«Επιτυχημένη ο ημερίδα του 5ου Δημοτικού σχολείου Αμαλιάδας στον Πολυχώρο Πολιτισμού

Για το μεγαλείο του μέγα δωρητή και ευεργέτη της Αμαλιάδας, του αείμνηστου Κωνσταντίνου Λαζαράκη, μίλησε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος κατά την διάρκεια ημερίδας του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ήλιδας.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Σχολείου στο πρόγραμμα ERASMUS+, στο πλαίσιο του οποίου δάσκαλοι από την Αμαλιάδα θα βρεθούν το καλοκαίρι στην Φινλανδία.

Έτσι, η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στην Σκανδιναβική χώρα, αλλά και στο μοντέλο λειτουργίας των εκεί σχολείων, ενώ θέμα της ήταν «Η Βόρεια Ευρώπη συναντά την Νότια Ευρώπη… στα θρανία».

Κεντρικές ομιλήτριες της όμορφης εκδήλωσης ήταν δύο εκπρόσωποι του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών η προϊσταμένη κα Μαρία Μαρτζούκου και η υπεύθυνη του Γραφείου Έρευνας κα Μαρία Γουρδουμπά, η οποία έχει καταγωγή από την περιοχή μας.

Αυτό που συνδέει τον Δήμο Ήλιδας με το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών είναι ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Λαζαράκης, μέγας ευεργέτης και δωρητής του τότε δήμου Αμαλιάδας, και ιδρυτής το 1984 του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών, αφού υπό την ιδιότητα του Επίτιμου Προξένου της Φινλανδίας στην Ελλάδα, πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Ινστιτούτου, του δεύτερου κατά σειρά παλαιότητας Φινλανδικού Iνστιτούτο στο εξωτερικό.

Το Φινλανδικό Ινστιτούτο αποτελεί μια αρχαιολογική σχολή με κύριο σκοπό την μελέτη της ελληνικής αρχαιολογίας, της ιστορίας, της γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού γενικότερα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

Για το λόγο αυτό ο Δήμαρχος το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με το Ινστιτούτου και τους εκπροσώπους του, προκειμένου να αποκτήσει μια πιο στενή συνεργασία όσον αφορά στην ανάδειξη της Αρχαίας Ήλιδας.

Ως ένδειξη τιμής για τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Λαζαράκη, ο κύριος Χριστοδουλόπουλος προσέφερε στις εκπροσώπους του Φιλανδικού Ινστιτούτου προσωπογραφία του σε σχέδιο, διά χειρός του καλλιτέχνη Κρίστο Χάσα, προκειμένου να τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στο Ινστιτούτο.

Στην ημερίδα συμμετείχαν δάσκαλοι και μαθητές σχολείων του δήμου μας, οι οποίοι είχαν κατακλύσει το αμφιθέατρο.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    20 Μαΐου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία