Κερκύρας Νεκτάριος : “Ο Άγιος Κωνσταντίνος με την πίστη του και με το έργο του ομολόγησε τον Χριστό”.

Θρησκευτικές Εκδηλώσεις Κερκύρας Νεκτάριος : “Ο Άγιος Κωνσταντίνος με την πίστη του και με το έργο του ομολόγησε τον Χριστό”.

Το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαϊου 2019 τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις Κουλίνες, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στον λόγο του προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος, τόνισε ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος υπήρξε ο πρώτος Ορθόδοξος Χριστιανός αυτοκράτορας, ανοίγοντας τον δρόμο στην Εκκλησία του Χριστού, την διωκόμενη επί αιώνες. Έδωσε σε ολάκερη την οικουμένη ως προίκα την θεοσέβεια. Ο Άγιος Κωνσταντίνος ονομάστηκε Ισαπόστολος διότι κατά πρώτον με το διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 παρείχε την ανεξιθρησκεία στους κατοίκους της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Χριστιανική Πίστη αναπτύχθηκε και δημιούργησε τέχνη και πολιτισμό.

Κατά δεύτερον τον τίμησε η Αγία μας Εκκλησία και για το έργο που επιτέλεσε τόσο στους Αγίους Τόπους και στο Σινά, όσο και στην Βασιλεύουσα. Όλα αυτά τα έργα δεν μαρτυρούν τίποτε άλλο, παρά την αληθινή πίστη αυτού του μεγίστου αυτοκράτορος. Και εν τέλει ο ίδιος ο Μέγας Κωνσταντίνος συνέλεξε τα χαριτόβρυτα λείψανα των Αγίων Αποστόλων και τα τοποθέτησε σε λάρνακες, στον ομώνυμο μεγαλοπρεπή ναό στην Πόλη.

Αλλά και η μητέρα του Μεγάλου Κωνταντίνου, η Αγία Ελένη διηκόνησε και εκείνη τον Κύριό μας. Εκείνη ανέδειξε τα Πανάγια προσκυνήματα στην Ιερουσαλήμ, εκείνη έκτισε τον περίλαμπρο Ναό της Αναστάσεως, εκείνη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό του Σωτήρος Χριστού. Γι’αυτό και η Αγία μας Εκκλησία τιμά και την Αγία Ελένη ως Ισαπόστολο.

Επιπλέον ο Μητροπολίτης Κερκύρας σημείωσε ότι ο Άγιος Κωνσταντίνος, καθώς αναφέρει και ο ιερός υμνογράφος, προικίστηκε με την σοφία του Σολομώντος, την πραότητα του Δαβίδ και την παρρησία της Ορθόδοξης ομολογίας των Αγίων Αποστόλων. Είχε θυσιαστικό πνεύμα και αγωνιζόταν για τον λαό του. Το παράδειγμά του ακολούθησαν ουκ ολίγοι αυτοκράτορες της Ρωμανίας, οι οποίοι αντάλλαξαν το βασιλικό στέμμα με το μοναχικό τριβώνιο. Αν τώρα συγκρίνουμε την εποχή της ακμής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την σημερινή, η πραγματικότητα φαντάζει ζοφερή. Παρατηρώντας πρόσωπα και γεγονότα, διαπιστώνει κανείς ότι ο διάβολος ενεργοποιεί διάφορα κέντρα του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού με σκοπό να χτυπηθεί η Ορθόδοξη πίστη των Ελλήνων. Οι κρατούντες διακηρύττουν καθημερινά με περισσή έπαρση την αθεϊα τους, ενώ ταυτοχρόνως κυβερνούν έναν λαό που στην συντριπτική του πλειοψηφία είναι Ορθόδοξος.

Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ζήτησε από τους πιστούς να στρέψουν τα μάτια τους στον Αναστάντα Χριστό και στους εορτάζοντες Αγίους και να αντισταθούν σε όλα αυτά τα αντίχριστα κελεύσματα της παγκοσμιοποιήσεως.


Πηγή