τραυμάτισε σοβαρά. Και εδώ τα φαινόμενα ξυλοδαρμού γιατρών και νοσηλευτών είναι συχνότατα λόγω ανύπαρκτης φύλαξης.

Έχουμε επισημάνει επανειλημμένος τις αιτίες που έχουν ενταθεί τα φαινόμενα βίας και κλοπών στα Νοσοκομείο χωρίς να ιδρώνει το αυτί της κυβέρνησης. Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν κονδύλια για να προσλάβουν επαρκή αριθμό φυλάκων.

Η ταλαιπωρία που υφίστανται με τις πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς λόγω έλλειψης ιατρών, νοσηλευτών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού πυροδοτούν επιθετική συμπεριφορά από παραβατικά άτομα.

Επίσης οι απαράδεκτες συχνές δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας στοχοποιούν το προσωπικό των Υγειονομικών Μονάδων. Οι Διοικητές των Νοσοκομείων, αν και επανειλημμένα το έχουμε θέσει στον Υπουργό Υγείας, δεν λαμβάνουν μέτρα βελτίωσης της φύλαξης των Νοσοκομείων, μετακινούν φύλακες ρουσφετολογικά σε άλλες ειδικότητες και αρνούνται να κάνουν μηνυτήριες αναφορές σε βάρος των ατόμων που ασκούν βία στους εργαζόμενους αν και είναι γνωστή η ταυτότητά τους. Αντιθέτως προτρέπουν εργαζόμενους που δέχτηκαν βία να αποσιωπήσουν το γεγονός ή να υποβάλουν οι ίδιοι μηνύσεις. Φυσικά οι εργαζόμενοι φοβούνται να υποβάλουν μηνύσεις γιατί έτσι κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους λόγω στοχοποίησης.

Καλούμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να επιλύσει το μείζον αυτό ζήτημα που μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές."


Πηγή