Επιστολή προς τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας από τους επιχειρηματίες και κατοίκους του Αρίλλα.

Δήμος Κέρκυρας Επιστολή προς τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας από τους επιχειρηματίες και κατοίκους του Αρίλλα.

Επιστολή προς τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Σπύρο Καλούδη απέστειλαν οι συντονιστές του προγράμματος «Καθαρός Αρίλλας».

Η επιστολή έχει ως εξης: «Στον Αρίλλα οι Επιχειρηματίες και κάτοικοι μέσα στην κρίση των σκουπιδιών που συνεχίζει να περνάει το νησί μας, έχουν ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσουν τον τίτλο του πιο καθαρού χωριού στην Κέρκυρα, οργανώνουν από μόνοι τους την διαχείριση των απορριμάτων τους με τους παρακάτω τρόπους.

1 Κομποστοποίηση δηλαδή δεν πετάνε στα σκουπίδια ότι είναι βιοδιασπώμενο. Έχουν κάνει συνήθεια την απλή μετατροπή των οργανικών απορριμάτων τους σε φυσικό λίπασμα και να πετάνε τα αποφάγια τους όπως γινόταν στο κοντινό παρελθόν πχ τροφή για τα κατοικίδια και τις κότες, σκυλιά κτλ.
2. Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή έως 8 ρεύματα στην Εθελοντική Ανακύκλωση του Πράσινου Σημείου της περιοχής. από εκεί περισυλλέγονται από ιδιώτες και άλλους φορείς όπου τα μεταφέρουν εκτός του νησιού και μάλιστα εκτός Ελλάδος.
3. Διαχείριση του σύμμεικτου υπολείμματος ( πράσινοι κάδοι) με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει καμιά δημόσια όχληση.Γειτονιές συνεργάζονται με σπιτάκια που διατηρούν και φροντίζουν έχοντας κλειδωμένους τους κάδους τους, αφού μόνο αυτοί που θα είναι υπόχρεοι και υπεύθυνοι για την καθαριότητά τους, θα έχουν και το δικαίωμα να τους χρησιμοποιούν.. Οι επιχειρηματίες προμηθεύονται με πράσινους κάδους και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να κάνουν ανακύκλωση και κομποστοποίηση, εξυπηρετώντας και τα γειτονικά σε αυτούς νοικοκυριά, τους διατηρούν σε δικό τους χώρο έως την ώρα που θα γίνει η αποκομιδή από το απορριμματοφόρο του δήμου.

Με αυτές τις δράσεις αποδεσμεύουν ένα μεγάλο μέρος εργατοωρών και εργασιών του δήμου καθώς μειώνουν σε μέγιστο βαθμό το υπόλειμμα που χρεώνεται με το κιλό ο δήμος μας και η μόνη απαίτηση που έχουν είναι μια στοιχειώδεις αλλά οργανωμένη αποκομιδή, δηλ. να γνωρίζουν ποια ημέρα και ώρα θα περάσουν να αδειάσουν τους πράσινους κάδους, έστω και μια φορά την εβδομάδα.

Στον Αρίλλα υπάρχουν τοποθετημένοι σε 42 σημεία 48 Πράσινοι κάδοι και 22 μπλε κάδοι σε 14 σημεία .
Λείπουν ακόμη 12 πράσινοι και ένας μπλε για να συμπληρώσουν όσοι δεν έχουν ακόμη.
Σήμερα 7 Μαΐου 2019 είναι η 12τη ημέρα που δεν έχει περάσει το απορριμματοφόρο. Στους δρόμους του Αρίλλα δεν υπάρχουν ΠΟΥΘΕΝΑ σωροί από σκουπίδια.
Στο κέντρο ανακύκλωσης του Πράσινου σημείου γίνεται αποκομιδή κάθε δυο ημέρες από τον ιδιώτη που συνεργάζεται ο οποίος φορτώνει κάθε φορά έως 23 μεγα-σάκους με ανακυκλώσιμα διαλεγμένα στην πηγή υλικά. Αυτά είναι τα σκουπίδια που θα βλέπαμε στους δρόμους αν δεν είχαν γίνει όλα αυτά.

Οι κάτοικοι και επιχειρηματίες περιμένουν ανυπόμονα μια επίσημη ανακοίνωση από την υπηρεσία καθαριότητας με ένα πρόγραμμα που να αναφέρει απλά ποιες ημέρες την εβδομάδα ή τον μήνα θα περάσει το απορριμματοφόρο. Χωρίς αυτήν την έγκυρη πληροφορία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σωστά τίποτα από τα παραπάνω.
Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Αρίλλα σε συν-διοργάνωση με την Πολιτιστική Πρωτοβουλία Αρίλλα και τους εκπροσώπους του δήμου διοργάνωσαν και πρότειναν τις παραπάνω δράσεις χωρίς την βοήθεια δημόσιων οικονομικών εργαλείων ούτε κομματικών-πολιτικών σφραγίδων. Όλα έγιναν με προσωπική εργασία και χρήματα πάντα με γνώμονα την κοινή λογική και με παραδείγματα από κοινωνίες που έχουν λύσει το επίμαχο πρόβλημα.

Σας παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν το παράδειγμα του Αρίλλα και να κάνετε ότι είναι αναγκαίο ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που αρμόζει στην προσπάθεια που κάνουν εθελοντικά οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της περιοχής μας.

Κούρκουλος Δημήτρης , Παπαδόπουλος Ιωάννης
Συντονιστές του Προγράμματος “Καθαρός Αρίλλας».


Πηγή