Πάτρα: Εντατικά μαθήματα και σεμινάρια κάλπης για δικαστικούς αντιπροσώπους

Την περασμένη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών σεμινάρια ενημέρωσης των δικαστικών αντιπροσώπων για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, καθώς και για τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Αυτές οι εκλογές, θεωρούνται μεγάλη πρόκληση, καθώς, για πρώτη φορά στην εκλογική ιστορία της χώρας θα στηθούν τέσσερις κάλπες ταυτόχρονα, για ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα "Πελοπόννησος" ότι, λόγω μη επάρκειας υποψηφίων δικαστικών αντιπροσώπων, αναδείχθηκαν ως διοριστέοι και μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, κάτοχοι πτυχίου νομικής ή κάτοχοι πτυχίου άλλης σχολής, που κατέχουν θέση προϊσταμένου τουλάχιστον Τμήματος.

Συνολικά και στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν δημιουργηθεί και θα λειτουργήσουν 1.693 Εκλογικά Τμήματα. Θα χρησιμοποιηθούν 2.987 αίθουσες και θα στηθούν 6.772 κάλπες, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και στους 19 Δήμους της Δυτικής Ελλάδας οι 690.404 εκλογείς.

Στην ΠΕ Αχαΐας το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 282.910 εκλογείς, στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας σε 238.016 εκλογείς και στην Π.Ε. Ηλείας σε 169.478 εκλογείς.

Η μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων θα γίνει μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος SRT, το οποίο αναβαθμίζεται και για πρώτη φορά 12.000 δικαστικοί αντιπρόσωποι θα εφοδιαστούν με tablets μέσω των οποίων θα μπορούν να στείλουν άμεσα και με ασφάλεια τα αποτελέσματα, μέσω του ειδικά διαμορφωμένου λογισμικού που θα έχει προεγκατασταθεί.

Εκτός από τα τάμπλετ το υπουργείο θα εφοδιάσει δικαστικούς αντιπροσώπους σε τυχαία επιλεγμένα εκλογικά τμήματα με 4.700 κινητά, που είναι διαθέσιμα από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ταυτόχρονα, αναβαθμίστηκε και το πληροφοριακό σύστημα υποβοήθησης του έργου των πρωτοδικείων, με βάση το οποίο, όλες οι εργασίες μετά τις εκλογές, θα γίνονται ηλεκτρονικά έτσι ώστε οι αποφάσεις να μπορούν να βγουν πολύ πιο γρήγορα.


Πηγή