Ένας Πυργιώτης ανάμεσα στους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς στην Αυστραλία

Ανάμεσα στα μέλη της Προεδρικής φρουράς που παραβρέθηκαν στην εθνική εορτή προς τιμή των πεσόντων στρατιωτών ANZACs στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας ήταν ο Βερβίτας Δημήτριος του Ιωάννη (τόπος καταγωγής του η Σκαφιδιά ,το γένος Πήττα από Μυρτιά).

Με ρίγη συγκίνησης, περηφάνια και την ελπίδα ότι δεν είναι η τελευταία φορά που θα έχουν την χαρά και την τιμή να τους έχουν κοντά τους, αποχαιρέτησαν οι ομογενείς της Νότιας Αυστραλίας τα μέλη της προεδρικής φρουράς και τους αξιωματικούς συνοδούς τους που βρέθηκαν στην Αδελαΐδα για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για το ANZACs Day και να γιορτάσουν με την ομογένεια το Άγιο Πάσχα, μετά από ειδική άδεια που παραχώρησε η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Τα σύμβολα είναι για να φαίνονται και ελπίζω ότι και εμείς με την παρουσία μας εδώ δείξαμε στους Αυστραλούς τι σημαίνει να είναι κανείς Εύζωνας» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, αντιπτέραρχος Γρηγόρης Πρεζεράκος, ο οποίος έχει υπηρετήσει στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει γωνιά του κόσμου που να μην υπάρχουν Έλληνες. Πραγματικοί Έλληνες πατριώτες. Αυτό που συμβαίνει με τους Έλληνες, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, είναι συγκλονιστικό. Όπου σταθεί και όπου βρεθεί, ο Έλληνας θα παλέψει για να προκόψει και να κάνει περήφανη την πατρίδα του και αυτό το καταλαβαίνει κανείς όταν επισκέπτεται την Αυστραλία. Οι ομογενείς είναι πραγματικοί πρεσβευτές της Ελλάδας και το δικό μας “πυρηνικό όπλο” σε ολόκληρη την υφήλιο. Είναι, επομένως, χρέος μας να τους τιμούμε και εμείς, είτε πραγματοποιώντας αυτές τις επισκέψεις είτε δίνοντάς τους δικαιώματα όπως το δικαίωμα του εκλέγειν στην πατρίδα των προγόνων του. Είναι ντροπή να μην ψηφίζουν οι δικοί μας οι Έλληνες της ξενιτιάς» λέει ο έμπειρος αξιωματικός.
λοχαγός και υποδιοικητής Στρατοπέδου, Νικόλαος Βαβλέκης.

«ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑ»

Ιδιαίτερα ευχαριστημένος και συγκινημένος από την επίσκεψη δήλωσε και ο συνοδός των ανδρών του αγήματος της Προεδρικής Φρουράς, Λοχαγός και υποδιοικητής στρατοπέδου, Νικόλαος Βαβλέκης, ο οποίος υπηρετεί στον ελληνικό στρατό από τα 18 του χρόνια.

«Αυτό που θα μείνει αποτυπωμένο για πάντα στο μυαλό μου είναι η μαγική στιγμή που η σπίθα των ομογενών άναψε όταν είδαν μπροστά τους ένα κομμάτι της Ελλάδας» δήλωσε ο αξιωματικός, ο οποίος συνόδευσε τους Εύζωνες στην Αυστραλία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

«Για μας, οι Εύζωνες αποτελούν ένα από τα σύμβολα του ελληνισμού και στόχος μας είναι η παρουσία τους να δώσει δύναμη, θετική ενέργεια, κουράγιο και ελπίδα σε όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός των συνόρων της πατρίδας μας. Κατά τη διάρκεια των δύο επισκέψεών μου στην Αυστραλία, ήταν πολλές οι φορές που με κόπο συγκράτησα τα δάκρυά μου, ειδικά όταν συνάντησα ένα μικρό κοριτσάκι που, κλαίγοντας, έλεγε την ιστορία της οικογενείας της που πρόσφατα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και έναν ηλικιωμένο εύζωνα 102 ετών στο γηροκομείο που με λατρεία και συγκίνηση άγγιξε το χέρι ενός σημερινού εύζωνα».

Βέβαια, με συγκίνηση και μια βαλίτσα στιγμές και αναμνήσεις αποχαιρετούν την Αυστραλία και τα νεαρά παλικάρια μας, τα οποία μίλησαν αποκλειστικά στον «Νέο Κόσμο» για την εμπειρία τους από την επίσκεψη τους στην Αυστραλία και όσα παίρνουν μαζί τους λίγο πριν επιστρέψουν στην πατρίδα.

Δημήτριος Βερβίτας, ετών 23, με καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας:

«Φεύγουμε με την ελπίδα ότι καταφέραμε με την παρουσία μας να κάνουμε τον ελληνισμό της Αυστραλίας υπερήφανο και να φέρουμε την Ελλάδα εδώ στην ξενιτιά». Ο ίδιος υπηρετεί στην Προεδρική Φρουρά τους τελευταίους έξι μήνες.

«Οι ομογενείς μας υποδέχθηκαν με ανοικτές αγκάλες και μέσα από τις ιστορίες τους νιώσαμε πόσο τους λείπει και πόσο νοσταλγούν την πατρίδα και πόσο σημαντική είναι η παρουσία μας εδώ ειδικά αυτές τις άγιες ημέρες του Πάσχα» κατέληξε.


Χρήστος Σπυρόπουλος, ετών 22, με καταγωγή από τη Λάρισα:

«Ο θαυμασμός του κόσμου δεν ανήκει σε μας αλλά στον κάθε εύζωνα και την πατρίδα μας. Για μας ήταν μοναδική εμπειρία να γιορτάσουμε αυτές τις άγιες μέρες με τους ομογενείς και, συνάμα, να δείξουμε στους Αυστραλούς τι σημαίνει να είσαι εύζωνας. Κρατήσαμε αναμμένη τη φλόγα της πατρίδας και της θρησκείας μας και η αγάπη και ο θαυμασμός του κόσμου σίγουρα μας δικαίωσε. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους Έλληνες που γεμάτοι αγάπη και περηφάνια μας φώναζαν καθώς παρελαύναμε “Μπράβο λεβέντες”. Οι στιγμές αυτές θα μείνουν χαραγμένες στο μυαλό μου για πάντα».

Αλέξανδρος Νικολαΐδης, 23 ετών, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη:

«Οι ομογενείς ένιωσαν ακόμα πιο κοντά τους την Ελλάδα. Ήταν όνειρό μου να υπηρετήσω στην Προεδρική Φρουρά και να συνεχίσω την παράδοση της οικογενείας μου, αλλά δεν περίμενα ποτέ ότι θα μου δινόταν η δυνατότητα να φέρω την ιστορία της πατρίδας μας στην άλλη άκρη του κόσμου και είμαι ευγνώμων για την εμπειρία που μας δόθηκε να κάνουμε Ανάσταση μαζί με τους ομογενείς στην άλλη άκρη του κόσμου και να συνοδεύσω τον Επιτάφιο, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στα χρονικά των ευζώνων ούτε καν στην Ελλάδα».

Κωνσταντίνος Μανώλης, ετών 22, με καταγωγή από την Εύβοια:

«Συνεχίσαμε και εμείς με τον τρόπο μας την ιστορία της πατρίδας μας στην ξενιτιά. Γνωρίσαμε παππούδες που υπήρξαν εύζωνες και μας μιλούσαν με συγκίνηση για την πατρίδα και την ιστορία τους. Ήταν πολλές οι στιγμές που και δυσκολευόμασταν να συγκρατήσουμε τα δάκρυά μας γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να έχεις ιδρώσει, να έχεις δακρύσει και να έχεις παλέψει για να γίνεις εύζωνας και να συνειδητοποιείς ότι τελικά άξιζε τον κόπο, για να δεις στα μάτια των ομογενών την αγάπη και το θαυμασμό για την Προεδρική Φρουρά και την πατρίδα μας».

Γεώργιος Κακογιάννης, ετών 27, με καταγωγή από τη Ναύπακτο:

«Θα σας θυμάμαι μέχρι την τελευταία μου πνοή. Σας ευχαριστούμε! Είναι μια εμπειρία που αν δεν την ζήσει κανείς, δεν μπορεί να την εξηγήσει και να αντιληφθεί τη δυναμική της. Το μεγαλείο της ψυχής των αδελφών μας και η αγάπη που μας έδειξαν αυτές τις ημέρες, ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία για μας. Το να σε αποδέχονται, να σε τιμούν και να σε χειροκροτούν σε ξένο τόπο οι δικοί σου άνθρωποι, αλλά και οι ίδιοι οι Αυστραλοί, αποτελεί φόρο τιμής όχι μόνο για εμάς τους εύζωνες αλλά και για την πατρίδα μας».

Οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς και οι αξιωματικοί συνοδοί τους έφτασαν στην Αδελαΐδα την περασμένη Τρίτη καλεσμένοι του Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών (The Foundation for Hellenic Studies), που έχει έδρα την Αδελαΐδα, για να παραστούν σε μια σειρά εκδηλώσεων μνήμης και να παρελάσουν προς τιμήν των πεσόντων με αφορμή την επέτειο του ANZAC Day και της Μάχης της Κρήτης.

Οι εύζωνες πραγματοποίησαν προγραμματισμένες επισκέψεις στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νότια Αυστραλία καθώς και τις νέες εγκαταστάσεις της «Βασιλειάδας» όπου εκατοντάδες παρευρισκόμενοι, κυρίως Έλληνες πρώτης γενιάς, τους υποδέχθηκαν με θέρμη και αγάπη ενώ την περασμένη Τετάρτη το βράδυ τους ο πολιτειακός πρωθυπουργός Νότιας Αυστραλίας, κ. Steven Marshall, τους υποδέχθηκε στο κτίριο της Πολιτειακής Βουλής όπου παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν τους.

Οι εύζωνες συμμετείχαν, επίσης, στην καθιερωμένη τελετή Dawn Service, που πραγματοποιήθηκε το χάραμα της Πέμπτης στο City of West Torrens Memorial Grounds, ενώ αμέσως μετά πήραν μέρος στην καθιερωμένη παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο προς τιμήν των πεσόντων Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών.
Αποκορύφωμα της επίσκεψης η παρουσία και η συμμετοχή του αγήματος στις εκδηλώσεις εορτασμού της μεγαλύτερης γιορτής της Ορθοδοξίας, όπου όλοι οι άνδρες του αγήματος της Προεδρικής Φρουράς, για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, συμμετείχαν ενεργά στην τελετή της αποκαθήλωσης, την περιφορά του Επιταφίου και την Ανάσταση μαζί με χιλιάδες ομογενείς που τους υποδέχτηκαν σε διάφορες Ενορίες της Αρχιεπισκοπής.

Η επίσκεψη των ευζώνων ολοκληρώθηκε επίσημα την Τρίτη, 30 Απριλίου, με την επίσκεψή τους σε δύο σχολεία, το Ελληνορθόδοξο Κολέγιο «Άγιος Γεώργιος» και το Adelaide High, όπου φοιτούν πολλοί ομογενείς μαθητές, στους οποίους μίλησαν για την ιστορία και την σημασία της ύπαρξης της Προεδρικής Φρουράς.
Η ελληνική αποστολή αναχώρησε την Τετάρτη, 1η Μαΐου, για την Ελλάδα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, όχι μόνο στους ομογενείς, αλλά και τους Αυστραλούς, που τους θαύμασαν και τους υποδέχθηκαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.


Πηγή