Δεν πρόλαβε να αδειάσει το παλιό Νοσοκομείο και ο κ. Δρακονταειδής το έκανε προεκλογικό ρουσφέτι

Ενώ η μεταφορά του νοσοκομείου βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πάρει χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί, λάβαμε σήμερα από τον Δήμο την παρακάτω ανακοίνωση.

«Μετά την από 21/2/2019 επιστολή-αίτημα του Δημάρχου Λευκάδας Κωνσταντίνου Δρακονταειδή και σε συνεννόηση με την Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου, την Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δρομολογείται η παραχώρηση στο Δήμο Λευκάδας χώρων του κτιρίου του παλαιού Νοσοκομείου. Οι χώροι θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής πολιτικής, πολιτισμού, παιδείας, κ.λπ.»

Ο κ. Δρακονταειδής, που από τώρα και πέρα υποσχέθηκε πως προσβλέπει στις συνεργασίες, αποφάσισε μόνος του και προεκλογικά, για τη χρήση του παλιού νοσοκομείου. Αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά πως οι συνεργασίες, που θυμήθηκε τελευταία, ήταν προεκλογικό πυροτέχνημα. Όχι πως προσωπικά είχαμε καμιά αμφιβολία, αλλά για την περίπτωση που υπάρχουν ακόμα αφελείς.

Του λέμε λοιπόν να μην βιαστεί να μοιράσει προεκλογικά «διαμερίσματα» στο παλιό νοσοκομείο. Ακόμα κι αν εκλεγεί, δεν μπορεί για ένα τόσο σοβαρό θέμα να αποφασίσει μόνος. Οι πολίτες της Λευκάδας είναι φαντάζομαι ώριμοι. Αλλά και όλοι όσοι στελεχώνουν τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια, δεν γνωρίζουμε αν συμφωνούν μαζί του, για τη χρήση που σκαρφίστηκε παραμονές εκλογών, θέλοντας να πουλήσει εκδούλευση και ρουσφετάκια.

Η παιδεία και ο πολιτισμός που επικαλείται ο κ. Δρακονταειδής, δεν καλλιεργείται σε διαμερίσματα ενός κτηρίου, ταλαιπωρημένου από το σεισμό, αδιάφορου αρχιτεκτονικά και σε μια περιοχή οικιστικά και κυκλοφορικά κορεσμένη και υποβαθμισμένη.

Ο πολιτισμός και η παιδεία καλλιεργούνται με την καλαισθησία, το πράσινο, την ποιότητα ζωής και το σεβασμό στην παράδοση.

Σε ανύποπτο χρόνο, στις 26/1/2017 με αφορμή μια παλιά φωτογραφία μέσα από αυτή την ιστοσελίδα, είχαμε κάνει μικρή αναφορά στην ιστορία του χώρου που στεγάστηκε το Νοσοκομείο. Μεταξύ άλλων γράψαμε τότε:

«Στη διάρκεια αυτού του χρόνου, μπορεί και του επόμενου, το νοσοκομείο θα μεταφερθεί στο νέο κτίριο. Με δεδομένο ότι η περιοχή είναι οικιστικά επιβαρυμένη, είναι κυκλοφοριακά κορεσμένη και χρειάζεται ανάσα, θα ήταν καλό να κατεδαφιζόταν το υπάρχον κτίριο και στη θέση του να δημιουργούνταν ένας σύγχρονος «Ανθώνας». Εκτός από τα πλεονεκτήματα που περιλαμβάνει αυτή η σκέψη, η δημιουργία του «Νέου Ανθώνα» θα μπορούσε να αποτελέσει το ξαναζωντάνεμα του παλιού. Ο Ανθώνας είναι μια λύση, δαπανηρή μεν, αλλά αν αποτελέσει στόχο και προορισμό, δεν μοιάζει ανέφικτη. Αρκεί να υπερισχύσουν οι σκέψεις που θέλουν το καλό της πόλης και του συνόλου των πολιτών της.»

Δεν διεκδικούμε την πατρότητα της ιδέας. Η συμπατριώτισσα μας αρχιτέκτονας κ. Χαρά Παπαδάτου με τα γραπτά της μας έδωσε την εικόνα και το έναυσμα.
Όπως έγραψε στο έργο της «Λευκάδα Ερευνώντας»:

«Η Χώρα, παρ’ όλο που τα τελευταία χρόνια, κυρίως επί δικτατορίας, βιάστηκε πολεοδομικά και μορφολογικά, εξακολουθεί να δείχνει τον βαθμό επηρεασμού της ως προς την πολεοδομική της συγκρότηση από την Δύση…

Έτσι, καταστράφηκαν το Μποσκέτο, ο Ανθώνας, το Ηρώων, η πλατεία των Δικαστηρίων, η Κεντρική πλατεία, η παραλία, ο δρόμος προς την Κουζούντελη. Το σύνολο δηλαδή των κοινοχρήστων χώρων του οικισμού. Το σύνολο των σημείων αναφοράς του πολεοδομικού ιστού, τα οποία ήταν συγχρόνως και τα σημεία αναφοράς της κοινωνικής ζωής των κατοίκων. Οι επεμβάσεις ήσαν ανιστόρητες και καταστρεπτικές, και είχαν επίδραση στην διαμορφωμένη μέχρι στιγμής ζωή των κατοίκων. Στην ουσία εντελώς βίαια διεκόπη ο μέχρι τότε τρόπος ζωής τους. Η Λευκάδα έγινε με λίγα λόγια, μια απρόσωπη νεοελληνική πόλη…..
Αυτό που θα έπρεπε επίσης να τεθεί σαν στόχος από τον Δήμο της Λευκάδας, είναι μακροπρόθεσμα να ανακατασκευάσει στην παλαιά τους μορφή τα σημεία αναφοράς του οικισμού, που ομοίως καταστράφηκαν.
Ακόμα ο Ανθώνας ύστερα από την μεταφορά του Νοσοκομείου, που πρέπει να γίνει γρήγορα, να ξαναποκτήσει τον παλιό του χαρακτήρα

Λίγα λόγια για το χώρο που καλύπτει το παλιό νοσοκομείο με πληροφορίες του Νίκου Βαγενά από το βιβλίο: «Πάτρια ίχνη – ψηφίδες από τη Λευκάδα του χθες», εκδόσεις: fagottobooks.

Η ανέγερση του νοσοκομείου τοποθετείται στα χρόνια της Αγγλικής Προστασίας και συγκεκριμένα στο 1836, δηλαδή κάποια χρόνια μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1825. Σ’ αυτό το μακρόστενο ισόγειο κτήριο έγινε μια προσθήκη ορόφου κατά το μισό σχεδόν του μήκους του, μερίμνει του Δημάρχου Λευκαδίων γιατρού Ευσταθίου Βερροιώτη. Από τότε δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποια άλλη επέμβαση στο κτίριο του Νοσοκομείου. Η θεμελίωσλη του με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, έγινε το 1964.

Ο Ανθώνας

«Στο χώρο που καλύπτει το Νοσοκομείο, το Νηπιαγωγείο και ο παιδικός σταθμός, υπήρχε στα παλιότερα χρόνια ένας περίλαμπρος κήπος. Κήπος του Βαλαωρίτη ονομάστηκε στην αρχή και στη συνέχεια Ανθώνας, λόγω της λουλουδιστής εικόνας που συνέθεταν οι ροδοδάφνες και οι αγριοτριανταφυλλιές. Ο χώρος είχε δεντροφυτευτεί αρχικά από τους Άγγλους αποκλειστικά με ευκαλύπτους για λόγους υγιεινής. Στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με λεύκες, πλατάνια, ροδοδάφνες και τριανταφυλλιές. Τριγύρω του κήπου υπήρχε κτιστή λιθοδομή και περίτεχνο κάγκελο. Μια εξαγωνική εξέδρα είχε τοποθετηθεί στη νότια πλευρά του κήπου, η οποία είχε αποτελέσει το επίκεντρο διαφόρων δρώμενων στον Ανθώνα ανάλογα την εποχή. Εκτός της Φιλαρμονικής που έδινε τις γνωστές παραστάσεις της, ο χώρος προσφέροταν και για αυθόρμητα και αυτοσχέδια δρώμενα τα καλοκαιρινά βράδια από τους κατοίκους της πόλης. (χοροί, μουσικές, σκέτς).»

Η χρήση του παλιού νοσοκομείου και του χώρου που περιλαμβάνει, είναι υπόθεση που αφορά όλο το νησί αλλά πρωτίστως του κατοίκους αυτής της πόλης. Είναι κατά την άποψή μας ένα από τα σοβαρότερα θέματα. Έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και την εικόνα και το μέλλον που θέλουμε για την πόλη μας. Ο ανιστόρητος κ. Δρακονταειδής δεν είναι τύποις και ουσία, αρμόδιος να αποφασίσει για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ας αφήσει το παλιό νοσοκομείο ήσυχο. Το νησί έχει ώριμους κατοίκους, σοβαρούς ιστορικούς, μηχανικούς και αρχιτέκτονες, γνώστες και ευαίσθητους σε θέματα ποιότητας ζωής της πόλης και της παράδοσης. Όταν έρθει η ώρα, θα αποφασίσουν τον καλύτερο τρόπο για την χρήση του.


Πηγή