Γ. Τρεπεκλής: «19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού».

Εκλογές Γ. Τρεπεκλής: «19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού».

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής, Επικεφαλής της παράταξης «Κέρκυρα Να Ζεις», με αφορμή την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Συμπληρώνονται σήμερα 100 χρόνια από την 19η Μαΐου 1919, Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Η 19η Μαΐου, αποτελεί για όλους μας ημέρα περισυλλογής. Όποιος λαός ξεχνά την ιστορία του δεν έχει μέλλον και δυστυχώς η ζωή έχει αποδείξει ότι όσοι και όποιοι έχουν υποπέσει στο ατόπημα να ξεχάσουν την ιστορία τους, είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν στη δραματική της μορφή. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων του Πόντου σκοτώθηκαν στη δίνη της μισαλλοδοξίας των Νεότουρκων, άλλοι τόσοι αναγκάστηκαν να διαφύγουν στη νότια Ρωσία και 400 χιλιάδες περίπου κατέφυγαν στην Ελλάδα. Οι τελευταίοι, πότισαν με τον ιδρώτα και το πνεύμα τους το νεότερο Ελληνικό Κράτος και, μαζί με το σύνολο του ξεριζωμένου Μικρασιατικού Ελληνισμού, το βοήθησαν να σταθεί στα πόδια του, να προοδεύσει και να αποκτήσει ακμάζουσα αστική πρόοδο.
Οι συμπατριώτες και συμπατριώτισσές μας με καταγωγή από τον Πόντο, αποτελούν συνέχεια της ιστορικής ποντιακής γενιάς που ενσωματώθηκε στην Κέρκυρα και χαίρει της εκτίμησης όλων μας. Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων διατηρεί ζωντανή τη μνήμη του Πόντου, του ξεχωριστού πολιτισμού του, της λαλιάς, των τραγουδιών, της ενδυμασίας, των εθίμων και κατά κύριο λόγο των αξιών πάνω στις οποίες μεγαλούργησε ο Ποντιακός Ελληνισμός.
Ευχόμαστε, οι Έλληνες όπου γης να μην ζήσουν άλλες μαύρες ημέρες και οι σελίδες που θα συνοδεύουν την ιστορία μας, να είναι λαμπρές, γεμάτες ειρήνη, πρόοδο και ομόνοια».


Πηγή