Αλφειούσα: Παρέμβαση για τον βράχο και τον κλειστό δρόμο

Απάντηση στο αίτημα του δήμου Πύργου, που αφορούσε την διερεύνηση των κατολισθητικών φαινομένων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων τον περασμένο Ιανουάριο στην τοπική κοινότητα Αλφειούσας και έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε ότι αφορά την διέλευση των οχημάτων, έδωσε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), πρώην ΙΓΜΕ, που πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο τον Μάρτιο του 2019.

Στην απάντησή της η Αρχή προτείνει ορισμένες παρεμβάσεις στο σημείο, έτσι ώστε να απομακρυνθεί ο τεράστιος όγκος βράχου που έχει πέσει στο έδαφος και που μέχρι σήμερα, κρατά την οδό κλειστή εξαιτίας της επικινδυνότητας που παρουσιάζει.

Ύστερα από το έγγραφο που απέστειλε το τοπικό συμβούλιο Αλφειούσας και ο πρόεδρος, Δήμος Βαρώτσος, προς τον δήμο του Πύργου, με σκοπό την διενέργεια αυτοψίας στο συγκεκριμένο σημείο καθώς η κατολίσθηση διέκοψε κάθε κυκλοφορία, ο δήμος Πύργου με τη σειρά του, ζήτησε από το πρώην ΙΓΜΕ, την διενέργεια τεχνικογεωλογικής μελέτης προκειμένου να βρεθούν λύσεις για την απομάκρυνση του επικίνδυνου βράχου.
Έτσι, ο γεωλόγος της ΕΑΓΜΕ, Ν. Νικολάου σε συνεργασία με την μηχανικό του δήμου, Αγγελική Διονυσοπούλου, διενέργησε αυτοψία στο σημείο, προτείνοντας στη συνέχεια ορισμένες παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν ώστε να σταθεροποιηθεί το πρανές.
Σε δηλώσεις του για το σοβαρό αυτό ζήτημα, που παραμένει μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αλφειούσας, Δήμος Βαρώτσος, ανέφερε ότι ο δρόμος – που ενώνει την Αλφειούσα με την τοπική κοινότητα Μακρισίων αλλά και την Αρχαία Ολυμπία – παραμένει μέχρι σήμερα κλειστός καθώς ο μεγάλος ογκόλιθος που αποκολλήθηκε εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων του Ιανουαρίου, είναι άκρως επικίνδυνος για την διέλευση των οχημάτων.
«Αναμένουμε την υλοποίηση του έργου, βάσει και των προτάσεων της ΕΑΓΜΕ, προκειμένου ο ογκόλιθος να απομακρυνθεί και να αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα έχει δημιουργήσει αυτή η κατολίσθηση αλλά κυρίως να γίνει ασφαλής για τους διερχόμενους οδηγούς η διέλευση του δρόμου. Η οδός αυτή παραμένει κλειστή με αποτέλεσμα ο κόσμος που θέλει να μετακινηθεί από Αλφειούσα προς Μακρίσια, Κρέστενα ή Αρχαία Ολυμπία και το αντίθετο, να αναγκάζεται να κάνει τον κύκλο χρησιμοποιώντας τις εθνικές οδούς», ανέφερε ο κ. Βαρώτσος.

Ο πρόεδρος της Αλφειούσας, Δήμος Βαρώτσος

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών προτείνει τον «κερματισμό και απομάκρυνση των μετακινηθέντων ογκόλιθων καθώς και αυτών που βρίσκονται σε οριακή ισορροπία, με τη χρήση μη εκρηκτικών μεθόδων όπως το διασταλτικό κονίαμα». Επίσης η ΕΑΓΜΕ προτείνει την «βελτίωση της γεωμετρίας του πρανούς με την δημιουργία αναβαθμού που θα συγκρατεί και τυχόν μελλοντικές καταπτώσεις βράχων αλλά και την κατασκευή στη βάση του πρανούς και σε όλο το μήκος του δρόμου που επλήγη τοίχου αντιστήριξης».


Πηγή