Κέρκυρα: ”Άθλια η κατάσταση των Φρουρίων”.

Περιβάλλον Κέρκυρα: ”Άθλια η κατάσταση των Φρουρίων”.

Σε άθλια κατάσταση έχει περιέλθει ο Κερατοειδής Σκάρπωνας, στο Φρουριο οπως αναφέρει ο Μιλτιάδης Κότσης σε ανάρτηση του.

Οπως τονίζει η ανεξέλεγκτη βλάστηση και τα δέντρα, καθως και ούτε η επιεικώς απαράδεκτη και αποτυχημένη προγραμματική σύμβαση με τους καθαρισμούς βλάστησης στο νέο φρούριο που χρηματοδοτήθηκε με 70.000€, ένα υπερβολικό χρηματικό ποσό, με το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει η ξήρανση της βλάστησης, η αρμολόγηση σε όλο τον μανδύα του Κερατοειδούς οχυρώματος του Σκάρπωνα, καθώς και η αναστήλωση από τα δύο ετοιμόρροπα κομμάτια στις αιχμές των προμαχώνων Sei & Sette venti έχουν φέρει το φρούριο σε ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Αντιθέτως οι εργασίες εκτελέστηκαν άκρως παράνομα, καθώς για την τοποθέτηση της “πρωτόγονης” για τις εργασίες σκαλωσιά χρησιμοποίησαν τρυπάνια στο τείχος παραβλέποντας το νόμο πέρι προστασίας μνημείων, και αντί να γίνει καθαρισμός της βλάστησης χειρωνακτικά και εκ ρίζας όπως προβλέπεται σε όλα τα μνημεία της επικράτειας, εκτελέστηκαν με χορτοκοπτικό μηχάνημα το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τα καλώδια του να προξενήσουν φθορές στους αρμούς από τις πέτρες και η βλάστηση, τα πουρνάρια και οι συκιές μέσα σε ένα χρόνο έγιναν διπλάσια σε έκταση και σε δύναμη.

Όλα αυτά τα ”πασαλείμματα” έγιναν φυσικά με τις ευχές της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία έχει αφήσει το μνημείο να μετατραπεί σε ένα δάσος με χωματερή σκουπιδιών.

Φυσικά μετά τις αποτυχημένες εργασίες όλοι οι χώροι παρέμειναν χωρίς ανάδειξη και κλειστοί για το κοινό στερώντας στους κατοίκους της Κέρκυρας να επισκεφθούν τα ίδια τους τα μνημεία, ώστε να μπορέσουν να δουν και να νιώσουν τη διασύνδεση με το ιστορικό παρελθόν του τόπου τους. Τα μνημειακά μας κληροδοτήματα εξακολουθούν να παραμένουν παρεδωμένα σε αυθαιρεσίες και φθορές που προκαλεί η ίδια η αρχαιολογική υπηρεσία η οποία είναι εντεταλμένη από την πολιτεία για να τα προστατεύει και τα αντιμετωπίζει ως εισπρακτικές μηχανές, ανταποδίδοντας πάντα το ελάχιστο, τόσο όσο για να δικαιολογείται το αντίτιμο της εισόδου.

Το άρθρο και οι φωτογραφίες είναι του Μιλτιάδη Κότση.


Πηγή