Γ. Ανδριόλας: «Η ΔΕΥΑΠ στην εποχή των e-ΔΕΥΑ και της τηλεδιαχείρησης»

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΑΝΔΡΙΟΛΑΣ

ΔΙΠΛ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑ ΠΥΡΓΟΥ

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου

με τον συδυασμό ΜΑΖΙ-ΜΠΡΟΣΤΑ Κώστας Νικολούτσος

Η ΔΕΥΑΠ στην εποχή των e-ΔΕΥΑ και της τηλεδιαχείρησης.

Από την στιγμή που ανέλαβα Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ επισήμανα το πρόβλημα που όλοι ζούσαμε με τις συνεχόμενες διακοπές υδροδότησης. Ένα πρόβλημα για το οποίο αρχικά διαφαινόταν ότι δεν υπήρχε λύση, ταλαιπωρούσε τους δημότες και ουσιαστικά επιβούλευε την ύπαρξη της Επιχείρησης λόγω του τεράστιου κόστους επιβάρυνσης.

Το νερό όπως γνωρίζουμε δεν είναι πια δωρεάν. Χρειάζεται επεξεργασία από διυλιστήριο, αντλιοστάσια που καταναλώνουν ρεύμα, αναλώσιμα, συντήρηση των δικτύων μεταφοράς και απασχόληση προσωπικού, μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή. Μετά την υδροδότηση από τον Ερύμανθο διαπιστώθηκε ότι για κάθε 3 κυβικά νερού που αγόραζε η ΔΕΥΑΠ, μεταπωλούσε στους καταναλωτές μόνο τα μισά, γεγονός καταστροφικό για τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Η υδροδότηση από τον Ερύμανθο και η εξασφάλιση επάρκειας νερού (είναι πρόσφατα τα χρόνια που αρκετά σημεία της πόλης δεν είχαν νερό όλες τις ώρες της ημέρας και γι’ αυτό όσοι μπορούσαν είχαν τοποθετήσει δεξαμενές αποθήκευσης) είχε ως συνέπεια την αύξηση των πιέσεων εσωτερικά του δικτύου με αποτέλεσμα οι υπάρχοντες αγωγοί συχνά να μην αντέχουν τις μεγάλες πιέσεις. Είχαμε επομένως επαναλαμβανόμενα συμβάντα θραύσης αγωγών κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας όπου υπήρχε περιορισμένη κατανάλωση.

Έπρεπε να βρεθεί λύση. Η λύση δόθηκε μέσα από την εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στις υπάρχουσες υποδομές. Έως τον Μάρτιο του 2019 (μόλις τρία χρόνια από τη στιγμή που σχεδιάσαμε μέχρι που μας παραδόθηκε το έργο) υλοποιήσαμε έργο περίπου 2,2 εκ. ευρώ χρηματοδοτούμενο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Η ΔΕΥΑΠ μπορεί να περηφανεύεται ότι στις εγκαταστάσεις της λειτουργεί πλήρως το πιο σύγχρονο κέντρο διαχείρησης δικτύου ύδρευσης της Περιφέρειας και όχι μόνο. Καταφέραμε να αναπτύξουμε κορυφαίας τεχνολογίας συστήματα ελέγχου διαρροών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ύδατος με την προμήθεια του πιο σύγχρονου εξοπλισμού. Με τηλεδιαχείριση λοιπόν και την λειτουργία ειδικών αισθητήρων και συναρμογών σε κατάλληλα χωροθετημένα φρεάτια, από το κέντρο ελέγχου (control center) μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να παρεμβαίνουμε ηλεκτρονικά στο δίκτυο της ύδρευσης της πόλης αυξομειώνοντας-προκαθορίζοντας την πίεση ώστε να προλαβαίνουμε την πρόκληση ατυχημάτων. Επιπλέον καταγράφουμε πότε, σε ποια τιμή πίεσης και σε ποιο τμήμα αγωγού έγινε η θραύση ενώ γνωρίζουμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να ελαχιστοποιήσουμε το πρόβλημα. Το δίκτυο βέβαια θα ξανασπάσει διότι είναι «πολυτραυματίας» και οι πιέσεις που αναπτύσσονται εξακολουθούν να υπάρχουν. Ωστόσο από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο ένα συμβάν όταν πέρυσι και πρόπερσι είχαμε μία διαρροή – διακοπή ανά εβδομάδα περίπου. Επαναλαμβάνω ότι το δίκτυο θα ξανασπάσει αλλά το έργο είναι εδώ, είναι περιουσία του Δήμου, και απομένει σε εμάς να το «μάθουμε» και να το τελειοποιήσουμε.

Γι’ αυτόν το λόγο, τον Φεβρουάριο του 2019 εξασφαλίσαμε νέα χρηματοδότηση περίπου 2,2 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για την τελική φάση του έργου του εκσυγχρονισμού που αφορά μεταξύ άλλων την προμήθεια ηλεκτρονικών μετρητών με GPS και την υπόγεια χαρτογράφηση του δικτύου ύδρευσης με χρήση γεωραντάρ. Έτσι θα αποκαλυφθούν τα μη καταγεγραμμένα («κρυφά») δίκτυα – που εφεξής αυτά δημιουργούν τα προβλήματα – και θα λειτουργήσει η ζωνοποίηση (πλήρης ανεξαρτητοποίηση του δικτύου σε εννέα τομείς).

Η ΔΕΥΑΠ κατακτά την σύγχρονη εποχή των e-ΔΕΥΑ με σταθερά βήματα. Έχουμε προβλήματα αλλά Αυτοί που θαυμάζουν τα e-Τρίκαλα, ας επισκεφτούν μια smart επιχείρηση του δικού τους Δήμου που βγήκε ΜΠΡΟΣΤΑ αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για να βελτιώσει την λειτουργία της.


Πηγή