Μια προχειροδουλειά το καθάρισμα του δρόμου

Μια προεκλογική προχειροδουλειά αποδείχτηκε το καθάρισμα του επαρχιακού δρόμου Λευκάδας – Αμφιλοχίας, στο τμήμα πριν από την πλωτή γέφυρα του νησιού της Λευκάδας.

Με πολλή χαρά και μεγάλη δημοσιότητα υποδεχτήκαμε στη Λευκάδα στο τέλος Ιανουαρίου την είδηση για το έργο: «Συντήρηση – Αποκατάσταση και άρση της επικινδυνότητας της Ε.Ο. 42 Αμφιλοχία – Βόνιτσα- Λευκάδα και των Οδικών Τμημάτων Βόνιτσα – Άκτιο και Άγιος Νικόλαος – Άκτιο», προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ. Το έργο εκτελείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα κοντά στον Άγιο Αντώνιο ο ίδιος ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας φωτογραφήθηκε δίπλα στα μηχανήματα σε ώρα εργασίας.

Δεν γνωρίζουμε ούτε θα ασχοληθούμε με το έργο γενικά. Παρατηρήσαμε όμως τον καθαρισμό που έγινε λίγο πριν τη στροφή της πλαγιάς μέχρι την πλωτή γέφυρα. Ειλικρινά τέτοια προχειροδουλειά δεν έχουμε ξαναδεί.

Είχα βρεθεί στην περιοχή δυο φορές. Όταν ακόμα ο καθαρισμός βρισκόταν σε εξέλιξη και προχθές, που μάλλον η εργασία θεωρείται ολοκληρωμένη. Αναφέρομαι πάντα στα αριστερά του δρόμου φεύγοντας από τη Λευκάδα μέχρι λίγα μέτρα μετά την στροφή προς Πλαγιά.

Εκεί λοιπόν δούλεψε μόνο ένα bobcat. Με την κουτάλα καθάριζε το κομμάτι του δρόμου έξω από την άσφαλτο. Σήκωνε χόρτα με χώματα, έκοβε κλαδιά από θάμνους και τα έσπρωχνε προς τη μεριά της θάλασσας. Ρώτησα έκπληκτη αν θα έρθει φορτηγό να τα μαζέψει και ο χειριστής μου απάντησε, όχι. Αυτή ήταν όλη η δουλειά.

Το αποτέλεσμα φάνηκε προχθές καθαρά, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες. Τα χόρτα και τα κλαδιά σπρώχτηκαν και έχουν δημιουργήσει ανάχωμα προς τη μεριά της θάλασσας. Σε κάποια σημεία που στεκόμαστε το χειμώνα να φωτογραφίσουμε τα πανέμορφα φλαμίνγκο, τώρα συναντάμε ανάχωμα. Σε άλλα σημεία σπρώχτηκαν και μέσα στη θάλασσα. Τα δε χόρτα όπως μετακινήθηκαν με χώμα -μετά τις τελευταίες βροχές- αρχίζουν να ξαναζωντανεύουν!

Ο καθαρισμός όπως είναι φυσικό δεν πρόκειται να διαρκέσει. Αλλά και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι το χειρότερο που μπορούσε να γίνει. Κρατώ μια επιφύλαξη μήπως αυτός είναι ο ενδεικνυόμενος καθαρισμός κι εγώ δεν μπορώ να τον κατανοήσω.


Πηγή