ΑΔΕΔΥ: Αγώνας για υγεία στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, στο Μαντζαβινάτειο και σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας του Νομού, καλεί τα σωματεία της δύναμης του ΝΤ σε συναγερμό. Οι παραιτήσεις στο Μονάδα Νεφρού, στην Παθολογική Κλινική, δεν αποτελούν μεμονωμένες αντιδράσεις αλλά καταδεικνύουν και υπογραμμίζουν τη συνολικά απαράδεκτη εικόνα. Τα προβλήματα είναι απόρροια της εμπορευματοποίησης της υγείας, των σχετικών αντιδραστικών αλλαγών και των περικοπών. Ήδη στο Νομό υπάρχει ισχυρός ιδιωτικός τομέας σε κρίσιμους τομείς και ωριμάζει η δημιουργία ιδιωτικής κλινικής που θα πατήσει στα οξυμένα προβλήματα της δημόσιας υγείας.

Η ρίζα των προβλημάτων έχει ονοματεπώνυμο: λέγεται πολιτική της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, του κεφαλαίου, που συνδιαμορφώνουν και υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις του καπιταλιστικού μονόδρομου.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δια της κ. Βουλευτού, έχει το θράσος να μιλά σε πρόσφατη ανακοίνωση για προσλήψεις που έκανε το κόμμα της, δήθεν σε αντιπαράθεση με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όταν το μόνιμο προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς (ΓΝΚ), στο Μαντζαβινάτειο, στο Κέντρα Υγείας, στα αγροτικά ιατρεία και αλλού έχει ελαχιστοποιηθεί και είναι πολύ λιγότερο ακόμη κι από την έναρξη των μνημονίων. Κυριολεκτικά η δημόσια υγεία στο Νομό βρίσκεται σε κατάρρευση και υφίσταται μόνο χάρη στον ηρωισμό και την υπέρβαση εαυτού από το προσωπικό.

Η ελαστική εργασία, οι εργαζόμενοι με ολιγόμηνες συμβάσεις, οι επικουρικοί, οι φαντάροι – γιατροί, η κινητικότητα με αποδυνάμωση περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων, που τόσο διαφημίστηκαν και από αυτή την κυβέρνηση, δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα. Είναι αισχρό η κυβέρνηση να ρίχνει το βάρος της ευθύνης στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό που, δήθεν, δεν θέλουν να προσληφθούν. Κατ’ αρχήν ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων, αυτό που είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, το οδηγούν στην απόλυση και τόσο η κυβέρνηση όσο και η διοίκηση δεν λένε κουβέντα γι’ αυτό. Αφ’ ετέρου δεν μιλάνε για τους όρους εργασίας που οδηγούν στο να υπάρχουν άγονες προκηρύξεις θέσεων. Δε λένε κουβέντα για το γεγονός ότι οι χαμηλοί μισθοί, το υψηλό κόστος ζωής, η διαρκής εφημερία, η απουσία επιστημονικών κινήτρων, οι ελλείψεις σε μέσα, οδηγούν σε συνθήκες όχι μόνο γαλέρας αλλά και υψηλής επικινδυνότητας για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Πρόσφατο ήταν το θέμα με την ποινική δίωξη των βοηθών νοσηλευτριών, που έβγαλε, με τραγικό τρόπο, στην επιφάνεια το πρόβλημα αυτό. Έτσι, οδηγούν το επιστημονικό αυτό δυναμικό στο δρόμο της ξενιτιάς κι από πάνω το κατηγορούν κιόλας.

Η σύσκεψη που έγινε μεταξύ κυβερνητικών και διοικητικών στην Αθήνα απέδειξε πως δεν υπάρχει πρόθεση (ούτε δυνατότητα στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής) να λυθούν ούτε στοιχειώδη προβλήματα. Μόνο το επικοινωνιακό κομμάτι μπορούν να χειρίζονται, αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, όπως και οι απαράδεκτες παρεμβάσεις – ψυχογραφήματα που ανέθεσαν σε αναπληρωματικό μέλος της διοίκησης του Νοσοκομείου. Μόνο και μόνο το πόρισμα στο οποίο καταλήγουν, πως οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό συμπεριφέρονται «άγαρμπα» και ότι «χρειάζονται μακροχρόνια άδεια για να καλμάρουν», αποδεικνύει τον τραγέλαφο στον οποίο βρίσκονται. Ότι κι αν κάνουν δεν θα αποφύγουν την καυτή ανάσα του λαϊκού κινήματος ούτε τη δύναμη της αλήθειας και του δίκιου.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ υποκρίνονται, αφού προσυπογράφουν την ίδια πολιτική. Την πολιτική τους συνέχισε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε στην κυβέρνηση. Η καταγραφή της όξυνσης των προβλημάτων και τα ψεύτικα δάκρυα δεν μπορεί να συγκαλύψουν την πραγματικότητα αυτή.

Οι διοικήσεις, όπως και ο διοικητής του ΓΝΚ, έχουν ευθύνη γιατί ωραιοποιούν αυτήν την πολιτική, δηλώνουν υπέρμαχοι του μάνατζμεντ (διαχείριση) της μιζέριας, εισηγούνται τη λειτουργία των δομών με βάση το κόστος – όφελος (πχ. όχι ΜΕΘ λόγω λίγων περιστατικών αλλά μόνο ΜΑΦ ή ΤΕΠ), υλοποιούν την κινητικότητα εντός των δομών (αποδυνάμωση περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων). Προκαλούν οι τοποθετήσεις του διοικητή κ. Βιβλάκη και οι αντιδράσεις είναι εύλογες.

Η ΕΓ του ΝΤ χαιρετίζει τη συμμετοχή των πρωτοβάθμιων σωματείων του δημοσίου στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου. Χαιρετίζουμε την αγωνιστική στάση των συναδέλφων του ΓΝΚ και στηρίζουμε τις επαναλαμβανόμενες τρίωρες στάσεις εργασίας που έχει προκηρύξει το σωματείο για κάθε Τρίτη. Ο Υπουργός Υγείας να αναλάβει άμεσα την ευθύνη και να ανταποκριθεί στο κάλεσμα για να δοθούν οι επείγουσες λύσεις που απαιτούνται. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται να γίνει η υπόθεση της υγείας λαϊκό πρόβλημα, να δυναμώσει η συντονισμένη κι όχι η αποσπασματική δράση. Να δυναμώσει το ρεύμα του αγώνα για αποκλειστικά δημόσια – δωρεάν υγεία, των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.

Αργοστόλι 06/05/2019

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Δημήτρης Μαντζουράτος

Σοφία Μισαηλίδου


Πηγή