Έφηβοι και social media: Τι δείχνει νέα έρευνα

Νέα δεδομένα αναφορικά με τις επιδράσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχολογική κατάσταση των χρηστών, φέρνει έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όπως μεταδίδει το totum.com, τα social media έχουν «μικρή επίδραση» στην ευτυχία των εφήβων. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 17.000 έφηβοι διαπίστωσε, δηλαδή, ότι η οικογένειά τους, οι φίλοι και η σχολική ζωή, όλα είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ικανοποίηση για τη ζωή τους από ότι η χρήση των social media.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι παρόλο που υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η συχνότερη χρήση ιστότοπων όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram φέρνει τη δυστυχία στους εφήβους. Ισχυρίζονται επίσης ότι μία προηγούμενη έρευνα που συνδέει τα κοινωνικά μέσα με την εφηβική ευτυχία απέτυχε να εξετάσει σωστά άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην εφηβική κατάθλιψη, εκτός από την υπερβολική χρήση των social media.

Ο καθηγητής Andrew Przybylski και η Amy Orben, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ισχυρίζονται ότι οι προηγούμενες μελέτες δεν δίνουν στους ανθρώπους μια πλήρη εικόνα της σχέσης μεταξύ ευτυχίας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο καθηγητής Przybylski εξηγεί: «Η μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την χαρτογράφηση των επιπτώσεων της τεχνολογίας στην ευημερία. Εφαρμόζοντας διαφανείς και καινοτόμες στατιστικές προσεγγίσεις, αποδεικνύουμε ότι οι επιπτώσεις των κοινωνικών μέσων δεν είναι μονόδρομοι, είναι αμοιβαίοι, ενδεχομένως εξαρτώμενοι από το φύλο και αναμφίβολα ασήμαντοι σε μέγεθος.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους γονείς να μαθαίνουν περισσότερα πράγματα για τα social media, προκειμένου να βρίσκονται σε θέση να βοηθήσουν τα παιδιά τους ώστε να κάνουν υγιή χρήση τους.


Πηγή