Ένας Γάμος Αμιγώς Ελληνικός στην Καρδιά της Βαλτιμόρης!

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Κάποτε μεγάλωναν κάποια ανυποψίαστα, σχεδόν ευτυχισμένα παιδιά, στη Λευκάδα. Ήταν δεμένα με τους δεσμούς του αίματος. Οι οικογένειες του παπα Νίκου Φραγκούλη και του παπα-Νίκου Κακαβούλη που είχαν κοινό παρονομαστή την Μαρία Κακαβούλη σύζυγο του πρώτου και αδελφή του δεύτερου είχαν μια κοινή αγαπημένη φίλη την Κουλίτσα.

Η Κουλίτσα έμεινε ανύπαντρη αφοσιωμένη στο Χριστό και στα θεία, αλλά η αδελφή της η Μαρία που μετανάστευσε με τον άντρα της το Μενέλαο Καφαράκη στην Αμερική με τα παιδιά τους, το Φίλιππο και το Σπύρο, ήταν κι εκείνη δεμένη στο άρμα της οικογένειας των Κακαβούληδων-Φραγκούληδων. Η Μαρία Καρύδη-Καφαράκη κάθε καλοκαίρι έφερνε τα αγόρια της από την Ουάσιγκτον στη Λευκάδα να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να βουτηχτούν στον πραγματικό ήχο και φως της γενέθλιας γής.

Έτσι μεγαλώσαμε τα καλοκαίρια με το Φίλιππο και το Σπύρο, ο Φίλιππος καθότι μεγαλύτερος ήταν φίλος με τον Αποστόλη και τον Κώστα, ενώ ο Σπύρος ήταν πιό κοντινός σε μας τα κορίτσια.

Ο Φίλιππος παντρεύτηκε τη γλυκειά ελληνοπρεπή Κατερίνα στην Ουάσιγκτον κι έκαναν τέσσερα παιδιά. Ο Μάικλ, παρότι δεύτερος στη σειρά, πήρε πρώτος το βάφτισμα του πυρός παντρευόμενος την όμορφη Κέιτ. Ο Άλεξ μας παντρεύτηκε πέρσι την γοητευτική Καρίσα.

Και φέτος, ώ φέτος! ήρθε η σειρά της πριγκίπισσας Μαρίας-Αμαλίας, που φέρει το όνομα της γιαγιάς της και της προγιαγιάς της, γι αυτό είναι πολυαγαπημένη και μονάκριβη κόρη του Φίλιππα και της Κατερίνας αλλά και της γιαγιάς Μαρίας.

Ο γάμος έγινε στην εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εν μέση Βαλτιμόρη, και ήταν λαμπρός από κάθε άποψη. Αυτή η στρογγυλού σχήματος εκκλησία αποτελεί αρχιτεκτονικό κόσμημα της Ορθοδοξίας στην Αμερική. Πρόκειται για ένα έργο τέχνης, που κοσμείται με τα βιτρό παράθυρα της προτεσταντικής ιστορίας της. Το μυστήριο τελέσθηκε με κάθε κατάνυξη αν και ο αρχιμανδρίτης π. Ντήν είπε λίγα κομμάτια του γάμου στα ελληνικά κι αυτά με δυσκολία.

Ωστόσο , η νύφη πανέμορφη στο δαντελένιο νυφικό της έμοιαζε με νηρηίδα, ενώ ο γαμπρός Μάικλ Ντε Ρίτο έφερε με περηφάνεια την ροδίτικη καταγωγή της μητέρας του και την ιταλική χροιά του πατέρα του.

Ακολούθησε μια υπέροχη δεξίωση στο Μουσείο της Εικονικής Πραγματικότητας της Βαλτιμόρης που στολίστηκε ειδικά για το γάμο με παιωνίες και πρασινάδες. Τα λουλούδια κυριαρχούσαν κάνοντας το χώρο να μοιάζει σαν ένας μεγάλος κήπος αγάπης.

Το ζευγάρι άρχισε το χορό με το δικό του αγαπητικό τραγούδι, η νύφη χόρεψε ένα ελληνικό τραγούδι με τον πατέρα της το Φίλιππο και ο γαμπρός με τη μητέρα του. Η γιαγιά Μαρία Καρύδη Καφαράκη ήταν στις δόξες της καθώς έβλεπε την λατρεμένη της μοναχοεγγονή να ζεί την ωραιότερη στιγμή της ζωής της,

Κι ύστερα η ζωντανή ορχήστρα που ήρθε ειδικά από τη Νέα Υόρκη για το γάμο άρχισε να παίζει τα τραγούδια του γάμου. Σηκώθηκαν νέοι και μεγαλύτεροι και χόρεψαν, χόρεψαν από καλαματιανά, νησιώτικα, ροδίτικα, ζεμπέικα και τσιφτετέλια. Κι αναστέναξε ολάκερη η Βαλτιμόρη απο τους ελληνικούς ήχους που ξεχύθηκαν στα πέρατα της πόλης δηλώνοντας την καταγωγή των νεονύμφων.

Να ζήσετε Μαρία και Μάικλ και να ευτυχήσετε.

Να σας ζήσουν τα παιδιά Κατερίνα και Φίλιππα!

Να καμαρώσεις και δισέγγονο Μαρία Καφαράκη απο τη συνονόματή σου!

Συγχαρητήρια για την ελληνικότητα που εμφυτεύσατε στα παιδιά και στα εγγόνια σας εκεί στη μακρινή Αμερική της αφομοίωσης!

Τζουστινάκι


Πηγή