Πέρασε ένας μήνας και ακόμη να σφυρίξει ο Οδοντωτός

Κλειστός από τις 20 Απριλίου παραμένει ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος, μετά από κατολίσθηση που σημειώθηκε στη Ζαχλωρού. Η μη λειτουργία του τρένου έχει προκαλέσει ακυρώσεις εκδρομών και συνεπώς της τουριστικής δραστηριότητας οδηγώντας την περιοχή σε οικονομική καταστροφή.

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «η κυκλοφορία του Οδοντωτού σιδηροδρόμου από τον διαχειριστή υποδομής ΟΣΕ, που έχει την αποκλειστική ευθύνη των γραμμών, τέθηκε υπό απαγόρευση εδώ και ένα μήνα. Η απαγόρευση κρίθηκε αναγκαία για λόγους ασφαλείας, δεδομένου ενός σοβαρού φαινομένου κατολίσθησης που εξελίχτηκε στην περιοχή».

«Η απουσία του εμβληματικού τραίνου έχει οδηγήσει σε ακυρώσεις εκδρομών, διακοπή τουριστικής δραστηριότητας και ακυρώσεις εκδηλώσεων, με αποτέλεσμα τεράστια οικονομική απώλεια και μαρασμό στην περιοχή.

Δυστυχώς, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αδυνατεί να επανεκκινήσει τα δρομολόγιά της στην ιστορική αυτή διαδρομή, εάν ο ΟΣΕ δεν άρει την απαγόρευση κυκλοφορίας. Με το βλέμμα στραμμένο στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, είμαστε σε αναμονή για την επαναλειτουργία του Οδοντωτού» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο ΟΣΕ από τη μεριά του, σε ανακοίνωσή του, αναφορικά με τη απαγόρευση εκτέλεσης δρομολογίων στη γραμμή, αναφέρει πως: «το γεωλογικό φαινόμενο παρακολουθείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ η περιοχή βρίσκεται στην αποκλειστική ευθύνη του οικείου δήμου, αλλά και των αστυνομικών αρχών.

Ο ΟΣΕ, ως διαχειριστής υποδομής, έχει την ευθύνη συντήρησης των κτιρίων και σιδηροδρομικών γραμμών και είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τις οδηγίες των αρμοδίων φορέων για θέματα που επηρεάζουν το δίκτυο, δεν είναι όμως στον τομέα της αποκλειστικής ευθύνης του.

Εν προκειμένω, ο ΟΣΕ ακολουθεί τις οδηγίες τόσο της αρμόδιας αστυνομικής διεύθυνσης της περιοχής, όσο και του οικείου δήμου και του Πανεπιστημίου Πατρών, σχετικά με το γεωλογικό φαινόμενο.

Βάσει της συνεργασίας αυτής στις 20 Μαΐου, ο δήμος Καλαβρύτων ενημέρωσε ότι προέβη στη μερική αποσάθρωση και απομάκρυνση των ετοιμόρροπων τμημάτων των επικίνδυνων βράχων, ενώ επιτρέπεται η προσωρινή, προσεκτική και ελεγχόμενη διέλευση, τόσο από το δρόμο, όσο και από τη σιδηροδρομική γραμμή.

Ο ΟΣΕ έχει προγραμματίσει για τις 22-5-2019 έλεγχο και επιθεώρηση της γραμμής με αμαξοστοιχία έργων».

Ο Δήμος Καλαβρύτων στο μεταξύ ανακοίνωσε πως:

«Επιτρέπεται, από σήμερα, η προσεκτική και ελεγχόμενη κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, στο δρόμο προς την Κάτω Ζαχλωρού, όπου, είχε συμβεί στις 19 – 20 Απριλίου, επικίνδυνη κατολίσθηση, μετά, από την εκτέλεση, από το Δήμο Καλαβρύτων των κατεπειγόντων εργασιών μερικής αποσάθρωσης των επικίνδυνων τμημάτων βράχων, την απομάκρυνση των υλικών της κατολίσθησης από το οδόστρωμα και τη σταθεροποιημένη, πλέον, κατάσταση των πρανών.

Επίσης, παρέχεται, η δυνατότητα, να ξεκινήσουν, άμεσα και τα δρομολόγια του Οδοντωτού σιδηροδρόμου, από τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.»

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    21 Μαΐου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία