Πλήθος προσκυνητών καταφτάνει με τα πόδια στη Μονή του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα

Πλήθος πιστών καταφτάνουν και φέτος στη Μονή του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα. Το προσκύνημα με τους πιστούς να έχουν κάνει τάμα για να φτάσουν εκεί με τα πόδια, αποτελεί μία παράδοση και έναν θεσμό για τη θρησκευτική συνείδηση των Αχαιών αλλά και των Ηλείων.

Το μοναστήρι που αποτελεί παμπελοποννησιακό θρησκευτικό προσκύνημα πανηγυρίζει με την εκκλησιαστική λαμπρότητα κάθε 10η Μαΐου, εορτή της ανακομιδής των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν από σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, όπου θα ψαλεί μεγάλος πανηγυρικός εσπερινός, στον οποίον θα χοροστατήσει και θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο, ενώ τα μεσάνυχτα θα τελεσθεί νυχτερινή θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου.

Αύριο Παρασκευή, ανήμερα της εορτής θα τελεσθεί αρχιερατική πανηγυρική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη κ. Γερμανού και πλήθους ιερέων, εκπροσώπων αρχών και φορέων και πλήθους κόσμου, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη λιτάνευση της Σεπτής Εικόνος του Θαυματουργού Αγίου Νικολάου έως τις βρύσες του Προσκυνήματος.

Στις 6.30 θα ψαλεί Ιερά Παράκληση όπου θα ιερουργήσει και θα κηρύξει το Θείο λόγο ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος.

Άγιο Νικόλαο Σπάτων

Στο γραφικό και πανέμορφο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Μπάλα Πατρών, το αποκαλούμενο «Καστρομονάστηρο» στις 6 μ.μ. στον εσπερινό θα παρευρεθεί και θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος θα μιλήσει και για το βίο του Αγίου Νικολάου. Αύριο το πρωί στην θεία λειτουργία θα προεξάρχει ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Κωστόπουλος και στις 6 το απόγευμα στον εσπερινό ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Στην Πάτρα, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγ. Νικολάου στο κέντρο της πόλης όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 7 μ.μ. θα ιερουργήσει ο αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου Αγυιάς ενώ στις 10 μ.μ. στην ιερά αγρυπνία θα προεξάρχει ο π. Σωτήριος Μανέτας, ο οποίος ιερουργεί στον Ι.Ν. Παντανάσσης Πατρών.

Ανήμερα της εορτής, στη θεία λειτουργία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος, ο οποίος θα κηρύξει και το Θείο λόγο, ενώ στις 7 το απόγευμα τον εσπερινό θα τελέσει ο αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Σταματόπουλος.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, γιορτάζει με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Λεύκας Πατρών όπου στον εσπερινό στις 7 μ.μ. θα λειτουργήσει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Κωτσόπουλος. Αύριο το πρωί, θα τελεστεί θεία λειτουργία ενώ το απόγευμα μετά τον εσπερινό θα γίνει η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της ομώνυμης συνοικίας.


Πηγή