Ημερίδα στην Πάτρα για τη θαλάσσια ρύπανση και τη διάσωση των ακτών


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Προστασίας Παράκτιας Ζώνης «SaveCoast – Διάσωση της ακτής» συνδιοργανώνουν ημερίδα με ενημερωτικό χαρακτήρα που φέρει τον τίτλο: «Υδάτινοι Πόροι: Ποιότητα Νερού, Παράκτια και Θαλάσσια Ρύπανση-Επιστημονική Προσέγγιση και Προοπτική».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Μαΐου στις 11.00 το πρωί στο ξενοδοχείο «Αστήρ» (Αγίου Ανδρέου 16, Πάτρα) και θα συμμετάσχουν σημαντικοί επιστήμονες, έχοντας ως στόχο την κοινοποίηση στο ευρύτερο κοινό ζητημάτων οικολογικής συνείδησης και Δημόσιας Υγείας για την αποφυγή λοιμώξεων που είναι εύκολο να εκδηλωθούν και να μεταδοθούν εξαιτίας των μολυσμένων θαλασσινών υδάτων προκαλώντας σοβαρές οφθαλμιατρικές, δερματολογικές, γυναικολογικές και άλλες παθολογικές επιπτώσεις.

Σημειώνουμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του τρέχοντος σχεδίου δράσης για τη συνεχή ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη σοβαρών θεμάτων Δημόσιας Υγείας, συνεργάζεται με φορείς, όπως η ΜΚΟ Προστασίας Παράκτιας Ζώνης «SaveCoast – Διάσωση της ακτής», οι οποίοι λαμβάνουν μέριμνα για την υγιεινή των υδάτινων πόρων και των θαλασσίων υδάτων.

Η φροντίδα των θαλασσινών υδάτων συνεπάγεται την αποφυγή της ρύπανσης/μόλυνσης με μέτρα προστασίας από πλαστικά, αποτσίγαρα, υγρά καύσιμα, εκβολή αποβλήτων, κ.ά. Ταυτόχρονα, διασφαλίζεται η προστασία της υδάτινης χλωρίδας και πανίδας και γενικότερα η ποιότητα του θαλασσινού νερού με την αποφυγή μεταδιδόμενων ασθενειών και επιδημιών λόγω βακτηρίων- μικροοργανισμών που επιβιώνουν στο υδάτινο περιβάλλον. Για να γίνουν αυτά κομμάτι της συνείδησης κάθε πολίτη, απαιτείται η αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης. Η περιβαλλοντική συνείδηση πρέπει να εφαρμόζεται στην εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο.

Οι Ελληνικές θάλασσες και ευρύτερα η Μεσόγειος Θάλασσα είναι πλούσια σε θαλάσσια ζωή αλλά κάποια είδη της απειλούνται με εξαφάνιση. Επιτακτική ανάγκη κρίνεται όχι μόνο η προστασία και η διατήρηση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής αλλά και η σφαιρική ενημέρωση για το θαλάσσιο πλούτο (για την αποτροπή της απειλής της εξαφάνισης της θαλάσσιας ζωής) και για τις ασθένειες που είναι δυνατό να μεταδοθούν μέσω των θαλασσινών νερών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Προστασίας Παράκτιας Ζώνης «SaveCoast – Διάσωση της ακτής» πραγματοποιούν αυτή την ημερίδα με ενημερωτικό χαρακτήρα. Η φροντίδα των θαλασσινών υδάτων είναι ευθύνη που βαραίνει τον καθένα από εμάς και σκοπός είναι να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες τόσο στο ευρύτερο φυσικό μας περιβάλλον όσο και στη Δημόσια Υγεία.

Ομιλητές θα είναι οι ακόλουθοι:

Χατζηανέστης Ιωάννης, Δρ. Χημικός Ωκεανογράφος, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) «Θαλάσσια ρύπανση: Πηγές και επιπτώσεις»

Τριανταφύλλου Γιώργος, Δρ. Μαθηματικός Ωκεανογράφος, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) «Θαλάσσια Ρύπανση και καινοτόμες δράσεις αντιμετώπισής της»

Σταυρούλα Κορδέλλα, Περιβαλλοντολόγος – Ωκεανογράφος, Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών «Μπορεί μία εκστρατεία ενημέρωσης να μειώσει την πλαστική ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον; Το παράδειγμα της Σύρου».


Πηγή