«Ναι» από το ΣτΕ στο σχέδιο Ριμπολόβλεφ για την επένδυση στον Σκορπιό

Το «πράσινο φως» για την επένδυση ύψους 165 εκατ. ευρώ του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό, έδωσε το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 79/2019 γνωμοδότησή του.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν μεν νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα και σύμφωνο με την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, ωστόσο έκαναν αρκετές νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος».

Σημειώνεται ότι οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι το σχέδιο στρατηγικής επένδυσης αποσκοπεί στην κατασκευή «τουριστικών εγκαταστάσεων πολύ υψηλών προδιαγραφών», ενώ δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι ο Σκορπιός εμπίπτει στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA 2000.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας, που αγόρασε τον Σκορπιό από την Αθηνά Ωνάση το 2013 έναντι 100 εκατ. ευρώ, σκοπεύει να μετατρέψει τον Σκορπιό σε μία υπερπολυτελή τουριστική μονάδα VIP, στην οποία θα φιλοξενούνται τα μεγαλύτερα ονόματα της showbiz και οι μεγιστάνες του πλούτου.

Όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα, η επένδυση περιλαμβάνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων και 60 κλινών, αποτελούμενο από 12 κτίρια, pink house δύο ορόφων, lounge λουομένων, spa, αμφιθέατρο, αίθουσα προβολών, καθιστικά, κοινόχρηστους χώρους, κέντρα διασκέδασης και αναψυχής, χώρο ψυχικής και σωματικής υγείας (yoga), παιδότοπο, beach volley, πισίνες, τεχνητή λίμνη, ελικοδρόμιο, μονάδα αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού, μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μεγάλο οδικό δίκτυο, πτηνοτροφικές μονάδες, αγροτική φάρμα, αμπελώνα, οπωρώνα, λαχανόκηπους κ.λπ. Πάντως, διευκρινίζεται ότι η ύδρευση του Σκορπιού θα γίνεται προσωρινά από τη Λευκάδα με υδροφόρες.

Ακόμη, προβλέπεται στεγασμένη εγκατάσταση για διάφορα αθλήματα (multi-sports facility) σε τρία επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και 1ος όροφος), η οποία θα περιλαμβάνει γυμναστήριο, χώρο bowling, χώρο ηλεκτρονικού προσομοιωτή σκοποβολής εσωτερικού χώρου, γήπεδα ποδοσφαίρου 5×5, τένις διεθνών προδιαγραφών, καθώς και δραστηριότητες σκοποβολής και ιππασίας, αρένα ιππασίας ανοιχτού χώρου. Οι εγκαταστάσεις σταβλισμού των αλόγων στα δυτικά του νησιού θα επεκταθούν ώστε να έχουν χωρητικότητα 10 ίππων και θα μετατραπούν σε ιππικό κέντρο με αρένα ιππασίας ολυμπιακών προδιαγραφών και διαστάσεων. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή υπαίθριου θεάτρου, σε αμφιθεατρικό ανάγλυφο του εδάφους και με ιδανικό προσανατολισμό.

Εκτός από το βασικό κύριο κεντρικό κτίριο των δύο επιπέδων με 7 δωμάτια VIP (πολυτελείς σουίτες), θα κατασκευαστούν ακόμη 12 νέες υπερπολυτελείς βίλες επιφάνειας από 500 έως 1.200 τ.μ. η καθεμία. Ακόμη, θα γίνει ανακαίνιση των υπαρχουσών παραλιακών ιστορικών μονοκατοικιών της ανατολικής (east beach) και νότιας (south beach) πλευράς του νησιού, στις οποίες έχουν διαμείνει και φιλοξενηθεί επί των εποχών της παγκόσμιας κυριαρχίας του Αριστοτέλη Ωνάση διεθνείς προσωπικότητες και έχουν γίνει πάρτυ και εκδηλώσεις που έχουν καταγραφεί με ανεξίτηλα γράμματα στο βιβλίο των jet setters ανά τον κόσμο.

Εκτιμάται πως η επένδυση θα δημιουργήσει 120 νέες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία της τουριστικής μονάδας και πολλαπλάσιες θέσεις κατά την κατασκευή της, ενώ θα επιφέρει την κάλυψη τουλάχιστον 50% των θέσεων εργασίας από την τοπική κοινωνία των πέριξ νησιών. Ακόμη, θα παραχωρηθεί ποσό 50.000 ευρώ ετησίως από την έναρξη λειτουργίας της επένδυσης και για 10 έτη στους Δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου για την υποστήριξη σχολείων, νοσοκομείων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, υπηρεσιών καθαριότητας κ.λπ.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμη τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δύο ήδη υπαρχόντων λιμένων (προβλήτες «Χριστίνα» και «Παναγιά») έτσι ώστε να μπορούν να δέχονται τον ελλιμενισμό μεγάλων σκαφών αναψυχής, ενώ απαγορεύεται η εκσκαφή των θαλάσσιων πυθμένων του νησιού, όπως και οι θαλάσσιες επιχώσεις (μπάζωμα). Ακόμη, απαγορεύεται ο περιορισμός της ελεύθερης αγκυροβολίας σκαφών κάθε είδους.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος»


Πηγή