Πάτρα: Πάνω από τα 400 ευρώ ο μέσος όρος των εξοφλητικών λογαριασμών της ΔΕΗ

Οι εξοφλητικοί λογαριασμοί των τετραμήνων έχουν ξεκινήσει να φτάνουν στα σπίτια των καταναλωτών της ΔΕΗ και ήδη μοιράζουν τα… πρώτα εγκεφαλικά, σε όσους είχαν προχωρήσει σε μεγάλη κατανάλωση ρεύματος τους χειμερινούς μήνες προκειμένου να ζεσταθούν.

Πληροφορίες του patrasevents.gr κάνουν λόγο για ποσά των 600 και των 700 ευρώ σε σπίτια που δεν είναι μεγαλύτερο από 50 και 60 τετραγωνικά, με τους ενοίκους να μην μπορούν να πιστέψουν την…καμπάνα που χτύπησε η ΔΕΗ για αυτούς.

Τα μπουγιουρντί από την ΔΕΗ είναι μεγάλα και είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος που καλούνται οι καταναλωτές να δώσουν για το ρεύμα που είχαν καταναλώσει ξεκινά από τα 400 με 500 ευρώ. Εξαίρεση στον κανόνα δεν αποτελούν ακόμα και τα νοικοκυριά που έχουν μπει στο καθεστώς του κοινωνικού τιμολογίου.

Τα περισσότερα από τα σπίτια πληρώνουν την εναλλακτική λύση που είχαν βρει τους χειμερινούς μήνες για να θερμαίνονται. Ως γνωστόν εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και της γενικότερης κακής οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται τα περισσότερα νοικοκυριά, λίγοι ήταν αυτοί που το φετινό χειμώνα άναψαν τα καλοριφέρ τους.

Έτσι, η πλειοψηφία των νοικοκυριών, ειδικότερα αυτών που βρίσκονται σε πολυκατοικίες και κατά συνέπεια δεν έχουν την δυνατότητα για να ανάψουν τζάκι για πολλούς και διάφορους λόγους (βλέπε ύπαρξη μικρών παιδιών στο σπίτι ή παράπονα από γείτονες για τους καπνούς που βγάζουν τα φουγάρα), αναγκάστηκαν να θερμανθούν μέσα από ηλεκτρικά σώματα, όπως καλοριφέρ λαδιού, σόμπες ή ακόμα και θερμοπομπούς.

Όλες αυτές όμως οι λύσεις έχουν σαν συνέπεια την κατανάλωση πολλών κιλοβατόρων, κάτι που σημαίνει την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία έγινε αισθητή στους λογαριασμούς που έφτασαν στο σπίτι τους από τα μέσα του Μάη. Πληρώνουν έτσι τώρα το καλοκαίρι, την ζέστη που προσπάθησαν να έχουν τον χειμώνα.

Ωστόσο, κοιτάζοντας κανείς τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, βλέπει ότι για ακόμα μία φορά ένα μεγάλο μέρος του συνολικού ποσού που καλείται να πληρώσει δεν αφορά μόνο την κατανάλωση ρεύματος, αλλά τις τρίτες υπηρεσίες που ούτε ο ίδιος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με τι ακριβώς έχουν να κάνουν.

Το δεδομένο είναι ότι για ακόμα μία φορά αρκετοί από αυτούς σκοπεύουν να πάνε στα γραφεία της ΔΕΗ για να διαμαρτυρηθούν για τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς που καλούνται να πληρώσουν, ξέροντας ότι δύσκολα θα βγάλουν άκρη.

Τα ποσά είναι τόσο μεγάλα που είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσουν τους καταναλωτές στην διευθέτηση νέων διακανονισμών για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους (στους ήδη υπάρχοντες πολλές φορές), διασφαλίζοντας τουλάχιστον τη μη διακοπή του ρεύματος από την ΔΕΗ, σε περίπτωση βέβαια που έχουν να πληρώσουν την προκαταβολή που θα τους ζητηθεί.

Οι περισσότεροι, πάντως, έχουν ξεκινήσει να ψάχνουν από τώρα άλλες λύσεις για τον ερχόμενο χειμώνα, προκειμένου να θερμανθούν. Και όλα αυτά εν αναμονή του φυσικού αερίου, ελπίζοντας ότι όταν επιτέλους θα φτάσει στην Πάτρα, θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλά νοικοκυριά που θα έχουν προχωρήσει στις απαιτούμενες διαδικασίες να βρουν πραγματικά φθηνές λύσεις για να θερμανθούν.

Διαφορετικά ο λαβύρινθος της ΔΕΗ και του ηλεκτρικού ρεύματος, μάλλον, δεν βγάζει άκρη.


Πηγή