Θέλουμε ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση;

Του Θωμά Κακλαμάνη – Εκπαιδευτικού

Η σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε μία σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία είναι καταλυτική. Πρόκειται για ένα πολιτικό, διοικητικό και αναπτυξιακό θεσμό, που όμως η κεντρική εξουσία δεν έχει άφησε να ορθώσει το ανάστημά του. Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι ούτε χαράκωμα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης ούτε χειροκροτητής της κυβέρνησης. Πρέπει να κατακτήσει ένα αυτόνομο ρόλο διαμόρφωσης της καθημερινής πολιτικής και των προτεραιοτήτων για το χώρο ευθύνης της, με στόχο την επίλυση των τοπικών προβλημάτων.

Ο τρόπος επιλογής αρκετών υποψηφίων για τις εκλογές του Δήμου Λευκάδας δείχνει ότι τα πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να βλέπουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως προέκταση του μηχανισμού εξουσίας τους αντί να δώσουν χώρο στην κοινωνία των πολιτών. Κυριαρχεί μια άμεση, απροσχημάτιστη, εμπλοκή των κομμάτων στην διαδικασία ανάδειξης των αιρετών εκπροσώπων με στόχο την προώθηση πελατειακών σχέσεων, την εύνοια των ημετέρων, τον παραγκωνισμό των αντιπάλων, τη γενική άλωση κάθε ζωτικού κυττάρου της κοινωνίας και φυσικά τη συγκομιδή ψήφων για τις βουλευτικές εκλογές.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον τόπο μας συγκέντρωσε αναπόφευκτα τις παθογένειες της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Σε πολλές περιπτώσεις καθοδηγούμενη από ανεπαρκείς και αναποτελεσματικούς τοπικούς άρχοντες, αποδείχθηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει όπως θα έπρεπε τα προβλήματα, τα οποία συσσωρεύονταν διογκούμενα. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν περίτρανα τον κανόνα. Τα χρίσματα κατά την προσφιλή συνήθεια των κομμάτων μετονομάστηκαν σε στήριξη, με τον ίδιο πάντα στόχο: τη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος στην κατεύθυνση του ημέτερου υποψηφίου.

Ταυτόχρονα η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να συνεργάζεται με τα πολιτικά κόμματα για να είναι αποτελεσματική. Πώς θα ζητήσει ένας δήμαρχος την απορρόφηση ευρωπαϊκών και μη κονδυλίων και πόρων αν δε συνεργαστεί δημιουργικά με τους αιρετούς της περιφερειακής διοίκησης; Πως θα υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις για την μελέτη και εκτέλεση έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης μιας περιοχής, εάν δεν συνεργαστεί με τον κρατικό μηχανισμό στα αρμόδια υπουργεία, που διοικείται από εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων; Παράλληλα θεωρούμε απαραίτητο κάθε υποψήφιος δήμαρχος να καταθέσει ξεκάθαρα στην τοπική κοινωνία την πολιτική του φιλοσοφία και ιδεολογία. Είναι λ.χ. υπέρ ή κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη της περιοχής του; Ποιο μοντέλο πολιτικής θα εφαρμόσει για την διοίκηση του δήμου του, αν εκλεγεί;

Θέλουμε ένα Δήμο ανεξάρτητο, μακριά από κομματικές παθογένειες κι εξαρτήσεις; Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου δε θα κυριαρχούν κομματικοί πολιτευτές αλλά ούτε και «ιδιοκτήτες πελατειακών ψήφων» οι οποίοι μεταγραφόμενοι κατά περίπτωση, δεν έχουν τίποτε άλλο στο μυαλό τους από το γνωστό διανεμητικό χαρακτήρα της εξουσίας και φυσικά την ανταποδοτικότητα προς τους κομματικούς προστάτες τους; Απομένει λοιπόν σε μας, τους πολίτες, να γίνουμε ενεργοί και απαιτητικοί, απορρίπτοντας τον ασαφή και θολό λόγο και τις πρακτικές του παρελθόντος, κάνοντας την υπέρβαση με τη συμμετοχή μας στη διαμόρφωση πολιτικών θεσμών λογοδοσίας, διαφάνειας και δημοκρατίας.

Ο Κακλαμάνης Θωμάς είναι υποψήφιος σύμβουλος στην κοινότητα Λευκάδας με το συνδυασμό «Δίαυλος» του Κώστα Γληγόρη

Tags:Θωμάς Κακλαμάνης


Πηγή