Η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους απαγχονισθέντες στα Ψηλαλώνια -ΦΩΤΟ

Ο Δήμος Πατρέων διοργάνωσε σήμερα στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων εκδήλωση τιμής και μνήμης των Αγωνιστών της Αντίστασης που απαγχονίστηκαν εκεί στις 9 Μαΐου 1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, ο οποίος είπε:

«Τιμούμε σήμερα, την 9η Μάη, μέρα που είναι καταγεγραμμένη στην Ιστορία ως η ημέρα της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν, όσους θυσιάστηκαν, όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στον ναζιστικό – φασιστικό ιμπεριαλιστικό «Άξονα» Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Τιμάμε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους πατριώτες που οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, κρέμασαν εδώ, στα Ψηλά Αλώνια για να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους αγωνιστές για την δράση τους και ταυτόχρονα να τρομοκρατήσουν το λαϊκό Κίνημα που φούντωσε τον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα.

Η αθάνατη Εθνική Αντίσταση, αποτελεί κορυφαίο ιστορικό γεγονός, γιατί κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν οργανωμένα, η τεράστια πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας με πρωτοπορία τον ένοπλο μαζικό αντάρτικο Λαϊκό Στρατό, τον θρυλικό ΕΛΑΣ.

Οι δυσκολίες μεγάλες, οι θυσίες τεράστιες, αλλά το μεγαλείο της συνειδητής μαζικής πολιτικής και της ένοπλης δράσης αξεπέραστο.

Σήμερα, 74 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οξύνονται πάλι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, με επίκεντρο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους Ενέργειας.

Οι δεκάδες τοπικοί και περιφερειακοί πόλεμοι, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, έχουν θύματα τους λαούς και χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους.

Επιβεβαιώνεται ότι όταν οι αντιθέσεις των μονοπωλίων για τον έλεγχο των αγορών και την κερδοφορία τους δεν μπορούν να λυθούν με συμβιβασμούς στο πλαίσιο μιας ιμπεριαλιστικής «ειρήνης με το πιστόλι στο κρόταφο», λύνονται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, να ενισχύσουν την αλληλεγγύη, την κοινή πάλη, καθώς μεγαλώνουν οι κίνδυνοι εκδήλωσης ενός πιο γενικευμένου πολέμου, με την εμπλοκή και της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλες ευθύνες, γιατί εμπλέκει τη χώρα μας ακόμη πιο βαθιά σε αυτό το κουβάρι των αντιθέσεων, για λογαριασμό του εγχώριου μεγάλου κεφαλαίου, ακολουθώντας την πολιτική των όλων των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Έχει μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα, συμμετέχει στη διαπάλη για τη μοιρασιά της «λείας». Στην περιοχή μας, «αναβαθμίζεται» η βάση του Αράξου, με ανοικτό μάλιστα το ενδεχόμενο της εγκατάστασης και πυρηνικών όπλων.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε την πάλη μας ενάντια στα ιμπεριαλιστική πολεμικά σχέδια, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στις αντιπαραθέσεις για την αλλαγή των συνόρων που θα τα πληρώσουν ακριβά οι λαοί ολόκληρης της περιοχής.

Η Δημοτική Αρχή, εκφράζοντας τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας, δεν αποδέχθηκε να συνδιοργανώσει και να στηρίξει εκδήλωση με προσκεκλημένο τον εκπρόσωπο του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού, κ. Πάϊατ. Ο Αθλητισμός ενώνει τους λαούς, δεν μπορεί να ξεπλύνει τα γεράκια των ΗΠΑ από τα εγκλήματά τους . Όσοι έσπευσαν όμως να τον υποδεχτούν και να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους, είναι υπόλογοι απέναντι στον πατραϊκό λαό την ιστορία και τους σημερινούς αγώνες του.

Φίλες και φίλοι,

Ο λαός μας, με τον αγώνα και με το αίμα του έγραψε τις πιο λαμπρές σελίδες στη ιστορία της χώρας μας. Η Ιστορία αυτή, γίνεται προσπάθεια να “ξαναγραφτεί”, για να ξεχάσουν ο λαός και κυρίως οι νεότερες γενιές την Αντιφασιστική Νίκη και τα ιστορικά διδάγματα που απορρέουν απ’ αυτήν.

Προσπαθούν να μειώσουν το μέγεθος της θυσίας των αγωνιστών, να λοιδορήσουν την ανιδιοτέλειά τους, δεν στοχεύουν το παρελθόν αλλά το παρόν και το μέλλον. Γιατί τρέμουν το παράδειγμα του λαού που όταν συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, δεν λογαριάζει τίποτα. Στο μέλλον στοχεύουν και όσοι προσπαθούν όπως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει τους τους αγωνιστές ως «αβλαβές εικόνισμα» να καπηλευθεί τη φήμη τους, ως μέρος της πολιτικής εξαπάτησης ως αριστερό άλλοθι στην αντιλαϊκή πολιτική της, που ξεπλένει τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ.

Στην παραχάραξη της Ιστορίας πρωτοστατεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, που καθιέρωσε την 9η του Μάη ως “Μέρα της Ευρώπης”, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τον αντικομμουνισμό, την ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό.

Η Ιστορία της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, συνολικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποδεικνύει περίτρανα πως ο ναζισμός – φασισμός είναι γέννημα – θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Οι φασίστες αναρριχήθηκαν στην εξουσία με τη στήριξη των μονοπωλίων. Επιβεβαιώνεται μόνο η λαϊκή πάλη, μπορεί να αντιμετωπίσει και να ξεριζώσει το φασισμό, να απομονώσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και την εγκληματική δράση της στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές.

Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους. Αυτήν τη δύναμη μπορούν και πρέπει σήμερα να δοκιμάσουν για να απαλλαγούν από τα μνημόνια διαρκείας, τη φτώχεια, την ανεργία, τους πλειστηριασμούς στο λαϊκό βιός. Για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να αποδεσμευτεί από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Οι κρεμασμένοι εδώ στα Ψηλαλώνια, όπως και όσοι έπεσαν σε άνιση μάχη και αγώνα, θα συντροφεύουν την σημερινή πάλη μας για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο, χωρίς κρίσεις, ανεργία και φτώχεια.

Τιμώντας όσους αγωνίστηκαν, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν υποτασσόμαστε.

Συνεχίζουμε ενωμένοι στο δρόμο που εκείνοι χάραξαν.

Ο πατραϊκός λαός δεν γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!».

Ακολούθησαν αντιστασιακοί ύμνοι και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των απαγχονισθέντων αγωνιστών από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, την οικογένεια του απαγχονισθέντος αγωνιστή, Κωνσταντίνου Κακού, για την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Πάτρας, Γιώργο Τσαπάρα, για τη Δημοτική Παράταξη «ΡΑΠ» από τον Ιωάννη Τσιμπούκη, για την Δημοτική Παράταξη «Ανυπότακτη Πολιτεία» από τον Θύμιο Δραγώτη, για τον Γορτυνιακό Σύνδεσμο Πατρών «Άγιος Γρηγόριος ο Ε’» η Γωγώ Καραλή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Δημοτικών Οργανισμών και Επιχειρήσεων, Δημοτικοί και Διαμερισματικοί Σύμβουλοι και πολλοί δημότες.


Πηγή