Πάτρα/Αγία Φωτεινή: Οι πρόσφυγες τίμησαν την προστάτιδά τους

Kυριακή της Σαμαρείτιδος χθες, με τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο να χοροστατεί στη Θεία Λειτουργία στην Αγία Φωτεινή, στα Προσφυγικά της Πάτρας. Καλώντας από του ιερού βήματος τους πιστούς να διατηρούν ζωντανή τη μνήμη της αγίας και το γεγονός ότι μαρτύρησε σε μια περιοχή όπως η Σμύρνη όπου οι Ελληνες, αιώνες αργότερα, πλήρωσαν και με το δικό τους αίμα, την αγάπη τους για την πατρίδα και την πίστη.

Οι πρόσφυγες που έφυγαν διωγμένοι, δεν ξέχασαν την προστάτιδά τους, κατασκευάζοντας τον ναό της Αγ. Φωτεινής στην Πάτρα. Σε ανάμνηση του λαμπρού ναού που ήταν και ο Μητροπολιτικός ναός της Σμύρνη.

«Από εδώ δεόμεθα, να γνωρίζουν για πάντα οι νέες γενιές, με ποιες θυσίες και ποια αίματα, επισφραγίσθηκε η ελευθερία του έθνους. Και εσείς εδώ στην Πάτρα, έκγονοι προσφύγων της ενδόξου και αιματοποτισμένης Σμύνης, πρέπει να διατηρείτε τα ιερά ζώπυρα, την παρακαθήκη και την λαμπάδα τα πίστης άσβεστη» κατέληξε ο Μητροπολίτης Πατρών. Τέλος αναφέρθηκε στον εφημέριο του ναού, π. Πολύκαρπο Τσιμιτσό, ο οποίος είναι γόνος διωγμένων προσφύγων της Σμύρνης αλλά και στην μεγάλη και πανηγυρική εορτή που τελέσθηκε χθες Κυριακή, στην Αγ. Φωτεινή στη Σμύρνη.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    27 Μαΐου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία