Το 2019 αναμένεται αύξηση 7,5% στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια

Τη σημαντική αύξηση του τουρισμού που προέρχεται από τον κλάδο της κρουαζιέρας, στη χώρα μας, και τη θετική συμβολή της στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επισήμαναν παράγοντες της αγοράς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε με αφορμή το 5ο Posidonia Sea Tourism Forum, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 28-29 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ένωσης Εφοπλιστών και Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), φέτος στη χώρα μας αναμένεται αύξηση 7,5% στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.

Ο κλάδος της κρουαζιέρας δεν έχει υπάρξει πιο δημοφιλής απ’ ότι είναι σήμερα, υπογράμμισε η εκπρόσωπος κυβερνητικών και δημοσίων υποθέσεων της ανατολικής Μεσογείου της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας, CLIA Europe, Μαρία Δεληγιάννη, καθώς εκτιμάται ότι 30 εκατομμύρια τουρίστες θα ταξιδέψουν με κρουαζιερόπλοιο το 2019, αριθμός αυξημένος κατά 5% σε σύγκριση με το 2018.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το 2018 σημειώθηκε σημαντική αύξηση των επιβατών κρουαζιέρας που ταξίδεψαν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η όποια άγγιξε το 8,5%, με 746,000 επιβάτες, σηματοδοτώντας την απαρχή της επιστροφής της εμπιστοσύνης στην περιοχή.

Στόχος πλέον στη χώρα μας είναι η επέκταση της περιόδου κρουαζιέρας, που ήδη έχει αρχίσει, με σκοπό να φτάσει στο full year operation επισήμανε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, Θ.Κόντες.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί για επενδύσεις στον τομέα του γιώτινγκ και των μαρινών, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης.

Τέλος, ο γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, αποκάλυψε ότι το 2018 γενικά o ελληνικός τουρισμός αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,9% και κατέγραψε για ακόμα μια χρονιά νέο ρεκόρ στις ροές τουριστών και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, ξεπερνώντας τις 33 εκατ. αφίξεις και τα 16 δισ. ευρώ εισπράξεις. Εκτιμάται πως ο τουρισμός απέφερε 37,5 δισ. ευρώ συνολικά στην ελληνική οικονομία, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Όπως υπογράμμισε, 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί τον «βασικό εργοδότη των Ελλήνων» και οδηγεί στην ανάπτυξη και άνθιση των τοπικών αγορών, σε επενδύσεις και νέα αναπτυξιακά έργα.


Πηγή