Ερώτημα σχετικά με την ασφαλτόστρωση του οδικού τμήματος από Πόντι προς Νιρά

Του Χρήστου Παπαδόπουλου

Ενόψει έναρξης αντιπυρικής περιόδου 2019: ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ του ΟΔΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΘΕΣΗ ΠΟΝΤΗ ΠΡΟΣ ΘΕΣΗ ΝΗΡΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ

Σε συνέχεια της από 7 Νοεμβρίου 2018 ανοικτής επιστολής μου, την οποία είχατε την καλοσύνη να δημοσιεύσετε στην εφημερίδα σας, επανέρχομαι σήμερα, μετά την πάροδο εξαμήνου, στο ίδιο ερώτημα: πότε επιτέλους θα γίνει η ασφαλτόστρωση του δρόμου Πόντη – Νηρά, ως δρόμου άμεσης πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων από την Βασιλική και διαφυγής των πολιτών σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς.

Όπως είχα αναφέρει και στην προηγούμενη επιστολή μου, είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ανάγκη να ασφαλτοστρωθεί ο συγκεκριμένος δρόμος, ώστε να μπορέσουν, μέσω αυτού, να διαφύγουν προς Πόντη-Βασιλική οι κάτοικοι και οι χιλιάδες τουρίστες σε περίπτωση ενδεχόμενης πυρκαγιάς στο πευκοδάσος πάνω από Κομηλιό – Δράγανο – Αθάνι – Πόρτο Κατσίκι, εάν τυχόν ο άλλος ασφαλτοστρωμένος δρόμος που υπάρχει, μπλοκαριστεί λόγω φωτιάς.

Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να υπάρχει εύκολη και γρήγορη εναλλακτική οδός προς Πόντη για να μην εγκλωβιστούν άνθρωποι μέσα στη φωτιά. Ας μην ξεχνάμε ότι η παραλία Πόρτο Κατσίκι το καλοκαίρι δέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες. Σε περίπτωση πυρκαγιάς στο πευκοδάσος πάνω από το Αθάνι ή στο «Καλομπόρο» οι δρόμοι θα είναι απροσπέλαστοι λόγω καπνού και φωτιάς.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ο μη γένοιτο, η μοναδική διέξοδος θα είναι ο δρόμος Πόντη-Νηρά ως δίοδος γρήγορης πρόσβασης για τα πυροσβεστικά και τα νοσοκομειακά οχήματα από Βασιλική προς Κομηλιό – Δράγανο – Αθάνι – Πόρτο Κατσίκι.

Είναι απαράδεκτο να αναγκάζεται το πυροσβεστικό να κάνει έναν τεράστιο κύκλο για μία ώρα πάνω στα βουνά, ώσπου να φτάσει από την Βασιλική στο Πόρτο Κατσίκι, όταν μπορεί μέσω του υφιστάμενου δρόμου Πόντη-Νηρά να φτάσει στο Πόρτο Κατσίκι σε 7-10 λεπτά, εφόσον βέβαια ο δρόμος ασφαλτοστρωθεί.

Στην «Διαύγεια» αναρτήθηκε η με αριθμό 108/2019 απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Λευκάδας, που εγκρίνει την ανάθεση του έργου.

Παρακαλώ θερμά, λόγω της κρισιμότητας του θέματος και με την πικρή ανάμνηση της περσινής τραγωδίας στο Μάτι, να δώσει δημόσια η αρμόδια Δημοτική Αρχή, μέσω της εφημερίδας σας, το ακριβές χρονοδιάγραμμα του έργου της ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ από την θέση ΠΟΝΤΗ ΠΡΟΣ ΘΕΣΗ ΝΗΡΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΧΡ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Πηγή