Έκθεση έργων τέχνης και κινηματογράφου από το TWISTED OYSTER FESTIVAL με τίτλο «Ζωτικά Σημεία»

9 έως 11 Μαΐου

‘’Ζωτικά Σημεία’’

ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ από το TWISTED OYSTER FESTIVAL

Το ‘’Vital Signs’’ είναι ένα έργο του οργανισμού Twisted Oyster, Φεστιβάλ Τέχνης και Κινηματογράφου με θέμα το περιβάλλον και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον Πλανήτη.

Η Έκθεση στην Ελλάδα:

Το ‘’Vital Signs’’ θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Θέατρο Κέφαλος στο Αργοστόλι, κάτω από την αιγίδα της Δημαρχίας Κεφαλονιάς από 9 έως 11 Μαΐου. Θα λαμβάνει χώρα κυρίως τις απογευματινές ώρες, ενώ την Παρασκευή 10 Μαΐου κατά τις πρωινές ώρες η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για τα παιδιά των σχολείων.

Η έκθεση περιλαμβάνει 10 έργα τέχνης πολυμέσων, 2 έργα ζωγραφικής ποίησης, 2 moving image works και 15 ταινίες.

Θα προβληθούν ταινίες και έργα τέχνης που θα συνιστούν μια θεματική έκθεση ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή.

Απευθύνεται στους πολίτες και επισκέπτες της Κεφαλονιάς ως επίσης στη νεολαία και στα σχολεία, καθώς η διαχρονικότητα του θέματος θα είναι και πρόβλημα του μέλλοντος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις

ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Πέμπτη 9 Μαΐου 8.00μμ. ως 11.00μ.μ

Παρασκευή 10 Μαΐου 10.00 πμ ως 13.00μμ(για τα σχολεία) και 8.00μ.μ ως 11.00μ.μ

Σάββατο 11 Μαΐου 8.00μ.μ ως 11.00μ.μ

Δήλωση της επιμελήτριας Pia Cruzalegui σχετικά με το έργο Vital Signs (Ζωτικά Σημεία)

‘’ Το Twisted Oyster με το έργο Vital Signs επικεντρώνεται στο περιβάλλον και στον αντίκτυπο που έχει η αλλαγή του κλίματος στον Πλανήτη.

Όταν πρωτο- εμφανίστηκε το θέμα της υπερθέρμανσης, γνωρίζαμε ότι μικρές δράσεις, όπως η ανακύκλωση ή η αγορά ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση του πλανήτη. Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε και τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Η καύση άνθρακα, πετρελαίου και ξύλου έχει απελευθερώσει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και έχει συμβάλλει στην αλλαγή του περιβάλλοντος. Οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι ωκεανοί είναι πιο όξινοι και μολυσμένοι. Ολόκληρα οικοσυστήματα εξαφανίζονται λόγω της μόλυνσης και απειλούνται τα βασικά είδη όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και το πλαγκτόν. Οι θάλασσες σε ολόκληρο τον κόσμο μολύνονται από πλαστικά παρασυρόμενα από άλλα μέρη του κόσμου. Πουλιά και ψάρια καταναλώνουν αυτούς τους ρύπους. Κατασκευάζουμε τόσα πολλά ορυκτά καύσιμα, που προκαλούν την τήξη τόσο του πάγου της Αρκτικής όσο και της Ανταρκτικής. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μέχρι το 2040 θα μπορέσουμε να πλεύσουμε πάνω από τον Βόρειο Πόλο. Βιώνουμε παράξενα και ακραία καιρικά φαινόμενα, και η τροφική αλυσίδα είναι πλέον συμβιβασμός. Καμία από αυτές τις συνθήκες δεν είναι νέα για εμάς. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον εμφανείς. Γνωρίζουμε ότι οι καθημερινές μας δραστηριότητες καταστρέφουν τον πλανήτη, αλλά όλα φαίνεται να είναι πέρα ​​από τον έλεγχό μας.

Το έργο Vital Signs αντανακλά το μοναδικό σημαντικό ζήτημα: τη ζωή μας.

Παρουσιάζονται έργα από καλλιτέχνες που ασχολούνται με αυτό το σημαντικό θέμα.

όπως μεταξύ άλλων :

Τον Carlos Garcia Noriega's με την τεκμηρίωση για τις μέλισσες, όπου δημιουργεί μια κυψέλη σε ένα από τα γλυπτά του.

Τη Φωτογραφική και αρχειακή τεκμηρίωση , βίντεο της Μαρίνας Λέιμπισκη, για την (μελλοντική) Θάλασσα Άραλ.

Την augmented reality του Josepth D. Carr και την πρακτική του έρευνα σχετικά με το πλαγκτόν και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς.

Τους υπερενισχυμένους ήχους του Luftwerkγια την τήξη στους πάγους της Antartica

Τη Video Art του Zoe Massey και του Juan Luis Queirolo, "Δεν το κάνω, δεν το κάνετε …", το οποίο αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο της κοινωνίας μίας χρήσης.

Αυτά τα έργα και οι ταινίες μιλάνε για τη μετατόπιση και τις αλλαγές που θα συνεχίσουμε να βιώνουμε, καθώς μεταβαίνουμε σε μια νέα εποχή, ίσως με το κόστος της τη δική μας εξαφάνισης.’’

‘’Η ζωή μας θα εξελίσσεται σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Πολλοί από εμάς, που απολάμβαναν τους καρπούς των τεχνολογικών, επιστημονικών και βιομηχανικών εξελίξεων θα αντιμετωπίσουν εξίσου την αποσύνθεση του πολιτισμού. Αυτό είναι πραγματικότητα. Βρισκόμαστε στο χείλος της δικής μας εξαφάνισης. Και τα ερωτήματα επιμένουν: πώς μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την εξέλιξη; είναι αυτό δυνατόν;’’

Pia Cruzalegui


Πηγή