Η Κέρκυρα έχασε τη μεγάλη ευκαιρία το 2014 και «βούλιαξε» στα σκουπίδια.

Δήμος Κέρκυρας Η Κέρκυρα έχασε τη μεγάλη ευκαιρία το 2014 και «βούλιαξε» στα σκουπίδια.

«Ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, η Κέρκυρα, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων το οποίο κορυφώθηκε το καλοκαίρι του 2018, όταν το νησί πραγματικά είχε κατακλυστεί από σκουπίδια από το ένα άκρο στο άλλο», με αυτό τον τίτλο η εφημερίδα το Πρωτο θέμα κάνει ένα εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την νεα σεζόν.

Συνεχιζοντας στο δημοσίευμα τονίζεται ότι το πρόβλημα πήρε τεράστιες διαστάσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι το περσινό καλοκαίρι γινόταν διαδηλώσεις εξ αιτίας της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει το νησί με τους όγκους των σκουπιδιών να σχηματίζουν ανεξέλεγκτες χωματερές σε πολλά σημεία της Κέρκυρας.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στους μεγαλους ξένους τουριστικούς οργανισμούς όπως η TUI αλλά και η ABTA, ενώ τονίζει ότι η Βρετανική Ένωση τουριστικών πρακτόρων στο συνέδριο της στην Ισπανία επεσήμανε την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την 8μηνη παρουσία των δυνάμεων των ΜΑΤ στον ΧΥΤΑ της Λευκίμμης, ο οποίος τελικά μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε και τις «μάχες» και τα καθημερινά επεισόδια με τους κατοίκους που αντιδρούν στην προοπτική λειτουργίας του.

Δυστυχώς όμως και φέτος στην έναρξη της τουριστικής περιόδου τα πράγματα δεν έχουν καλυτερεύσει και προοιωνίζεται ένα δύσκολο καλοκαίρι. Ο ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη δεν λειτουργεί, ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι έχει κορεστεί και με δυσκολία γίνεται η εναπόθεση των απορριμμάτων για να επεξεργαστούν από τους δεματοποιητές. Και το κυριότερο, ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης, που θα δώσει την οριστική λύση.

Και όμως το 2014 η Δημαρχιακή αρχή του Γιάννη Τρεπεκλή, ο οποίος είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου είχε δρομολογήσει την λύση του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα στο εργοστάσιο της Κέρκυρας είχε ενταχθεί στη Γ.Γ. ΣΔΙΤ την ίδια ημέρα με το εργοστάσιο των Ιωαννίνων, απ’ όπου και η σχετική φωτογραφία.

Η διαδικασία είχε φθάσει στο επίπεδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, αλλά μεσολάβησαν οι εκλογές στις οποίες έχασε ο κύριος Τρεπεκλής από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Νικολούζου και ο οποίος σταμάτησε τη διαδικασία του ΣΔΙΤ, γιατί δεν συμφωνούσε. Και πέντε χρόνια μετά αναζητά χρηματοδότηση από το δημόσιο για να κατασκευαστεί το εργοστάσιο, ενώ στα Γιάννενα λειτουργεί εδώ και έξι μήνες.

Αποτέλεσμα η «Βασίλισσα» του Ιονίου, η Κέρκυρα να έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή με τεράστιες συνέπειες στην οικονομία, στην οικολογική επιβάρυνση και στην καθημερινότητα των πολιτών και στη δυσφήμιση του τουριστικού προορισμού.

Πηγή: https://www.protothema.gr/greece/article/889470/i-kerkura-ehase-ti-megali-eukairia-to-2014-kai-vouliaxe-sta-skoupidia/#.XNXrQJ7mBqg.facebook


Πηγή