«Πολιτισμική οργή» για τον Δήμο της Πάτρας

Το σχετικό κείμενο εκφράζει την αγανάκτηση των διοργανωτών που με τις καλλιτεχνικές τους δράσεις, έκαναν την πόλη μας γνωστή στο παγκόσμιο κοινό. Η Δημοτική αρχή όμως αντί να σταθεί αρωγός στο μη κερδοσκοπικό έργο του Αrt in progress, καταπολέμησε εντέχνως την προσπάθεια καπηλευοντάς την κομματικά.

Για να μην ξεχνιόμαστε!

Ας θυμηθούμε τις 25 τοιχογραφίες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στην Πάτρα από την Art In Progress και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, έλληνες και ξένους.

Για φέτος αναμένουμε ακόμη έξι καλλιτέχνες όπου με τις τοιχογραφίες τους θα αλλάξουν την πόλη.

Στην πορεία που το ArtWalk και η Πάτρα αποκτούν την εξωστρέφεια που τους αξίζει, πληροφορήθηκα ότι η σημερινή δημοτική αρχή, από τη μία αποδέχεται ευχαρίστως τα εύσημα για το Φεστιβάλ από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει και από την άλλη συκοφαντεί στα κομματικά του στελέχη τη μοναδική αυτή προσπάθεια που πραγματώνουν οι εθελοντές της Art in Progress στον δημόσιο χώρο της πόλης.

Θεωρώ ηθική υποχρέωσή μου να διευκρινίσω τις συγκεκριμένες «παρανοήσεις», τη στιγμή μάλιστα που δεν ξέρω αν είναι και τόσο τυχαίες.
Σας διαβεβαιώνω, λοιπόν, πως ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ, ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ και ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ στο παραμικρό το Φεστιβάλ. Επίσης, για όσους δεν το γνωρίζουν, το έργο της Art in Progress είναι αμιγώς εθελοντικό, ΜΗ κερδοσκοπικό, στηριγμένο στην τοπική κοινωνία των πολιτών και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε εταιρεία «ξένων» συμφερόντων όπως ισχυρίζονται οι συκοφάντες.

Σε λίγες μέρες ψηφίζουμε και καλό είναι να θυμόμαστε πως τούτη η δημοτική αρχή κατάφερε να φιμώσει το μοναδικό σύγχρονο και διεθνές εικαστικό Φεστιβάλ της πόλης RE-culture, ενώ διαχειρίστηκε ΑΚΡΩΣ κομματικά και πελατειακά τόσο το ΔΗΠΕΘΕ, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Καρναβάλι, όσο και όλες τις δομές πολιτισμού του Δήμου. Οι «Δον Κιχώτες» της πολιτικής και της ηθικής τα τελευταία πέντε χρόνια στο θέμα του πολιτισμού, για το οποίο μπορώ να γνωρίζω, έκαναν τόσες κομματικές εξυπηρετήσεις όσο κανένας. Τη στιγμή που έδιναν απλόχερα χρήματα και εξουσίες στα δικά τους παιδιά, εξάλειψαν κάθε ίχνος αξιοκρατίας ή, έστω, διαφορετικής αντίληψης από την πολιτιστική ατζέντα της πόλης.

Εύχομαι η όποια νέα δημοτική σύνθεση να αναπτύξει έναν πολιτισμό που θα ενώνει και δεν θα διχάζει. Παρότι δύσκολο είναι εφικτό να δούμε την Πάτρα να ωριμάζει πολιτισμικά, καθώς οι δυνατότητες υπάρχουν και οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Εγώ προσωπικά, καθημερινά θα διεκδικώ τα όνειρά μου μέσα από αυτή την πόλη με το κεφάλι ψηλά.
Art In Progress ArtWalk #Patras #Greece #ψηλάτοκεφάλι


Πηγή