Βελτίωση δρόμων προς 37 Μονές της Δυτ. Ελλάδας, μεταξύ των οποίων Σπάτα και Σαντομέρι

2018.08.01 @ Σύσκεψη για δρόμο πρόσβασης Ιεράς Μονής Παναγίας Μακελλαριάς Καλαβρύτων

Με χρηματοδότηση ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μπαίνει σε φάση υλοποίησης ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την βελτίωση της προσβασιμότητας σε συνολικά 37 Ιερές Μονές και προσκυνηματικούς τόπους στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη εντάσσεται για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το σύνολο των προτεινόμενων παρεμβάσεων, οι οποίες διαμορφώθηκαν έπειτα από συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

«Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων κυρίαρχο στόχο έχει να γίνουν προσβάσιμες Ιερές Μονές μας με θρησκευτικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Θεωρήσαμε χρέος μας να βελτιώσουμε τις οδικές προσβάσεις σε θρησκευτικά μνημεία με μεγάλη επισκεψιμότητα. Με σωστή προετοιμασία και άρτια τεχνική υποστήριξη πετύχαμε την έγκριση της χρηματοδότησης που μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας. Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι το αποτέλεσμα της επίμονης διεκδίκησής μας» ανέφερε σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι τα οφέλη που θα προκύψουν από την βελτίωση της προσβασιμότητας είναι πολλαπλά και επεσήμανε: «Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής τουριστικής κίνησης, είναι βέβαιο ότι οι προτεινόμενες επεμβάσεις θα συμβάλλουν αισθητά στην αυξανόμενη τουριστική, οικιστική, εμπορική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, προσδίδοντας αξία και ταυτότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση των προσκυνητών και γενικά των επισκεπτών και να καταστεί περισσότερο ασφαλής, θα εκτελεστούν εργασίες που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν διανοίξεις μικρού εύρους, ώστε να εξασφαλιστεί το πλάτος της οδού, χωματουργικές εργασίες, τεχνικά έργα για την απορροή των όμβριων υδάτων, ανακατασκευή οδοστρωμάτων όπου απαιτείται, ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας, οριζόντια και κάθετη σήμανση.

Στην Αχαΐα οι παρεμβάσεις αφορούν τις εξής Ιερές Μονές και προσκυνηματικούς τόπους:

  • Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σπάτα
  • Ιερά Μονή Ομπλού
  • Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Νοτενών στο Σκιαδά
  • Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Βελιμαχίου Τριταίας
  • Ιερά Μονή Μακελλαριάς Καλαβρύτων
  • Ιερές Μονή Μαρίτσης στο Σαντομέρι


Πηγή