Η Google φέρνει στο κινητό (και) τα μουσεία της Ελλάδας.

Κοινωνία Η Google φέρνει στο κινητό (και) τα μουσεία της Ελλάδας.

Ένα ξύλινο τρίπτυχο του 16ου αιώνα που απεικονίζει σκηνές Δωδεκαόρτου βρίσκεται ανάμεσα σε περίπου 100 «θησαυρούς» στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο.

Όμως οι εξαιρετικά φίνες λεπτομέρειες των μορφών του τριπτύχου που ζωγράφισε ο Γεώργιος Κλόντζας επηρεασμένος από το ρεύμα του μανιερισμού ήταν επί αιώνες «χαμένες» στο μικρό μέγεθος του έργου, μόλις 15 επί 30 εκατοστά.

Η τεχνολογία ήρθε να επιλύσει αυτό το πρόβλημα δίνοντας πλέον τη δυνατότητα στον επισκέπτη και τον μελετητή να αναλύσει κορυφαία έργα τέχνης κάνοντας «ζουμ» σε τέτοια λεπτομέρεια που δεν είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Και- ακόμα σημαντικότερο- τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να περιηγηθεί εικονικά σε μουσεία, φεστιβάλ τέχνης και αρχαιολογικούς χώρους από τον υπολογιστή ή το κινητό του τηλέφωνο. Η μονή της Πάτμου, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι ένας από τους 12 φορείς στην Ελλάδα που έχουν συνεργαστεί με την παγκόσμια πολιτιστική πλατφόρμα της Google «Arts & Culture» και, όπως αναφέρει στο «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, Country Director της Google για Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο και Μάλτα, η χώρα μας αποτελεί «προτεραιότητα» της πρωτοβουλίας του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού.

Μεταξύ των χώρων στους οποίους ο χρήστης μπορεί είτε να περιηγηθεί εικονικά (μέσω της 360 υπηρεσίας του street view) είτε να θαυμάσει online εκθέσεις και συλλογές σε ανάλυση gigapixel βρίσκονται το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μπενάκη, το Νομισματικό Μουσείο, καθώς και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Για παράδειγμα, ένας τουρίστας που σκοπεύει να επισκεφθεί την Αθήνα μπορεί να μπει εικονικά μέσα στα μουσεία πριν από το ταξίδι του, να λάβει πληροφορίες για τα εκθέματα και να κινηθεί εικονικά μέσα στους χώρους τους, ώστε να αποφασίσει ποια από αυτά θα επισκεφθεί.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.


Πηγή