Λευτέρης Βαρουξής: Η μαία σε ρόλο… φύλακα αγγέλου της εγκύου

Άρθρο του υπ. ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Βαρουξή για την σημερινή παγκόσμια ημέρα Μαιών…

Η Διεθνής Ημέρα Μαιών καθιερώθηκε το 1991 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ICM) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου. Στόχος της ημέρας αποτελεί η ανάδειξή της σπουδαιότητας του ρόλου που διαδραματίζει το επάγγελμα της μαίας στην γέννηση ενός παιδιού.

Ο ρόλος της μαίας είναι κρίσιμος κατά τη διάρκεια του τοκετού. Οι μαίες μπορούν να έχουν πολύ διαφορετικό υπόβαθρο κατάρτισης και να εργάζονται σε πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα, όμως το κλασικό μοντέλο φροντίδας που παρέχουν, στηρίζεται στην ίδια φιλοσοφία: ότι ο τοκετός είναι μια συνεργασία μεταξύ της μητέρας και του προσωπικού και ότι η προσεκτική επιτήρηση μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με την παρέμβαση όταν προκύψουν επιπλοκές.

Η δουλειά της μαίας-όπου κι όπως γίνεται – είναι σκληρή και συνάμα αξιοθαύμαστη

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια γυναίκες και νεογέννητα, γίνονται αποδέκτες της φροντίδας προσοντούχων μαιών και μαιευτών και χιλιάδες ζωές σώζονται καθημερινά χάρη στην πολύτιμη συμβολή τους.

Δεν υπάρχει, άλλωστε, σημαντικότερο από το να διασφαλιστεί πως κάθε γυναίκα και παιδί θα γίνεται δέκτης ποιοτικής μαιευτικής φροντίδας πριν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τον τοκετό.

Βασικός στόχος των μαιών είναι να βοηθούν οποιαδήποτε γυναίκα να γεννήσει το παιδί της, σεβόμενη τη γυναικεία φύση σε όλες τις διαστάσεις της ύπαρξής της, προσφέροντας στην επίτοκο ένα ήρεμο περιβάλλον το οποίο να της επιτρέπει να αφουγκραστεί τον ρυθμό και τις ανάγκες του σώματός της έτσι ώστε να συμμετέχει ενεργητικά στη γέννηση του παιδιού της.

Οι μαίες σε όλο τον κόσμο καταλαβαίνουν ότι δουλεύοντας σε συνεργασία με τις γυναίκες και τις οικογένειες αυτών, μπορούν και οφείλουν να τις υποστηρίξουν να πάρουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις ώστε να έχουν μια ασφαλή γέννα από την οποία θα αντλήσουν ικανοποίηση και χαρά.

Οι μαίες και οι μαιευτές είναι επιστημονικά καταρτισμένοι και εργάζονται με βάση διεθνή πρότυπα. Παρέχουν το 87% της βασικής περίθαλψης που χρειάζονται οι γυναίκες και τα νεογνά.

Ο πολυδιάστατος ρόλος της μαίας βασίζεται στη συνειδητοποίηση της αξίας της αγάπης και της ζωής, τον σεβασμό προς αυτήν και την εμπιστοσύνη.

Στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα είναι αλήθεια ότι το Μαιευτικό επάγγελμα βάλλεται από παντού. Εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτικών αλλά και επιλογών, σε πολλές περιπτώσεις η Μαία και ο μαιευτής είναι αναγκασμένοι διαρκώς να υπενθυμίζουν την ύπαρξή τους και να διευκρινίζουν το ρόλο τους, όπως αυτός έχει νομικά θεσπιστεί αλλά και καταξιωθεί ιστορικά και κοινωνικά. Μέσα στα ελληνικά δεδομένα της εξίσωσης πραγμάτων που δεν είναι όμοια , της προχειρότητας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και ιδιαίτερων συμφερόντων, Μαίες και μαιευτές , εδώ και χρόνια καλούνται να λύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού με το να υποχρεώνονται να αναλάβουν καθήκοντα Νοσηλευτή. Μαζί με αυτό, συχνά παρεμποδίζονται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, όπως είναι για παράδειγμα η εκτέλεση του φυσιολογικού τοκετού.


Πηγή