Παγιώνεται και στην Πάτρα – Πάνω από τα 2 ευρώ η πίτα

Έφτασε το τέλος… Ο κόσμος καταρρέει. Η πίτα στα γυράδικα και στα σουβλατζίδικα της Πάτρας παγιώνεται πλέον στα 2,20 και 2,40 ευρώ.

Οι fans του αγαπημένου ελληνικού φαγητού που είναι αρκετοί και στην Πάτρα το διαπίστωσαν τις περασμένες ημέρες, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι εξαιτίας της γρίπης των χοίρων της Κίνας, πρόκειται να αυξηθεί η τιμή του χοιρινού, συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα είδη κρέατος.

Ήδη, οι τελευταίοι των Μοϊκανών, τα σουβλατζίδικα της Πάτρας που είχαν κρατήσει την πίτα στα 2 ευρώ, αναγκάστηκαν να την αυξήσουν στα 2,20 ευρώ. Παρόλο που στο μεσοδιάστημα ήρθε η απόφαση της κυβέρνησης για την μείωση του ΦΠΑ στο φαγητό από το 23% στο 13%, αυτό δεν στάθηκε ικανό για να αναιρέσει την διαφαινόμενη αύξηση, που άλλωστε, είχαν προβλέψει οι επαγγελματίες του είδους.

Πάντως, τα καταστήματα που είχαν την πίτα στα 2,50 ευρώ, δεν προχώρησαν στην αύξηση της (τουλάχιστον μέχρι τώρα) εξαιτίας της μείωσης αυτής του ΦΠΑ. Διαφορετικά θα βλέπαμε στην Πάτρα πίτες στις τιμές των 2,70 και 2,80 ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι επαγγελματίες του είδους δεν ήταν δυνατόν αυτή τη φορά να απορροφήσουν την αύξηση του κρέατος.

Ήδη, παρά την κίνηση που δείχνουν να έχουν τα περισσότερα σουβλατζίδικα, πολλά από αυτά έχουν σημαντικά χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και δημόσιο, ενώ τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν κάθε τετράμηνο στην ΔΕΗ, είναι τουλάχιστον υπέρογκα.

Άρα, αν "ροφούσαν" μία ακόμα αύξηση θα αυξάνονταν ταυτόχρονα οι πιθανότητες για το ενδεχόμενο λουκέτου, σε πολλά από τα καταστήματα του είδους. Το δεδομένο, πάντως, δεν αλλάζει. Η πίτα στην Πάτρα καθιερώνεται στη τιμή άνω των 2 ευρώ.


Πηγή