“Από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων η κεντρική συγκέντρωση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σ […]

Ολόκληρη η ομιλία του Υποψήφιου Δήμαρχου Φώτη Κόκλα





Ολόκληρη η ομιλία του Υποψήφιου Δήμαρχου Φώτη Κόκλα
Συναγωνιστές και συναγωνιστρίες, Φίλοι και Φίλες
Οι εκλογές τις εικοστίς έκτις Μαϊου, για την ανάδειξη νέας ∆ημοτικής Αρχής αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία , που αντικειμενικά φέρνει επί τάπητος μαζί με τα τοπικά ζητήματα και την κεντρική πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις, (είτε με κορμό ΣΥΡΙΖΑ είτε με Ν.∆).
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα .Απέναντί μας έχουμε την ΕΕ που σχεδιάζει την αντιλαϊκή πολιτική, την κυβέρνηση που την εφαρμόζει, την Περιφέρεια και τον Δήμο που την εξειδικεύουν σε τοπικό επίπεδο.
Και στο νησί μας τα προβλήματα που έχουμε είναι αποτέλεσμα της κεντρικής πολιτικής και δεν είναι δήθεν τοπικά,και φυσικά δεν είναι θέμα ανικανότητας προσώπων.Το κύριο είναι τη πολιτκκή στόχευση έχει ένας συνδιασμός και αυτόν υπηρετούν και τα πρόσωπα.
Οποιο εργατικό – λαϊκό πρόβλημα και να πιάσει κανείς, όποιο χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, όλα «φωνάζουν» για ένα πράγμα: Ότι η πολιτική που τσακίζει τον λαό για να στηρίξει το κεφάλαιο είναι ενιαία από πάνω μέχρι κάτω. Όλοι αυτοί δεν κομματιάζουν την πολιτική τους… Ετσι κι εμείς δεν κομματιάζουμε την ψήφο μας, δεν κομματιάζουμε την απάντησή μας, ακριβώς γιατί δεν κομματιάζουμε τη ζωή μας, τη θέλουμε ολόκληρη και με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Γι αυτό καλούμε για υπερψήφιση της Λαικής Συσπείρωσης στα χωριά μας , στο Δήμο και στην περιφέρερεια αλλά και ενίσχυση του ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές. Ακόμα και αν κάποιος δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας , του δίνουμε το χέρι και του λέμε να αναγνωρήσει ότι του ειπάμε την αλήθεια, να αναγνωρίσει την σταθερότητα μας αλλά και την αγωνιστικότητα μας.
Φίλοι και Φίλες,
Και στις ∆ημοτικές εκλογές δύο δρόμοι συγκρούονται, ο δρόμος της ικανοποίησης των αναγκών του λαού μας από τη μία, με το δρόμο της ενίσχυσης των κερδών των λίγων και μεγάλων, από την άλλη. Γι αυτό ο λαός μας δεν θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για την συνέχιση αυτή της πολιτικής που τον έχει στο στόχαστρο. Αντιθέτως να δώσει με την ψήφο του κόκκινο σήμα, να πούμε ένα μεγάλο ως εδώ ήταν, να σταματήσουμε αυτόν τον αντιλαϊκό κατήφορο.
Γιατί, είναι ανάγκη να αναμετρηθούμε με όλους αυτούς που ευθύνονται για τα βάσανα μας, με δυνατό μας όπλο το ψηφοδέλτιο Λαϊκής Συσπείρωσης,
το ψηφοδέλτιο που στηρίζεται από το ΚΚΕ.
Δηλώνουμε και από το βήμα ότι :
Σε όποια θέση και αν μας αναδείξει ο λαός μας, θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να φέρνουμε στο δημοτικό συμβούλιο τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν το λαό μας, για να διεκδικούμε λύσεις μαζί με το εργατικό κίνημα και τους μαζικούς φορείς του νησιού μας, μέσα από την κοινή δράση και την ενεργή συμμετοχή στον καθημερινό αγώνα των ανθρώπων που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία του νησιού μας των εργαζομένων, των αγροτών , τον αυτοαπασχολούμενων , των μικρών εμπόρων, των συνταξιούχων , των νέων.
Θα είμαστε λαϊκή αντιπολίτευση από όποια θέση μας δώσει ο Ζακυνθινός λαός. ∆εν θα είμαστε τα “καλά παιδιά” του συστήματος, θα βάζουμε εμπόδια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, αξιοποιώντας κάθε “χαραμάδα” για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας και δεν θα διστάσουμε να απειθαρχήσουμε σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο.
Μόνο σε μια τέτοια κατεύθυνση διεκδίκησης και αντιπαράθεσης μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες, ανάσες ανακούφισης για την λαϊκή οικογένεια, να ανοίγουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές,
Όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουμε δώσει δείγματα γραφής μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι μεσα στο λαό. Πορευόμαστε μαζί χρόνια τώρα, στους μικρούς και μεγάλους αγώνες, εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, στα χωριά , στους χώρους εργασίας αλλά και στην πόλη του νησιού.
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε απέναντι από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική των πλειστηριασμών,των κατασχέσεων, των κομμένων ρευμάτων, των απολύσεων, της φορολεηλασίας, των αξιολογήσεων, της ανεργίας.
Πρωτοστατήσαμε στους αγώνες για την αποκομιδή των απορριμμάτων προς όφελος του λαού. Μαζί με το εργατικό κίνημα και τους φορείς του νησιού μας, στηρίξαμε τους κατοίκους των χωριών που αγωνίζονταν για να μην πάνε όπως όπως τα σκουπίδια στα χωριά τους. Δώσαμε και δίνουμε τη μάχη ενάντια σε αυτούς που στήριξαν και στηρίζουν αυτή την πολιτική της εκχώρησης μιας σειράς τομέων (όπως η διαχείριση των απορριμμάτων) στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, πράγμα που αν γίνει, θα κληθούμε να πληρώνουμε όλο και μεγαλύτερα ανταποδοτικά τέλη. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων όσων εσκεμμένα άφησαν την κατάσταση με τα απορρίμματα να φτάσει σε αυτό το σημείο, για να έρθει σαν ώριμο φρούτο η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες. Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, μέρους ή του συνόλου της συλλογής και της διαχείρισης των απορριμμάτων,συμπεριλαμβανόμενης και της ανακύκλωσης, στα πλαίσια αυτά αποκαλύψαμε το ρόλο των ιδιωτών επιχειρηματιών, όπου έχουν μετατρέψει σε χαβούζα το χώρο της ανακύκλωσης στο αεροδρόμιο, ενώ άθλιες είναι και οι συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους.
Παλεύουμε να αποκατασταθεί ο ΧΥΤΑ στο Σκοπό, να μπουν κάδοι σε όλο το νησί, να λειτουργήσει η ανακύκλωση με ευθύνη του Κράτους. Παλεύουμε για μείωση τελών στα λαϊκά νοικοκυριά και στους μικρούς επαγγελματίες και αύξηση τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις (5αστερα, 4 αστέρων, all inclucive, μεγάλα super market κ.α). Θέση μας είναι ότι η χωροθέτηση πρέπει να γίνεται με ευθύνη του κράτους, με ολοκληρωμένες μελέτες και επιστημονικά κριτήρια, να υπάρχει καθορισμός προτεραιοτήτων, με πρώτη την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων.
Επίπρόσθετα, συμβάλαμε στους αγώνες για το νοσοκομείο του νησιού μας, μαζί με το Εργατικό Κέντρο, άλλους φορείς και σωματεία για να λειτουργήσει με βάση τις ανάγκες μας.Να λειτουργήσει η Εντατική Μονάδα, η Παιδιατρική Κλινική, συνολικά να μην υπολειτουργεί και να μην είναι υποστελεχωμένο. Συμμετέχουμε σε όλες τι κινητοποιήσεις, συλλέγουμε υπογραφές, συνεχίζουμε τον αγώνα, δε συμβιβαζόμαστε με την κατάσταση αυτή.
Ακόμη αξίζει να αναφερθεί ότι καταγγείλαμε την ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί μας, που έχει κριτήριο την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, που δραστηριοποιείται στο χώρο, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες, στις εργασιακές σχέσεις όσων απασχολούνται στον τουρισμό, αλλά και των μικρών επαγγελματιών που δεν μπορούν να επιβιώσουν σε αυτόν τον ανταγωνισμό. Από τη μια οι επισκέπτες στο νησί μας αυξάνονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες και από την άλλη οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες με μισθούς πείνας, ήλιο με ήλιο χωρίς ΡΕΠΟ, με ένσιμα ίσα ίσα για το ταμείο ανεργίας και στο τέλος τους ζητάνε και το δώρο Χριστουγέννων πίσω.
Η ανάπτυξη αυτή αποσκοπεί στο κέρδος των λίγων με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον , με τη μόλυνση των θαλασσών μας, όπου λόγω της απότομης ανοικοδόμησης ξενοδοχειακών μονάδων, χωρίς την απαιτούμενη υποδομή στο αποχετευτικό σύστημα, τα λήμματα καταλήγουν στην θάλασσα. Όλα θυσία στο βωμό των κερδών των ξενοδόχων.
Εμείς ο συνδιασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης μέσα από το κίνημα μπήκαμε μπροστά στην ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, για καθαρές θάλασσες. Καθόλου τυχαία αρκετά ψηφοδέλτια των άλλων συνδιασμών κοσμούνται από ιδιοκτήτες μεγάλων ξενοδοχείων. Ρωτάμε είναι δυνατόν αυτοί συνδιασμοί να πάνε κόντρα σε αυτήν την τουριστική ανάπτυξη ?

Φίλοι και φίλες ,
Οι δημοτικοί μας σύμβουλοι ήταν παρόντες και στις μεγάλες πυρκαγιές και στις φονικές πλημύρες.
Βάλαμε επιτακτικά θέματα στο δημοτικό συμβούλιο εγκαίρως για αντισεισμικό σχεδιασμό, για αντιπυρική προστασία, για αντιπλημμυρικά έργα.
Στηρίξαμε εργαζόμενους για να μην απολυθούν, στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Παλέψαμε την απλήρωτη εργασία.
Ήμασταν στο πλευρό των εργαζομένων στο Σύνδεσμο Καθαριότητας, στο Βοήθεια στο σπίτι, στους Παιδικούς Σταθμούς στους εργαζόμενους συνολικά του ∆ήμου. Για εμάς ψυχή του ∆ήμου είναι οι εργαζόμενοί του.
Αναδείξαμε την παντελή έλλειψη υποδομών στον αθλητισμό στο νησί. Το μόνο κλειστό γυμναστήριο που υπάρχει είναι σχολικό , δεν υπάρχει δημόσιο κολυμβήτηριο , δεν συντηρούνται καθόλου οι υπάρχουσες αθλητικές υποδομές τα γήπεδα ποδοσφαίρου, το γήπεδο τένις, τα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, οι παιδικές χαρές κ.α .
Η συμμετοχή μας στο δημοτικό συμβούλιο ήταν και είναι καθοριστική.
Φίλοι και φίλες ,
Με τη νέα μεταρρύθμιση του “Κλεισθένη”, που είναι συνέχεια του “Καλλικράτη”, οι ∆ήμοι
γίνονται ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό εργαλείο στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών σχεδιασμών. Η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, η παράδοση τομέων που έχουν απομείνει στο ∆ήμο μας, όπως η ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες είναι στόχοι που προωθούνται .
Για τον σκοπό αυτό, στις Δημοτικές εκλογές ξαναφοριούνται τα ήδη πολυφορεμένα επιχειρήματα: Οι «ανεξάρτητοι» και «ακομμάτιστοι» υποψήφιοι, τα δήθεν «τοπικά κριτήρια», η ψήφος για την «καθημερινότητα του δημότη»…
Μιλούν στο Ζακυνθινό λαό για «ανεξάρτητους» και «ακομμάτιστους» υποψηφίους, όταν όλοι τους έχουν αναφορές σε κόμματα και κυρίως σε πολιτικές, όταν όλοι τους στηρίζουν και προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τα επιχειρηματικά σχέδια που πάνε χέρι – χέρι με το χτύπημα των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων,
Παίζουν με τα «πρόσωπα» ως κριτήριο ψήφου, αξιοποιώντας και το πλήθος των συνδυασμών και των υποψηφίων, για να κρύψουν ότι όλες αυτές οι δυνάμεις υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, γεγονός φυσικά που δεν αλλάζει από τον ένα ή τον άλλο συγγενή ή γνωστό που δέχτηκε να μπει σε ένα ψηφοδέλτιο.
Μιλούν για «τοπικά κριτήρια» και για «καθημερινότητα του δημότη», λες και η καθημερινή ζωή των εργαζομένων και του λαού δεν καθορίζεται από την επίθεση διαρκείας στους μισθούς και τις συντάξεις, την ανεργία, την αντιλαϊκή φοροληστεία, στο ξεκλήρισμα των αγροτών και στο κλείσιμο το μικρόμαγαζων.
Εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή αυτοί που κατείχαν θέσεις και αξιώματα για δεκαετίες, που στήριξαν τα μνημόνια «για το καλό μας» όπως ο κ.Γάσπαρος, κ. Αγαλιανός, κ. Αρμένης,κ. Κασιμάτης και άλλοι. Λένε ότι φέρνουν το νέο, ενώ είναι τόσο παλιοί που ντρέπονται να πούνε τα κόμματα και τους μηχανισμούς που κρύβονται από πίσω τους. Τους γνωρίζουμε καλά, από αυτές τις δυνάμεις ο λαός της Ζακύνθου έχει να περιμένει μόνο τα χειρότερα.
Εμφανίζονται όμως και ως εθνικοί ευεργέτες και «σωτήρες» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα «σπρώξουν και χρήμα» για το καλό τη Ζακύνθου όπως ο κύριο Αρετάκης, δηλώνοντας ότι θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε και στην περφέρεια αλλά και με οποιαδήποτε κυβέρνηση .Και ότι δεν χωράνε οι πολιτικές στην Διοίκηση του Δήμου ? Λες και στην Περιφέρια και στο κεντρικό κράτος δεν υλοποιούν τα μνήμονια διαρκείας που έχουν ψηφήσει και ότι αυτό δεν είναι πολιτική τοποθέτηση.
Εμφανίζονται και μάλιστα «ανεξάρτητοι» συνδυασμοί, όπως η δήθεν ανεξάρτητη «Επανεκκίνηση» νέοι με νέες ιδέες που δηλώνουν ευθαρσώς ότι θέλουν ο Ζακυνθινός να πληρώνει και στο Δήμο αλλά να παίρνει πίσω πράγματα λες και δεν φορολογείται η Ζακυνθινή οικογένεια και μάλιστα δισβάστακτα από το κεντρικό κράτος.
Εμφανίζονται και άλλοι όπως ανεξάρτητος συνδιασμός του κύριου Πάστρα που δηλώνει ότι συμφωνούν με τη διαχείρηση των σκουπιδιών όπως γίνεται στην ΕΕ και την Ολλανδία, λες και δεν είναι ιδιοτικοποιημένη και εκεί και δεν πληρώνουν το σκουπίδι για χρυσό οι εργαζόμενοι της Ευρώπης. Αλλά και συνδιασμός του κύριου Μαρίνου που μας προτείνει την καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών και έχει μάλιστα και έτοιμο ιδιώτη από την Πολωνία για να το εφαρμόσει και στο νησί μας.
Είναι τόσο ανεξάρτητοι και ακομμάτιστοι που η ανεξαρτήσια τους φτάνει στο να είναι μπροστά μπροστά και να αποτελούν θερμό ακροατήριο και να χειροκροτούν στην εκδήλωση της ΝΔ με τον Άδωνη Γεωργιάδη και την κυρία Κράτσα. Και ο κύριος Γάσπαρος, και ο κύριος Αρετάκης, αλλά και ο κ. Λιβέρης και ο κ. Μαρίνος και φυσικά και ο κύριος Τσίπηρας υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον κύριο Αγαλιανό.
Όλοι τους προσκυνούν την κερδοφορία και στηρίζουν τα μεγάλα συμφέροντα, συμφωνούν στη γενίκευση της ανταποδοτικότητας, δηλαδή να πληρώνει ο δημότης από την τσέπη του για τα πάντα. Όλοι τους δεν αμφισβητούν σε τίποτα την εφαρμοζόμενη πολιτική που στηρίζει τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα και γι’ αυτό ο λαός της Ζακύνθου δεν έχει να περιμένει τίποτα καλό από αυτούς, αντίθετα, νέα επίθεση στα δικαιώματα του.
Φίλοι και φίλες
καθαρές κουβέντες!
Είμαστε οι μόνοι που μιλάμε για Τοπική ∆ιοίκηση, δηλαδή ότι ο ∆ήμος μας είναι το μακρύ χέρι του κράτους και λειτουργεί κάτω από ένα ισχυρό αντιλαϊκό πλαίσιο νόμων.Δεν τρέφουμαι αυταπάτες ούτε τάζουμε τίποτα. Η Λαίκή Συσπείρωση το μόνο που εγγυάται είναι ότι δεν θα στηρίξει τίποτα σε βάρος του λαού μας, θα προτείνει μέτρα ανακούφισης για την λαϊκή οικογένεια και ότι θα καταθέσει όλη την δυναμή της, στο να δυναμώσουν οι λαϊκοί αγώνες στο νησί μας και ότι μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις.
Έχουμε εμπειρία. Η λαϊκή Συσπείρωση είναι Δημοτική Αρχή σήμερα σε 5 Δήμους της χώρας , με κοντινότερο παράδειγμα, αυτό του Δήμου Πατρέων και του Κώστα Πελετίδη . Και ναι μπορεί η Λαϊκή Συσπείρωση να είναι και στη Ζάκυνθο Δημοτική Αρχή αμα το αποφασήσει ο λαός μας.
Φίλοι και φίλες,
Είναι αναγκαία και επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης γιατί:
Εμείς δεν είμαστε ανεξάρτητοι εξαρτόμαστε και βάζουμε μπροστά τις λαϊκές ανάγκες, τις ανάγκες της πλειοψηφίας των Ζακυνθινών νοικοκυριών.
Εμείς δεν κάνουμε αλισβερίσια και ανταλλαγές για την καρέκλα όπως είχε γίνει στις προηγούμενες εκλογές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε Δήμο και Περιφέρεια.
Η Λαϊκή Συσπείρωση θα παλεύει για όλα, από το μικρότερο πρόβλημα μέχρι το μεγαλύτερο, και δεν θα παίζει πινκ πονκ για το ποιος είναι αρμόδιος και ποιος όχι. Θα διεκδηκούμε δουλειά για όλους με δικαιώματα, νοσοκομείο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, να ελεχθούν και να συντηρηθούν όλα τα δημόσια κτίρια και κυρίως τα σχολεία των παιδιών μας, να υπάρξει σχέδιο σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, το νησί και οι παραλίες μας να είναι καθαρές, μείωση μέχρι κατάργηση των ανταποδοτικών τελών στην λαϊκή οικογένεια, να υπάρχει άφθονο,φθηνό και πόσιμο νερό σε κάθε σπίτι, να παραδοθούν το ειδικό σχολείο και Δήμοτικό θέατρο, να συντηρηθούν οι υποδομές αθλητισμού οι παιδικές χαρές και να να φτιαχνούν και νέες . Παλεύουμε να έχουν τα παιδιά μας αντιστάσεις σε κάθε είδους εξάρτηση.
Φίλοι και φίλες ,
Χρειάζεται να πάμε στη κάλπη, με κρίτηριο το τι βιώνουμε καθημερινά την ίδια στιγμή που η τεχνολογία και η επιστήμη προοδεύουν. Να μην πάμε με τη λογική του γνωστού, του καλού παιδιού, με τη λογική ότι αυτός κάτι καλύτερο θα κάνει, γενικά με τη λογική του μικρότερου κακού που στο τέλος καταλήγει στην απογοήτευση και στο ότι δεν γίνεται τίποτα.
Ο λαός μας έχει χορτάσει από σωτήρες, μεσσίες και υποσχέσεις.
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Μπορούμε να βάλουμε εμπόδια, μπορούμε να διεκδικήσουμε ανάσες ανακούφισης για τη λαϊκή οικογένεια, να ανοίξουμε το δρόμο για να επιβάλουμε ριζικές αλλαγές, για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας.


Πηγή