Έργο «εθνικής σημασίας» ο δρόμος Αρχαία Ολυμπία-Θάλασσα!

«Απόφαση σταθμός» τόνισε ο Γ. Γεωργιόπουλος για τον χαρακτηρισμό του έργου από το υπουργείο Υποδομών

Την έναρξη υλοποίησης μιας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις για την Αρχαία Ολυμπία και την Ηλεία σηματοδοτεί η απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για τον χαρακτηρισμό του έργου «Οδική σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας με τον Οδικό άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα και εκείθεν με τη Θάλασσα» ως έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικού και Σημαντικού. Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση τη χρηματοδότηση, την ωρίμανση και την κατασκευή του από το Υπουργείο Υποδομών.

«Η Αρχαία Ολυμπία, με μια απόφαση σταθμό, μπαίνει για πρώτη φορά μπροστά από τις εξελίξεις με όραμα και σχέδιο. Με συντονισμένες κινήσεις καταφέραμε και τεκμηριώσαμε με επάρκεια, πληρότητα και αρτιότητα τον σχεδιασμό ενός οδικού έργου που θα συνδέει απευθείας την Αρχαία Ολυμπία με την εθνική οδό Πύργος – Κυπαρισσία και κατ’ επέκταση με τη θάλασσα και το νότιο τμήμα του Νομού (Καϊάφας)» ανέφερε σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Αναλύοντας τη μέχρι σήμερα προετοιμασία της ΠΕ Ηλείας ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε: «Με έγγραφό μου στις 19 Μαρτίου 2019 και μετά από μια μακρά περίοδο συσκέψεων, διαβουλεύσεων και τεχνικών συναντήσεων, τεκμηριώσαμε, με πλήρη φάκελο που περιελάμβανε οριστική μελέτη οδοποιίας, γεωλογικές και υδραυλικές μελέτες, μελέτες κόμβων καθώς και έγκριση περιβαλλοντικών όρων:

α) ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να εξασφαλιστεί ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο προσπέλασης του παγκόσμιου αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας μέσω του υπό αναβάθμιση οδικού Άξονα Πύργος-Καλό Νερό απευθείας με τη θάλασσα, και

β) ότι η βελτίωση της προσπελασιμότητας και η ταυτόχρονη ασφαλής, ταχεία και άμεση σύνδεσης της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας με τη θάλασσα θα έχει ως έμμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου παραμονής των τουριστών/επισκεπτών στη περιοχή και κατ’ ουσίαν θα ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και της Νότιας Ηλείας».

Η εν λόγω οδός θα έχει ως αφετηρία την Εθνική οδό Πύργου- Αρχαίας Ολυμπίας (διασταύρωση Πλατάνου) και θα καταλήγει στην Εθνική Οδό Πύργου- Κυπαρισσίας (πλησίον Καλλικώμου) και θα έχει μήκος 10,4 χιλιόμετρα περίπου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό προβλέπεται η κατασκευή νέας γέφυρας στον Αλφειό ποταμό για την οποία έχει εκπονηθεί προκαταρκτική μελέτη καθώς και κατασκευή 2 cut and cover στο λόφο Κοίλαρη, ανατολικά του φράγματος του Αλφειού. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός υλοποίησης του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατ.ευρώ.

«Το μεγάλο στοίχημα για την Αρχαία Ολυμπία είναι να αλλάξει εποχή και να συμπαρασύρει όλη τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Μιλάμε για μια διαφορετική νοοτροπία, μια νέα αντίληψη σχεδιασμού την οποία εμείς την κάνουμε πράξη. Από την εκπόνηση της ΟΧΕ Αρχαίας Ολυμπίας – Κατακόλου, την εξασφάλιση 40 και πλέον εκατομμυρίων για υλοποίησή της, την ενεργοποίηση του τρένου ως θεματικού τουριστικού, μέχρι την επιτυχία της αποδοχής του δρόμου Αρχαία Ολυμπία-θάλασσα ως Εθνικού και Ειδικού ενδιαφέροντος, αποδεικνύουμε ότι αυτός ο ευλογημένος τόπος αξίζει παραπάνω από μια απλή διαχείριση και απαιτεί όραμα και εξωστρέφεια», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος.


Πηγή