Γιορτάζουν το μοναστήρι του Αγ. Νικολάου στα Σπάτα,στου Μπάλα & οι ιεροί ναοί σε Πάτρα & Λεύκα

Μεγάλη Παμπελοποννησιακή Θρησκευτική Πανήγυρις θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Μαΐου στην ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Αχαΐας όπου κάθε χρόνο συρρέει πλήθος προσκυνητών και μάλιστα πολλοί πηγαίνουν με τα πόδια για αρκετά χιλιόμετρα εκπληρώνοντας το τάμα τους στον Άγιο.

Στις 10 Μαΐου τιμάται η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, και σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα θα γίνουν οι κάτωθι θρησκευτικές εκδηλώσεις:

Στις 9 Μαΐου ημέρα Πέμπτη και ώρα 7.30 το απόγευμα θα γίνει ο μεγάλος πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίον θα χοροστατήσει και θα μιλήσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο. Το μοναστήρι στα Σπάτα ανήκει στη δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Ηλείας.

Το μεσονύκτιο της ιδίας ημέρας θα τελεσθεί νυκτερινή Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου και την Παρασκευή 10 του μηνός Μαΐου το πρωί, θα τελεσθεί Αρχιερατική πανηγυρική θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ. Γερμανού. Κατόπιν θα γίνει η λιτάνευση της Σεπτής Εικόνος του Θαυματουργού Αγίου Νικολάου έως τις βρύσες του Προσκυνήματος.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και ώρα 6.30 θα ψαλεί Ιερά Παράκληση όπου θα ιερουργήσει και θα κηρύξει το Θείο λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος.

Όπως αναφέρει ανάρτηση του σάιτ proini.news, από το ιερό Προσκύνημα Αγίου Νικολάου Σπάτα – Αχαΐας απευθύνεται πρόσκληση στις Αρχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας και στους χριστιανούς της Ηλείας, των Πατρών και των άλλων περιοχών της Πελοποννήσου, που ευλαβούνται τον Άγιο Νικόλαο, όπως προσέλθουν και συμμετάσχουν στις Ιερές αυτές ακολουθίες καθώς και να προσκυνήσουν την σεπτή Εικόνα του Θαυματουργού Αγίου.

Την ίδια ώρα στην Πάτρα, πανηγυρίζει ο ιερός ναός του Αγ. Νικολάου στο κέντρο της πόλης όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα την Πέμπτη 9/5 στις 19.00 θα ιερουργήσει ο αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος, εφημέριος του ιερού ναού Αγ. Κωνσταντίνου στην Αγυιά ενώ στις 22.00 στην ιερά αγρυπνία θα προεξάρχει ο π. Σωτήριος Μανέτας, ιερέας του ι. ναού Παντανάσσης Πατρών. Ανήμερα την Παρασκευή το πρωί στην Θεία λειτουργία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Κανάγκας του Κογκό κ. Θεοδόσιος που θα κηρύξει και το Θείο λόγο ενώ το απόγευμα στις 19.00 στον εσπερινό θα είναι ο αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Σταματόπουλος.

Θρησκευτική πανήγυρις και στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Μπάλα Πατρών ή παλαιομονάστηρο όπου την Πέμπτη 9/5 στις 18.00 στον εσπερινό θα παρευρεθεί και θα χοροστατήσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος που θα μιλήσει και για το βίο του Αγίου Νικολάου. Το πρωί της Παρασκευής 10/5/2019 στην Θεία λειτουργία θα προεξάρχει ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Κωστόπουλος, γέροντας της ιεράς μονής και ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Πατρών και στις 6 το απόγευμα στον εσπερινό ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Τέλος λαμπρά θρησκευτική εορτή λαμβάνει χώρα αυτό το διήμερο και στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Λεύκας Πατρών όπου στον εσπερινό την παραμονή, την Πέμπτη 9/5 στις 19.00 το απόγευμα θα λειτουργήσει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Κωτσόπουλος. Την Παρασκευή το απόγευμα μετά τον εσπερινό θα γίνει και λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    8 Μαΐου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία